Senatorul Florinel Butnaru a sustinut o declaratie politica intitulata: Asigurarea accesului persoanelor vulnerabile din punct de vedere mintal la justitie.
Astazi doresc sa va atrag atentia asupra unui subiect cunoscut mai mult sau mai putin, dar care merita sprijinul nostru â€" acccesul persoanelor vulnerabile la justitie, cu precadere al persoanelor cu tulburari psihice si alte afectiuni care intra in sfera sanatatii mintale.
Legea nr. 129 din 12 iulie 2012 pentru modificarea si completarea Legii sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice nr. 487 din 2002 ne aduce toate elementele necesare pentru a intelege felul in care persoanele vulnerabile trebuie sa aiba acces la justitie.
Pentru a putea intelege persoanele in cauza, este necesar sa cunoastem faptul ca prin persoana cu tulburari psihice se intelege persoana cu dezechilibru psihic sau insuficient dezvoltata psihic ori dependenta de substante psihoactive, ale carei manifestari se incadreaza in criteriile de diagnostic in vigoare pentru practica psihiatrica, dupa cum este subliniat si in continutul legii de mai sus.
Consimtamantul persoanei cu tulburari psihice se refera la acordul acestei, iar in lipsa discernamantului acesteia, al reprezentantului legal ori conventional, dupa caz, cu privire la procedurile de internare, diagnostic si tratament. Acesta trebuie sa fie liber de orice constrangere si precedat de o informare completa, intr-un limbaj accesibil, din care sa rezulte avantajele, dezavantajele si alternativele procedurilor respective, si sa fie reconfirmat in continuare ori de cate ori este nevoie sau la initiativa persoanei in cauza.
Se stie ca orice pacient sau fost pacient cu tulburari psihice sau reprezentantul sau legal ori conventional poate formula plangeri privind incalcarea drepturilor pacientilor.
In plus, asa cum orice persoana cu tulburari psihice are dreptul la cele mai bune servicii medicale si ingrijiri de sanatate mintala disponibile, tot asa orice persoana care sufera de o tulburare psihica are dreptul sa exercite toate drepturile civile, politice, economice, sociale si culturale recunoscute in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, precum si in alte conventii si tratate internationale in materie, la care Romania a aderat sau este parte.
Legea ne arata foarte clar ca limitarea libertatilor individuale ale pacientului internat nevoluntar poate fi justificata numai prin raportare la starea de sanatate a pacientului si la eficienta tratamentului. Printre drepturile care nu pot fi limitate se regasesc urmatoarele drepturi: comunicarea cu orice autoritate, cu membrii familiei, cu reprezentantul legal sau conventional ori cu avocatul.
Este de datoria noastra sa sustinem accesul corect si concret al acestor persoane la justitie. Legea nu este suficienta daca aceasta nu este aplicata corespunzator. Datoria noastra nu trebuie sa se incheie aici, la intocmirea normelor legislative, trebuie sa tragem un semnal serios de alarma ca aceia care nu asigura accesul corect la justitie trebuie sanctionati corespunzator.
Dupa cum se impune din punct de vedere legislativ, prezenta unui procuror este obligatorie in cazul in care se are in vedere internarea nevoluntara a unei persoane care sufera de o afectiune mintala. Trebuie sa reactionam ferm cand masurile impuse de lege nu sunt aplicate. Statul este puternic in masura in care apara interesele cetatenilor, mai cu seama pe cele ale oamenilor a caror conditie nu poate asigura apararea interesului pe cont propriu. Iata de ce trebuie sa sustinem implicarea si alocarea unor sume corespunzatoare pentru a asigura resursele umane necesare accesului persoanelor vulnerabile din punct de vedere mintal la justitie.