Transferurile interbancare raman unele dintre cele mai scumpe servicii furnizate de bancile comerciale. Spre exemplu, la sfarsitul lui decembrie anul trecut, costurile pentru un transfer erau de asa natura incat, la fiecare 100 de euro transferata, comisionul platit putea depasi 20 de euro. Suma ramane aceeasi fie ca banii sunt trimisi prin companii de curierat rapid sau direct intr-un prin conturi bancare.
Trebuie precizat ca nici o norma europeana nu prevede un cost fix la nivelul intregii Uniuni, adica o armonizare totala. De aceea se mai pastreaza unele diferente intre tari, costul fiind in Grecia de 12 euro la transferul unei sute de euro, in Spania 4 euro, in Franta 3,4 euro, in Belgia doar 0,15 euro, iar in Olanda transferul banilor se face gratuit. Analistii sunt de parere ca, in timp, aceste disparitati se vor estompa, pe masura ce avanseaza piata interna unica.
Siteul Euractiv citeaza o analiza realizata de Radu ßerban, adjunct al sefului de Misiune a Romaniei in Belgia, care sustine ca, odata cu integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, costurile pentru astfel de transferuri vor scadea semnificativ. Prognozele se bazeaza pe evolutia acestora in celelalte state europene. Numai in perioada 2001-2005, costul unui transfer bancar intre doua state ale Uniunii Europene s-a redus cu 90%. Astfel, specialistii spun ca si romanii vor beneficia treptat de reducerea costurilor pentru transferurile bancare, care vor atinge un minim de circa 2,5%, in momentul adoptarii monedei euro de catre Romania. Pana atunci insa, se va mai produce un moment benefic, in 2010, prin introducerea "Zonei Europene Unice de Plati" (SEPA), care va ieftini si mai mult miscarea banilor intre statele membre.
Politica comisioanelor mari a adus beneficii enorme bancilor. Un calcul simplu arata ca, la cele peste 5 miliarde de euro transferate de romanii din strainatate pe tot parcursul lui 2006, profitul bancilor din transferurile acestora a fost de cel putin 1 miliard de euro. (Andreea ßtefan)