Jurnalul National: Toti cei 8 grei ai fotbalului se duc la inchisoare! Vezi ce pedepse au primit in Dosarul Transferurilor

Verdictele oferite la finalul celui de-al 69-lea termen din dosarul "Transferurilor" au cazut ca trasnetele asupra celor 8 oameni acuzati de procurori. Nimeni nu-si mai aminteste anii de asteptare, amanarile sau taraganarile. George Copos - 3 ani si 8 luni cu executare, Mihai Stoica - 3 ani si 6 luni cu executare, Cristi Borcea - 6 ani si 4 luni cu executare, Ioan Becali - 6 ani si 4 luni cu executare, Victor Becali - 4 ani si 8 luni cu executare, Jean Padureanu - 3 ani si 4 luni cu executare, Gica Popescu - 3 ani si o luna cu executare, Gigi Netoiu - 3 ani si 4 luni cu executare. Aceasta a fost ordinea in care cele doua judecatoare au anuntat pedepsele definitive. Dincolo de repercusiunile juridice sau financiare, sentinta afecteaza la varf fotbalul romanesc. Astazi ar trebui sa aiba loc alegerile pentru presedintia Federatiei Romane de Fotbal, for in fruntea caruia Gica Popescu era ca si instalat. Totul s-a rasturnat. E posibil ca Adunarea Generala sa fie anulata sau aceasta sa fie una haotica. Cert este doar ca, in loc sa fie numarul 1 la Casa Fotbalului, fostul capitan al nationalei Romaniei va fi unul dintre numerosii detinuti mediatizati. Dupa sentinta primita de Mihai Stoica, ale carui fapte fusesera initial prescrise de catre procurori, urmeaza vremuri grele si pentru cea mai galonata echipa din fotbalul romanesc, campioana Steaua. Cu patronul si managerul general dupa gratii. Ramaneti cu ochii pe televizoare. Urmeaza circul mediatic. Cu predari, descinderi sau asteptari la sectii de politie.
_____________________________

Nimic nu anticipa verdictele in urma carora cei opt oameni de fotbal acuzati in dosarul "Transferurilor" vor ajunge dupa gratii. Cu o zi inaintea alegerilor de la FRF, dar si in anul in care se va negocia vanzarea drepturilor tv, fotbalul romanesc a primit o noua lovitura grea de imagine. La putin timp dupa ce Ioan Becali declara ca n-are nici cea mai mica emotie, judecatoarele de la Curtea de Apel Bucuresti au rostit pedepsele la finalul celui de-al 69-lea termen al dosarului care parea sa nu se mai incheie niciodata. Rand pe rand, in ordinea sentintelor anuntate, cei opt si-au aflat pedepsele, toate cu executare: George Copos ¬ 3 ani si 8 luni, Mihai Stoica 3 ani si 6 luni, Cristi Borcea ¬ 6 ani si 4 luni, Ioan Becali ¬ 6 ani si 4 luni, Victor Becali ¬ 4 ani si 8 luni, Jean Padureanu ¬ 3 ani si 4 luni, Gica Popescu ¬ 3 ani si o luna si Gheorghe Netoiu ¬ 3 ani si 4 luni. Desi este vorba despre o hotarare executorie, condamnatii mai au o varianta de recurs, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Unul dintre avocatii care a colaborat cu multe persoane sau institutii din fotbalul romanesc, Catalin Ciubota, a declarat intr-o interventie televizata ca dosarul ar putea fi chiar intors dupa recurs. "Sunt niste pedepse aspre. Mi se par excesive si impovaratoare. Prejudiciul de imagine pe care il va avea fotbalul romanesc nu e neglijabil, mai ales ca anul acesta se vand drepturile tv. Interpretarea acestui dosar ar putea aduce multe surprize la recursul de la ICCJ, unde se pot intampla destul de multe. Sa nu uitam ca dosarul a mai fost intors. Pana la alta decizie, toti cei condamnati vor merge la inchisoare. La Mihai Stoica a fost o neintelegere. Doar inselaciunea a fost prescrisa, dar evaziunea fiscala si spalarea de bani au ramas. De aceea a fost condamnat."

Alegerile de la FRF ar putea fi anulate
Unul dintre condamnati, fostul capitan al echipei nationale, Gica Popescu era mare favorit pentru castigarea alegerilor programate astazi pentru presedintia FRF. In conditiile intemnitarii lui Popescu, sunt doua variante. Ori Adunarea Generala programata astazi, la Casa Fotbalului, se va anula, in urma neprezentarii celor care il sustineau pe Popescu, ori alegerile vor avea loc, iar lupta se va da intre Vasile Avram si Gheorghe Chivorchian. Vor urma zile agitate, poate chiar haotice, si pentru detinatoarea titlului in Liga 1, Steaua. Trupa din Ghencea ar putea reprezenta un caz unic in fotbalul mondial, urmand a fi condusa de un patron si un manager general aflati in spatele gratiilor.

"Multumesc, Romania!"
Imediat dupa aflarea sentintelor, impresarul Ioan Becali a declarat ca se preda imediat autoritatilor, in vreme ce Mihai Stoica, aflat in Turcia, la Belek, a postat pe facebook un mesaj scurt, prin care ataca sistemul: "Ce conteaza daca procurorii nu cer pedeapsa, conteaza ce ordine se primesc. Multumesc, Romania!... Keep calm & go for the double! Steaua forever". Unul dintre patronii importanti din fotbalul romanesc, Ioan Nicolae de la Astra Giurgiu, prevesteste vremuri grele pentru fotbalul romanesc. "Pentru mine este absolut terifiant! Pentru fotbalul romanesc este o lovitura fantastica. Toti dintre noi, cei care bagam bani in fotbal, trebuie sa ne gandim serios daca vom continua. Daca Gica Popescu a patit asa ceva... Ei au fost achitati de niste judecatori, acum vad ca primesc asemenea condamnari. Asta e Romania".

Ultimele 48 de ore in libertate
Conform legii, incepand din momentul pronuntarii sentintei, condamnatii vor avea 48 de ore la dispozitie pentru a se preda la orice post de politie sau penitenciar. Totusi, in situatii considerate speciale, brigazile operative ale Politiei au dreptul sa mearga pentru a-i ridica imediat, de la domiciliu, pe condamnati. In acest caz, mai intai acestia sunt adusi la un filtru, de obicei la Directia Cercetari Penale din Rahova, dupa care, in interval de 30 de zile de la arestare, sunt distribuiti catre diferite inchisori pentru executarea pedepsei. Judecatorii au mai decis ca, in afara pedeapselor cu inchisoare, cei 8 condamnati nu vor avea dreptul sa ocupe vreo functie oficiala in fotbal timp de 2ani dupa eliberare. Afectati direct de aceasta sentinta sunt Mihai Stoica (manager general la Steaua), Ioan Becali si Victor Becali (agenti de jucatori cu licenta FIFA).