Magazin: O istorie cu metamateriale (Autor: DAN D. FARCAS)
In articolul de saptamana trecuta am prezentat un surprinzator contract, incheiat in octombrie 2019, intre armata americana si organizatia TTSA, pentru examinarea unor obiecte presupuse a fi recuperate din OZN-uri prabusite. Materialele, aflate in posesia TTSA, urmeaza sa fie examinate in laboratoarele armatei americane, in speranta descoperirii si utilizarii unor proprietati inca necunoscute ale materiei. Conform documentelor de la U.S. Securities Exchange Commission (SEC), la inceputul anului 2019, TTSA a platit 35.000 de dolari pentru niste metamateriale exotice. TTSA este prezentat Cumparator, iar CEO-ul companiei TTSA, Thomas DeLonge drept Vanzator.
Activele achizitionate sunt:
1) O bucata de metal bismut / magneziu-zinc cu 1,75 x 1,25 x 0,25;
2) 6 bucati de metal bismut / magneziu-zinc;
3) o bucata de aluminiu pe care fizicianul TTSA Hal Puthoff o avea deja in posesia sa, care este in prezent imprumutata de la Vanzator;
4) un fulg rotund de metal negru si argintiu pe care fizicianul Puthoff il are deja in posesia sa in prezent, imprumutat de la Vanzator (in mod colectiv, piesele metalice).

Documente, teste, rezultate

Acordul mentiona, de asemenea, vanzarea unei Arhive Binder care contine inregistrari, documente, corespondenta, analize, teste si rezultatele testelor referitoare la piesele metalice, sau care demonstreaza sau sustine proprietatea si drepturile Vanzatorului referitoare la acestea. Un comunicat de presa, din 25 iulie, al TTSA declara ca:
- Aceste active, care au fost pastrate si studiate anterior de jurnalista de investigatie Linda Moulton Howe, s-a raportat ca provin dintr-un vehicul aerospatial avansat, de origine necunoscuta. Posesia lor permite TTSA sa efectueze evaluari stiintifice riguroase pentru a le determina functia si posibilele aplicatii.
Howe, interesata inca din anii 70 de extraterestri, teorii ale conspiratiei si OZN-uri, a declarat, pentru publicatia Motherboard-Vice:
- In aprilie 1996, am inceput prima cercetare asupra a doua livrari de piese metalice presupuse a fi din partea de jos a unei nave in forma triunghiulara, care a cazut la sfarsitul anilor 1940 intre Muntele Sierra Blanca si Muntele San Mateo, pe poligonul White Sands.
Cu o alta ocazie, ea a spus ca achizitionase obiectele, impreuna cu o mana de scrisori, de la un presupus sergent din armata Statelor Unite, care ramane in continuare anonim. Bunicul sergentului ar fi scos metalul dintr-o nava care s-a prabusit in 1947, langa White Sands, New Mexico. In nava ar fi fost si doi extraterestri morti si unul care inca era in viata.
Howe a explicat ca una dintre cutii continea faimosul bismut stratificat la nivel de micron, alternand cu straturi de magneziu-zinc despre care, intr-o conferinta pe care a tinut-o in 2004, ea sustinea ca poate levita atunci cand este expus la anumite frecvente electromagnetice. Potrivit lui Moulton Howe, ea a dus initial, in 1996, bucatile din aliajul de magneziu-bismut la Departamentul de Magnetism Tehnic al Institutului Carnegie din Washington, pentru a fi evaluate. Expertiza nu a reusit sa demonstreze vreo origine extraterestra. Jurnalista a imprumutat apoi, pentru studiu, in 1996, una dintre piese, co-fondatorului TTSA Dr. Hal Puthoff de la Institutul pentru Studii Avansate din Austin, Texas. Piesa a mai revenit la Puthoff si in 2012 si 2018, pentru studii suplimentare, iar apoi, ar fi fost achizitionata in 2019. Ea nu a vrut sa comenteze detaliile vanzarii.
Moulton Howe si DeLonge par convinsi ca, prin sondarea metalelor cu un camp magnetic de o frecventa adecvata, acestea vor pluti. In orice caz, obiectele intereseaza nu numai pe DeLonge si pe Moulton Howe, ci si Armata SUA, care a declarat ca le va studia, supunandu-le la diverse campuri magnetice si cautand fenomene fizice demonstrabile.
- Centrul de sisteme pentru vehicule de sol si guvernul american au o gama larga de facilitati de analiza a materialelor si capacitati de laborator pentru spectrul electromagnetic, a declarat Jerry Aliotta, un purtator de cuvant al armatei americane. Exista materiale si tehnologii de interes, detinute de TTSA, pe care le vom evalua si le vom exploata.
- Daca se descopera un fenomen fizic inedit sau se obtin date empirice care ne orienteaza intr-o anumita directie cu un esantion de material dat, cu siguranta vom folosi laboratorul si stimulentele corespunzatoare pentru a studia fenomenele rezultate si le vom aplica apoi la proiectarea vehiculelor la sol, a adaugat el.
Potrivit lui Moulton Howe, TTSA facuse mai multe incercari de testare a metalului, dar au continuat sa se confrunte cu probleme tehnice. Apoi ea a primit un telefon de la Steve Justice, fost director al Skunkworks (sectorul de proiecte avansate si secrete) de la firma Lockheed Martin, iar acum director executiv al TTSA, care a spus ca armata ar putea fi interesata de acele obiecte.
Cu o oarecare tristete, Moulton Howe a decis sa vanda piesele de metal lui Tom DeLonge.
- Nu vreau sa opresc stiinta, a declarat jurnalista. Si nu vreau sa ma opun la ceea ce ar putea fi singurul mod in care s-ar putea testa acest lucru.
35.000 de dolari este un pret incredibil de mic. Howe spune ca, din 1996 pana in 2019, ea cheltuise aproximativ 900 pana la 2000 USD, pe an, cu toate examinarile pe care le-a facut. Doug Halleaux, purtator de cuvant sectorului sistemelor de vehicule de sol, nu a putut sa comenteze specificul tipurilor de cercetare si tehnologie pe care armata le are in vedere in acest acord, dar a subliniat ca metodele de camuflare si de pastrare in siguranta a vehiculelor si a personalului sunt intotdeauna o prioritate.
Luis Elizondo a adaugat ca, prin conventia realizata, guvernul american vede o ocazie de a imbunatati sansele de supravietuire ale barbatilor si femeilor in uniforma, deci sansele ca acestia sa se intoarca acasa in siguranta.

Metale misterioase

Evident, stirea despre interesul armatei fata de metamaterialele detinute de TTSA a starnit si interesul ufologilor. Nick Pope, intr-un articol din 20 octombrie, pentru tabloidul The Sun, amintea ca circula demult zvonuri despre aceste metale misterioase sau metamateriale, sugerand lucruri cu proprietati care nu se gasesc pe Pamant.
- Ceea ce nu a fost niciodata clar este daca aceste materiale provin din surse guvernamentale si sunt legate de incidente precum presupusul accident OZN de la Roswell, sau daca sunt doar esantioane transmise de catre persoane particulare care au gasit o piesa metalica ciudata si cred ca ea are o conexiune cu OZN-urile.
Inainte de toate, avand aceste obiecte, trebuie efectuate testari de laborator, intr-un mod care sa fie in concordanta totala cu metoda stiintifica. Verdictul, daca un obiect este nepamantean sau nu, poate fi dat prin tehnici precum analiza raportului izotopic, ori difractia de raze X.
- Daca pretentiile se confirma - spune Pope - rezultatele pot fi redactate intr-o lucrare stiintifica, revizuita de la egal la egal si publicata intr-o revista de varf. Ar urma sa vina premii Nobel si o rescriere completa a istoriei umane.
Dr. Chris Cogswell, care detine un doctorat in inginerie chimica si gazduieste Mad Scientist Podcast, a declarat pentru Motherboard, in iulie:
- Parerea mea este ca sansele ca aceste materiale sa fie importante stiintific sunt extrem de slabe.
Referindu-se la faimoasa combinatie de bismut stratificat cu magneziu-zinc, el spunea ca este posibil ca aceasta sa nu fie altceva decat o bucata de zgura dintr-un proces industrial, de exemplu din procesul Betterton-Kroll. El considera ca piesele, precum cel in discutie, sunt facute din greseala in instalatiile metalurgice. Purificarea plumbului prin eliminarea bismutului folosind magneziu este o explicatie perfect rezonabila.
- Scepticismul adevarat nu echivaleaza cu un reflex de a demistifica, ci cu o ancheta onesta a datelor, a comentat Richard Dolan, autor al unor exceptionale carti despre musamalizarea oficiala a fenomenului OZN in America.
El a adaugat:
- Un asemenea anunt ar fi fost considerat extrem de uimitor acum 2 ani. Faptul ca militarii americani sunt interesati de acest lucru ar trebui sa ne determine sa fim mai atenti la ceea ce se intampla. Prin urmare, as spune mai degraba: mare atentie!