La sfarsitul lunii mai, Honda isi lansa, intr-un mod pompos (parasutand dintr-un avion 20 de persoane ce au "scris" in aer, cu trupurile lor, cuvantul Honda) noul slogan "Difficult is worth doing", in traducere "Lucrurile dificile merita facute". Prin ocolirea legii insa, am putea adauga, facand referire la maniera in care a inteles dealerul Honda, SC Truvia Invest SRL, sa-si porneasca afacerea pe piata constanteana. Pentru beneficiarul viitorului show-room Honda ce se amenajeaza in zona ICIL, pe Bd. 1 Decembrie 1918, legislatia privind lucrarile de constructie pare a fi optionala, deci pentru ce sa mai fie bagata in seama. Drept urmare, show-room-ul s-a extins si pe trotuar, aleea de acces in blocurile invecinate a fost blocata, iar pomii de pe spatiul verde imprejmuitor au inceput sa dispara. Dealerul a fost trezit la realitate de autoritatile de control constantene, Corpul de Control al Primariei Constanta si Inspectoratul Teritorial in Constructii Constanta, care l-au "invitat" la discutii, cu tot cu documentatiile detinute pentru lucrare.
Cotidianul "Replica" de Constanta prezenta, in numarul de ieri, ilegalitatile la care s-a dedat dealerul Honda, SC Truvia Invest SRL, in amenajarea viitorului show-room de pe Bd. 1 Decembrie 1918. Ilegalitatile au constat, dupa cum atrageam atentia, in nerespectarea normelor privind executarea lucrarilor de constructie, chiar si cele mai elementare dintre ele. De mentionat ca firma SC Truvia Invest SRL a fost recent autorizata de Honda Trading Romania, importator oficial al autovehiculelor Honda in tara noastra, ca dealer Honda pentru judetul Constanta. In cursul zilei de ieri, santierul a fost vizitat, pe rand, de mai multe institutii ale statului, printre care si Inspectoratul Teritorial in Constructii Constanta.

Constructorii dau explicatii, Inspectoratul in Constructii... doar invitatii

Din pacate insa, pana la a fi luate masuri, institutiile au fixat doar... intalniri, la care dealerul constantean va trebui sa prezinte documentatiile existente pentru lucrarile efectuate. Mai precis, va trebui sa dea explicatii autorizate prin acte, pentru faptul ca spatiul de expunere al show-room-ului a fost extins si pe domeniul public, mai precis pe trotuarul din fata cladirii, dar si pentru blocarea aleii de acces in blocurile invecinate. Drept urmare, in cursul zilei de astazi documentele vor fi verificate de inspectorii primariei, pentru ca maine sa fie luate la puricat de Inspectoratul Teritorial in Constructii. In vreme ce reprezentantul pe Constanta al SC Truvia Invest SRL era ocupat probabil cu alte treburi, conducerea firmei constructoare, contractate pentru efectuarea lucrarii, a fost cea care a dat, ieri, explicatiile. Raluca Basturescu, administrator al firmei constructoare SC Meijers Building Systems SRL a admis ca nu a fost montata nici o pancarta cu informatii privind durata, destinatia si beneficiarul show-room-ului pentru simplul motiv ca nu a fost comandata. "Dar o vom monta si pe aceea", ne-a declarat Raluca Basturescu. Bifam insa atitudinea Inspectoratului in Constructii, care nu a avut curajul sa stopeze constructia - continuata si ieri! - pana la prezentarea documentelor (adica autorizatiile de constructii), preferand sa paseze responsabilitatea spre Corpul de Control al Primariei Constanta.

Modificari aduse constructiei pentru a exista o alee de acces

Aceeasi atitudine a fost adoptata cu privire la toate deficientele, caci dupa aparitia articolului din "Replica" si mai ales dupa vizita organelor de control, ele au inceput sa-si gaseasca partial solutionare. Un prim pas a fost facut in privinta aleii de acces pentru locatarii blocurilor invecinate. Daca la inceputul saptamanii, muncitorii incepusera montarea peretilor exteriori, din tamplarie PVC, pana sub aticul imobilului, ieri, ca prin minune, situatia s-a schimbat. Peretii au fost mutati, cu mai bine de jumatate de metru, spre interior, pentru a lasa o cale de acces spre bulevard, pe langa cladire, mai precis exact pe locatia fostei alei. "Vom construi de asemenea si o treapta, pentru denivelarea care exista", a mai adaugat Raluca Basturescu. Cat priveste copacul smuls din radacina, care luni zacea aruncat pe spatiul verde - disparut in cursul zilei de ieri! - reprezentantii firmei constructoare, cat si cei ai dealerului SC Truvia Invest SRL spun ca a fost un incident nedorit. "Copacul a cazut, era sa loveasca si un muncitor. Noi vom reamenaja insa si spatiul verde imprejmuitor, vom planta si gazon. Urmeaza ca in cursul saptamanii viitoare sa se inceapa lucrarile si la acest capitol", ne-a declarat administratorul SC Meijers Building Systems SRL.

Reprezentantul SC Truvia Invest SRL nu stie daca exista autorizatii

Cat priveste existenta autorizatiilor pentru efectuarea tuturor acestor lucrari insa, nici unul dintre interlocutori nu parea sa fie prea bine informat. Pe de o parte, reprezentantul firmei constructoare a plasat pisica in ograda beneficiarului: este show-room-ul acestuia, prin urmare era cel direct interesat sa se preocupe de obtinerea avizelor. La polul opus insa, directorul de vanzari al SC Truvia Invest SRL, Nicu Dumitrescu, nu parea mai documentat. "Eu cred ca exista. Noi suntem chiriasi in spatiul respectiv, dar cred ca firma constructoare care a fost contractata a obtinut toate avizele", ne-a declarat Nicu Dumitrescu, revenind apoi cu ideea ca exista posibilitatea ca avizele sa fi fost obtinute de reprezentantul firmei de pe plan local. "Nu stiu, va voi putea da un raspuns dupa intalnirea reprezentantului nostru cu organele de control", a fost raspunsul final al directorului de vanzari SC Truvia Invest SRL. O certitudine exista insa, si anume ca spatiul respectiv va functiona doar temporar ca show-room Honda, dupa cum ne-au declarat reprezentantii importatorului Honda Trading Romania. "Este vorba despre un spatiu temporar pentru amenajarea unui show-room, pana la construirea centrului integrat Honda, pe care intentionam sa-l facem la Constanta. Acesta va cuprinde un service, un show-room si un depozit de piese de schimb. Nu pot sa va precizez la ora actuala locatia, dar se estimeaza ca lucrarile de constructie vor fi demarate in luna septembrie a acestui an, urmand ca pana la sfarsitul anului viitor sa fie finalizate", ne-a declarat Ovidiu Repanovici, director de vanzari Honda Trading Romania. Cat priveste neregulile constatate la viitorul show-room de pe Bd. 1 Decembrie 1918 si masurile luate de autoritati in vederea remedierii lor, vom reveni. Suntem de-a dreptul curiosi sa vedem daca exista autorizatii de constructie, in conditiile in care ni se pare imposibil ca vreo autoritate sa fi permis vreunei firme extinderea constructiilor pe domeniul public.