Otilia Tiganas a publicat pe blogul sau un articol intitulat: Antibiotice - viroze - febra, din care aflam:
1. Cum tratam CORECT virozele respiratorii?
2. Ce solutii simple aveti, ce greseli se fac frecvent?
Dintre asa-zisele raceli, dureri in gat, puseuri febrile (temperatura ridicata), peste 90% sunt virale. Virusul NU este omorat de antibiotic. Doar de anticorpi, adica de soldații proprii pe care ii formeaza corpul tau intru anihilarea virusului. Prin urmare, in peste 90 % din cazuri (procent ZDROBITOR!!), antibioticul este inutil. Nu-i bai ca-i inutil, e chiar RAU. De ce?
1. Corpul il recepteaza ca pe ceva strain, ca pe o otrava, deci isi va consuma energia si timpul in a scoate aceasta otrava. Prin pisu, caca, transpirație, pe unde poate, sarman` de el. In loc sa se ocupe calm de virus si sa-i dea in cap cu anticorpii, tu obligi organismul virusat sa se zbata cu antibioticul ca sa-l dea afara.
2.Dupa ce ca nu face nimic ca lumea IN ACEASTA SITUATIE, antibioticul inutil/gresit, omoara, in drum, si ceea n-ar trebui ucis. Bacteriile bune de pe mucoase. Astfel vor aparea ciuperci, iritatii, acid la stomac si zeci de alte tampenii fara rost.
Asadar. Ce ai de facut in fata virusului respirator? Manifestat cum ziceam cu: febra, stranut, tuse, nas infundat, durere in gat, durere de cap, musculara etc.
1.Sa stii si sa-ti asumi faptul ca virusul, odata intrat in tine, isi va face damblaua intre 7 si 10 zile. Chiar 14. Ca oricate lopeti cu medicamente ai baga, el tot isi va face damblaua.
2.Sa pricepi ca antibioticul este o greseala, in ciuda folclorului de pe strada sau de la bunici! Si, daca ai rezistat eroic sa nu iti cumperi de la colt Ampicilina sau alte prostii pret de 3 zile, in nici un caz nu gresesti in a patra zi, tu deja fara febra, cu argumentul nu mi-a trecut. Fiindca viroza nu trece in 3 zile!! NEVER EVER.
3.Sa ajuti corpul sa creeze anticorpi, astfel:
- Il bagi (pe corp) in pat, sub plapuma/patura, ACESTA E PRIMUL SI CEL MAI IMPORTANT GEST: patul, cel putin 3 zile. De ce? Ca sa nu consumi energie umbland, lucrand, sa o cedezi pe toata luptei din tine.
- Hidratezi corect corpul, care pierde lichid prin transpiratie. Ii dai apa, ceai, supa, compot, ce-ti vine, NU si sucuri acidulate si reci. Nu uita citricele!
- Regim lejer: mancare putina, usoara, nu multa o data. Respecti asta, tot ca-ti sa lasi corpul sa lupte, in loc sa-l pui la digerat sarmale cu smantana si sorici afumat. Orice boxer diletant va va confirma ca, inaintea unui meci, nu te imbuibi porceste, daca vrei sa darami adversarul. Iar lupta corpului tau cu virusul chiar ESTE un meci.
- Medicamente simptomatice: Ai febra? Paracetamol. Te doare capul? Ibuprofen, sau variante. Te doare gatul? Ceva de supt din farmacie, sa zicem Tantum Verde. Ai diaree? Carbune medicinal. Ai nasul infundat? Picaturi de nas, etc. etc. variantele sunt miliarde. Farmacistii abia asteapta.
Cat timp le faci pe toate astea? Pai, primele 72 de ore de la debutul bolii. Dupa 72 de ore ar trebui sa mergi deja inspre bine, dar fara sa fii complet vindecat. Am sa va scriu in urmatoarele postari despre semnalele de alarma privind agravarea unei viroze, despre legenda rosu-n gat, despre rabdare, raportul mamei cu medicul de familie, am sa va scriu multe, dar nu inainte sa tocim PE DE ROST ce-am zis mai sus.

P.S. O elementara logica privind atitudinea medicului asaltat de mamici disperate, cu copii febrili. Ce-i mai usor? Hmm??? Sa-i tragi o reteta electronica cu Amoxicilina, adica un minut, sau sa zici din vorbe, juma` de ceas, tot ce v-am scris eu mai sus. Ce-i mai usor? Sa bagi pruncul pe antibiotic si te-ai spalat pe maini de hartuiala, sau sa-i raspunzi la telefon, fix cand iesi din baie uda, mamei, la afirmatia:
- Doamna, uitati, i-am dat Nurofen deja de doua ori si tot 38 de grade are in fundulet!
Pentru noi, doctorii, e mult mai greu sa explicam de ce NU facem ceva, (mai ales daca mama se asteapta la acel ceva), decat sa-i facem bolnavului hatarul. In concluzie, cand NU prescriu antibioticul, o fac nu de lene. Dimpotriva. Ma bag la o munca grea, cea cu explicatul. La mine la Hasmas, antibiotic se da tot la al treizecilea copil febril.
Basca, trecand eu la drum pe langa usa farmaciei, vanez ca un uliu mamici cu sticla de antibiotic in mana, cumparata peste cuvantul meu. Mai apar cazuri din astea, da-s pe sest, pe ascuns sa nu vad eu, mai rau ca traficul cu tigari netimbrate! Ochiul meu ager, in dreptul farmaciei:
â€" Florica, ce-i cu Augmentinul ala-n mana ta?
â€" Am zis ca sa am, ca de trebuie, sa nu raman fara etc.
â€" No bun. Il bagi in dulap, sa stii ca-l ai, da nu-l folosesti fara sa zic eu,OK?
â€" OK.