Controlul rovinietei: Consulta lista tuturor camerelor video fixe functionale in prezent /avocat.net
In momentul de fata sunt folosite 74 de camere fixe pentru depistarea soferilor care circula cu autoturismele fara sa plateasca rovinieta, potrivit informatiilor furnizate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). AvocatNet.ro va pune la dispozitie o lista cu amplasarea tuturor acestor puncte fixe de control.
Tariful de utilizare (sau, pe scurt, rovinieta) ofera dreptul de a circula pe reteaua de drumuri nationale a Romaniei, pe o perioada de timp determinata, dupa cum se arata in Ordonanta Guvernului nr. 15/2002. Astfel, soferii care circula fara a achita rovinieta pe drumurile expres, drumurile internationale (fostele drumuri nationale europene), drumurile nationale principale si drumurile nationale secundare risca sa primeasca amenzi de pana la 4.500 de lei.
Pentru a depista persoanele care circula cu autoturismele fara rovinieta, CNADNR foloseste in prezent 74 de camere video fixe, a caror amplasare exacta a fost furnizata in 2015, la solicitarea AvocatNet.ro.
Potrivit informatiilor transmise redactiei noastre, cele mai multe camere video fixe sunt pe Drumul National 1 (Timisul de Sus, Sebes, Valcele, Sercaia, Osorhei, Barcanesti/Romanesti), Drumul National 2 (Iacobesti, Nicolae Balcescu, Motca, Maracineni), Drumul National 6 (Sannicolau Mare, Cosoveni, Mehadia, Draganesti Vlasca) si Drumul National 15 (Vaduri, Sangeorgiu de Mures, Garleni, Calugareni). In cazul autostrazilor, singurele puncte fixe de control sunt la Petresti (A1), Glina, Fetesti (A2), Gilau si Snagov (A3).
Practic, in 2015, CNADNR a instalat 23 de camere fixe noi, iar pana la acel moment existau deja 51 de astfel de puncte de control.
In afara de acestea, controlul rovinietei se mai face cu 14 camere video mobile impartite intre cele sapte Directii Regionale de Drumuri si Poduri din subordinea CNADNR.
- Ca regula generala, amplasarea celor 14 sisteme de camere video mobile nu se realizeaza pe sectoarele de drumuri nationale pe care sunt amplasate sistemele de camere video fixe. Acestea sunt utilizate pentru verificarea existentei si valabilitatii rovinietei pe dumurile pe care nu sunt amplasate sistemele de camere video fixe, pe sectoarele de drumuri nationale ce pot constitui rute ocolitoare ale punctelor fixe de control sau pe drumurile pe care se inregistreaza valori mai reduse ale traficului rutier, fara a exista o procedura prestabilita de amplasare (in functie de zona/drum/interval de timp), explica reprezentantii CNADNR.
De asemenea, verificarea valabilitatii rovinietelor se mai face de catre personalul imputernicit al Inspectoratului General al Politiei Romane, al Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier si al CNADNR (in punctele de trecere a frontierelor).
Nota: Lista cu amplasarea tuturor celor 74 de puncte fixe pentru controlul rovinietei este disponibila in fisierul anexat articolului.
Amenda pentru lipsa rovinietei, comunicata in doua luni
Atunci cand sunt suprinsi de camerele video ale CNADNR circuland fara rovinieta, soferii trebuie sa primeasca procesul-verbal de contraventie in maximum doua luni de la data constatarii.
Perioada a fost extinsa de la 30 de zile la doua luni in aprilie 2015, dupa ce termenul general de comunicare a procesului-verbal de contraventie a fost dublat la 1 februarie 2015.
Asta inseamna ca, in prezent, in intervalul de timp cuprins intre data constatarii si comunicarea efectiva a procesului-verbal, autoritatile nu pot sa dea, pentru aceeasi masina, alte amenzi pentru lipsa rovinietei.
Amenzile aplicabile soferilor care circula cu autovehiculele fara a avea o rovinieta valabila sunt cuprinse intre 250 si 4.500 de lei, potrivit OG nr. 15/2002. Cele mai mici dintre acestea vizeaza soferii de autoturisme (intre 250 si 500 de lei), iar cele mai mari -- vehiculele de transport de marfa cu masa totala maxima autorizata mai mare sau egala cu 12 tone, cu minimum patru axe (intre 3.000 si 4.500 de lei).
Rovinieta are o valabilitate de 1, 7, 30, 90 de zile sau 12 luni, in functie de durata de utilizare a retelei de drumuri nationale, iar tariful pentru aceasta este cuprins, dupa caz, intre 3 si 1.210 euro. Pentru autoturisme, de exemplu, tarifele sunt de 3 euro (7 zile valabilitate), 7 euro (30 de zile), 13 euro (90 de zile) si 28 de euro (12 luni).

Fisier atasat:Lista cu amplasarea camerelor video fixe pentru controlul rovinietei (0,29 MB)

http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_42332/Controlul-rovinietei-Consult%C4%83-lista-tuturor-camerelor-video-fixe-func%C5%A3ionale-in-prezent.html