Jurnalul National: VERDICT in dosarul incendiului de la maternitatea Giulesti: 80.000 lei pentru fiecare bebelus mort. Asistenta, condamnata la inchisoare

Judecatoria Sectorului 6 a dat verdicul in dosarul incendiului din 16 august 2010, in urma caruia au murit 6 bebelusi. Astfel, magistratii au decis ca maternitatea va plati despagubiri in valoare de 80.000 de lei pentru fiecare copil decedat, iar asistenta Florentina Carstea a fost condamnata la 2 ani si 2 luni inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala grava din culpa. In plus, maternitatea a primit o amenda penala de 400.000 de lei, iar fostul manager al institutiei a primit și el o amenda de 650.000 de lei. Decizia nu este definitiva.
In dosarul incendiului de la Maternitatea Giulesti, procurorii Parchetului General au trimis in judecata cinci angajati ai unitatii sanitare - asistenta Florentina Carstea, seful serviciului tehnic, Vasile Dima, fostul manager al spitalului, medicul Bogdan Marinescu, seful Sectiei de Neonatologie, medicul Ioan Toma Adrian, precum si electricianul spitalului Gigel Oprea.
Asistenta Florentina Carstea este acuzata de ucidere din culpa (cu consecinta decesului a sase nou-nascuti) si vatamare corporala grava din culpa (cinci infractiuni), iar Bogdan Marinescu, Vasile Dima, Ioan Adrian Toma si Gigel Oprea - de neglijenta in serviciu cu consecinte deosebit de grave.
Pe 16 august 2010, in jurul orei 18:30, in salonul de Terapie Intensiva nou-nascuti din Sectia de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sarbu" a izbucnit un incendiu in care sase nou-nascuti au decedat, iar alti cinci au suferit vatamari corporale grave.
De asemenea, s-a produs o paguba materiala de 1.500.602 lei, prin distrugerea aparaturii medicale si a celorlalte obiecte din salon.
Potrivit procurorilor, prin natura sa, prin circumstantele si consecintele produse, evenimentul prezinta unicitate in plan national, avand un impact social deosebit.
Concluziile expertizei tehnice realizate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva - Insemex din Petrosani au evidentiat ca incendiul izbucnit a fost cauzat de supraincalzirea elementelor de contact ale stecherului montat pe cablul de alimentare cu energie electrica al aparatului de aer conditionat. Cauza a fost una de natura electrica, fiind determinata de un proces fizico-chimic incendiv, si nu exploziv.