Jurnalul National : Ce este poliartrita reumatoida si care sunt simptomele (Autoare : Magda Marincovici)
Poliartrita reumatoida este cea mai frecventa boala reumatica de tip inflamator. Iata care sunt principalele simptome si cum poate fi ameliorata durerea.
Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna care afecteaza articulatiile mici, in special pe cele ale mainilor, provocand dureri, inflamatii, rigiditate si, in timp, pierderea mobilitatii. Aproximativ 1% din populatia generala a Romaniei (200.000 persoane) este afectata de poliartrita reumatoida, incidenta fiind de trei ori mai mare la femei, comparativ cu barbatii. Varsta medie la debut este intre 25-40 de ani. In contextul in care sunt afectate persoane tinere, iar boala are o evolutia severa, cronica si invalidanta, nu este doar o problema medicala, ci si una sociala.
Poliartrita reumatoida afecteaza viata profesionala, aproximativ 20-30% dintre pacienți sufera de dizabilitate permanenta legata de munca inca din primii 2-3 ani de boala, iar 60% dintre acestia isi pierd locul de munca in primii 10 ani de la declansarea bolii.
Conform studiilor, incidenta poliartritei creste anual cu 2,5% la femei si 0,5% la barbati, afectiunea reprezentand aproximativ 10% din totalul bolilor reumatice. Pe de alta parte, afectiunile reumatice reprezinta a doua cauza de dizabilitate la nivel international, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
"Sunt multe cauze care pot sa contribuie la aparitia bolii dar, in general, ea apare pe un teren de predispozitie genetica, peste care se suprapun factori declansatori, in special infectii. Statisticile arata ca se produce o reducere a duratei medii de viata cu 5-10 ani, ceea ce este o consecinta importanta. Acest lucru apare din cauza faptului ca boala poate sa genereze complicatii la nivelul organelor interne. Poliartrita reumatoida nu este doar o boala a artriculatiilor, ea afecteaza organismul in intregul lui si din aceasta cauza poate sa antreneze astfel de probleme", a declarat Catalin Codreanu, medic reumatolog.