Profesorii care au elaborat subiectele pentru bacalaureat nu au fost platiti nici pana in prezent. Cele cateva zeci de profesori, experti si monitori de calitate care au realizat sute de subiecte, ar fi trebuit sa-si primeasca banii in termen de 45 de zile de la postarea pe site-ul Ministerului Educatiei a subiectelor pentru bacalaureat. Cele 45 de zile, scurse din data de 29 ianuarie, au trecut demult, iar reprezentantii ministerului nu au vesti prea bune pentru profesori.

Conducerea Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar spune ca a aparut o serie de intarzieri datorita refuzului bancilor de a face transferul banilor in contul profesorilor, deoarece codurile IBAN si CNP-urile acestora nu au fost completate corect in contractele de colaborare.

Si anul trecut lucrurile s-au petrecut la fel, profesorii neprimindu-si banii nici dupa 4 luni de la elaborarea acestora. La vremea respectiva motivul era altul: documentele prin care trebuia aprobata efectuarea platilor s-au plimbat prin birourile ministerului timp de 4 luni. Lucrurile s-au imbunatatit la un an de la situatia care a provocat nemultumiri in randul profesorilor autori de subiecte.

"Nu mai este o surpriza pentru nimeni faptul ca Ministerul Educatiei intarzie foarte mult plata acestor drepturi. Profesorii au terminat lucrul la aceste subiecte in ianuarie, iar plata nu a fost facuta nici acum. Practic, cateva zeci de profesori au imprumutat statul cu niste bani pe o perioada nelimitata. Cred ca profesorii se gandesc serios daca nu este bine sa faca niste acte de donatie catre stat cu aceste subiecte", spune mai in gluma, mai in serios, presedintele Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Galati, Valeriu Diculescu.

Exista totusi un motiv de bucurie pentru profesorii care au contribuit la elaborarea subiectelor pentru bacalaureat. Acestia vor primi 11 lei/ora fata de 9 lei/ora cat au primit, in final, anul trecut.