Ca fotbalist, Filipovici a jucat impotriva Universitatii in doua editii ale Cupei UEFA, in 1976 (pe cand era la Steaua Rosie Belgrad) si 1983 (jucator la Benfica), a marcat patru goluri in cele patru partide disputate, gruparea din Banie fiind eliminata din competitie in ambele editii mentionate.
I.J. - In aprilie 1983, in returul semifinalei Cupei UEFA de la Craiova, Universitatea - Benfica 1-1, ati curmat - cu un gol - visul Craiovei de a juca finala Cupei UEFA 1983. Ce va mai amintiti de acel meci fantastic?
Z.F. - Benfica a avut o campanie de calificare exceptionala in sezonul 1982-1983. Am avut o echipa foarte puternica, formata din jucatori de calitate. Dintre acestia trebuie sa ii mentionez pe portarul Manuel Bento, care, din pacate, a decedat in 2007, un personaj carismatic, pe care il caracteriza foarte bine spiritul Benficai. Fundas era Humberto Coelho, international portughez, un foarte bun aparator central, iar pe partea dreapta juca Pietra. Mijlocul echipei facea un joc foarte creativ, datorita contributiei aduse de Diamantino si Chalana. Sheu mentinea echilibrul intre atac si aparare, iar in atac eram eu si Nene. Benfica a avut o echipa foarte echilibrata. Acea generatie de aur inca este considerata una dintre cele mai bune echipe ale Benficai, de pe vremea cand juca Eusebio. Acest lucru ne face sa fim foarte mandri, iar familia Benfica este la fel de mandra. Bineinteles, trebuie sa il mentionez si pe antrenorul nostru, Sven Goran Eriksson, care a fost unul dintre mentorii mei in cariera de antrenor. Am mers la acest meci de la Craiova dupa un rezultat egal, 0-0, obtinut in tur, pe Stadionul "Da Luz" din Lisabona. Nu aveam nici un avantaj, jucam in deplasare si stiam ca trebuia sa marcam pentru a ne califica in finala. Din fericire, dupa ce in prima repriza am primit un gol de la Balaci, care a facut ca scorul sa fie 1-0 (min.16), nu am renuntat la lupta si am incercat sa egalam, sa obtinem avantajul golului marcat in deplasare si sa mergem mai departe. Dupa ce am bajbait in terenul echipei romane, dupa ce mingea a trecut de cativa jucatori de pe partea dreapta, balonul a aparut pe stanga, unde am reusit sa ma demarc, si am dat gol cu piciorul drept, aducand scorul la 1-1 (min. 53), Benfica fiind insa in avantaj datorita regulamentului. Golul marcat a reprezentat o mare bucurie pentru mine, pentru ca stiam ca astfel ne vom califica in finala, ceea ce s-a si intamplat.

I.J. - Ati eliminat Universitatea Craiova din cupele europene si in 1976, pe cand erati la Steaua Rosie Belgrad. Atunci ati marcat impotriva Craiovei trei goluri, doua la Craiova si unul la Belgrad. Ca atare, ramaneti in istorie cosmarul Universitatii Craiova!
Z.F. - Suporterii echipei din Craiova isi vor aduce aminte intotdeauna de mine. Dar si eu imi voi aduce mereu aminte de Craiova. Pe de alta parte, suporterii echipei Partizan Belgrad, eterna rivala a echipei Steaua Rosie, au si ei cosmaruri in care eu joc rolul principal. Nu doar de pe vremea cand jucam - si le-am dat cateva goluri importante, atat acasa, cat si in deplasare - ci si de cand am devenit antrenor, pentru ca nu am pierdut niciodata in fata lor. Si asta este o parte frumoasa a fotbalului. In sezonul 2009-2010, ca antrenor al echipei romane Ceahlaul Piatra Neamt, m-am intalnit din nou cu echipa Craiovei si din nou am fost victorios - echipa mea a castigat cu scorul 2-1 (mai 2010). Asa ca da, este posibil sa fiu cosmarul Universitatii Craiova...

Universitatea m-a ofertat in 2010

I.J. - Este adevarat ca in mai 2010, pe cand erati inca in Romania, ati fost cautat de patronul Universitatii pentru functia de antrenor principal al Craiovei?
Z.F. - Da, este adevarat. Era o posibilitate care a fost foarte mult discutata in presa din Romania. Totusi, totul a ramas la stadiul de posibilitate, nu am semnat cu acest club, ci am antrenat alta echipa. Cine stie, poate intr-o buna zi posibilitatea va deveni realitate. Craiova este un club cu o istorie bogata si o traditie extraordinara in fotbalul romanesc si european. De ce nu?!

I.J. - Ati aflat ca echipa a retrogradat in 2011, ca si in 2005?
Z.F. - Da, am aflat. A fost o surpriza pentru mine, cu toate ca auzisem ca echipa si clubul se confruntau cu probleme financiare grave. Este pacat. Locul Universitatii Craiova este in prima liga si merita sa joace in competitiile europene.

(Fragment din volumul "Frumosii nebuni ai Craiovei Maxima", editia a II-a, aflat in curs de aparitie la Tipografia de Sud Craiova)