AGERPRES /EURO 2016: Romania are o singura varianta in fata Albaniei, victoria
Nationala de fotbal a Romaniei joaca duminica, pe Stade de Lyon, impotriva Albaniei (22,00, ora Romaniei), cu calificarea pe masa in optimile de finala ale EURO 2016.
Tricolorii au un singur punct dupa partidele cu Franta (1-2) si Elvetia (1-1) si doar o victorie in fata debutantei Albania (0-1 cu Elvetia, 0-2 cu Franta) o poate duce in faza urmatoare, fie de pe locul al doilea, in cazul unui esec al Elvetiei, fie de pe pozitia a treia, daca Elvetia va scoate cel putin un punct contra Frantei.
Un succes la limita poate asigura echipei antrenate de Iordanescu prezenta intre cele mai bune 4 echipe de pe locul al treilea (din cele 6 grupe) si calificarea in optimi.
Nationala Romaniei nu a mai pierdut de 68 de ani, din 1948, in fata Albaniei, ultima sa adversara din Grupa A la EURO 2016, iar de atunci intre cele doua echipe s-au disputat 13 partide.
Dintre cele 16 partide jucate intre Romania si Albania, tricolorii au castigat 11, au terminat trei la egalitate si au pierdut de doua ori, avand un golaveraj de 41-9.
Ultimul meci cu Albania a avut loc pe 31 mai 2014, cand tricolorii s-au impus cu 1-0 la Yverdon (Elvetia), prin golul marcat de Razvan Rat (82). Totusi, ultimele doua jocuri oficiale dintre cele doua formatii s-au incheiat nedecis, cu acelasi scor, 1-1, in preliminariile EURO 2012.
Fata de ultimul meci direct in loturile actuale ale celor doua echipe se regasesc Tatarusanu, Dragos Grigore, Chiriches, Rat, Pintilii, Chipciu, respectiv Berisha, Lila, Cana, Agolli, Abrashi, Kace, Lenjani, Gashi, Cikalleshi.
Romania are 9 jucatori care evolueaza in campionatul intern, iar restul de 14 in strainatate. Razvan Rat este jucatorul cu cele mai multe selectii, 113. Gabriel Torje, cu 12 goluri, este golgheterul echipei actuale, urmat de Bogdan Stancu, 11 goluri. In total, jucatorii din lot au doar 43 de goluri marcate.
Lucian Sanmartean este cel mai varstnic jucator din lotul Romaniei, la cei 36 de ani ai sai, in timp ce Steliano Filip este cel mai tanar (22 ani). Lung jr are cele mai putine selectii dintre cei 23 de fotbalisti, 3 la numar. Tatarusanu are sansa de a ajunge duminica la cota de 40 de selectii.
Romania a mai jucat un meci la Lyon, in 1998 (pe Stade Gerland), la Cupa Mondiala din Franta, tricolorii antrenati atunci tot de Iordanescu invingand Columbia cu 1-0, meci in care a jucat si actualul antrenor secund Viorel Moldovan.
Chiriches, capitanul nationalei Romaniei, este coleg la Napoli cu fundasul albanez Elseid Hysaj, Razvan Rat a jucat alaturi de Ergys Kace la PAOK, in sezonul 2014-2015, iar Bogdan Stancu si Lorik Cana au fost colegi la Galatasaray, in stagiunea 2010-2011.
Gabriel Torje a debutat la nationala in preliminariile EURO 2012 contra Albaniei, pe 3 septembrie 2010, Stancu marcand primul sau gol pentru Romania in acel meci (1-1).
Selectionerul Anghel Iordanescu va ajunge duminica la meciul cu numarul 100 pe banca tehnica a nationalei, bilantul sau fiind pana acum de 55 de victorii, 24 de remize si 20 de infrangeri, cu un golaveraj de 191-87. A participat la patru turnee finale (CM 1994, EURO 1996, CM 1998 si EURO 2016).
La 38 de ani, portarul Orges Shehi este cel mai varstnic component al lotului Albaniei, iar Hysaj este cel mai tanar (22 ani). Cana are cele mai multe selectii, 91, iar Sadiku cele mai multe goluri marcate, 5. Portarul Hoxha are cele mai putine selectii din actualul lor, doar una. Doar doi componenti, ambii portari, joaca in Albania, restul evoluand in strainatate.
Pentru meci de la Lyon, trei tricolori sunt incerti, Filip, Pintilii si Rat. Ei s-au antrenat separat de restul lotului la ultima sedinta de pregatire, de sambata.
In meciul de duminica pentru Albania nu va putea evolua mijlocasul Burim Kukeli, suspendat pentru doua cartonase galbene. In schimb, are drept de joc capitanul Lorik Cana, caruia i-a expirat suspendarea de un meci, in urma eliminarii de la partida cu Elvetia. Mijlocasul Ledjan Memushaj s-a pregatit separat, din cauza unor probleme la gamba, si este incert.
Echipele probabile:
Romania: Ciprian Tatarusanu - Cristian Sapunaru, Vlad Chiriches (capitan), Dragos Grigore, Razvan Rat - Andrei Prepelita, Ovidiu Hoban - Gabriel Torje, Nicolae Stanciu, Bogdan Stancu - Denis Alibec. Selectioner: Anghel Iordanescu.
Albania: Etrit Berisha - Elseid Hysaj, Lorik Cana (capitan), Mergim Mavraj, Ansi Agolli - Andi Lila, Taulant Xhaka, Ergys Kace, Amir Abrashi, Ermir Lenjani â€" Armando Sadiku. Selectioner: Giovanni De Biasi.
Cehul Pavel Kralovec va arbitra meciul Romania - Albania. Arbitri asistenti vor fi slovacul Roman Slisko si cehul Tomas Mokrusch, iar arbitri asistenti aditionali, Petr Ardeleanu si Michal Patak, amandoi cehi. Arbitru de rezerva a fost desemnat grecul Tasos Sidiropoulos. Delegat UEFA va fi olandezul Martin Sturkenboom, iar observator UEFA pentru arbitri, germanul Herbert Fandel.
Pavel Kralovec a mai condus un meci de la EURO 2016, partida Irlanda de Nord â€" Ucraina (2-0), disputata joi.
Kralovec, nascut pe 16 august 1977, arbitru FIFA din 2003, a oficiat o singura data la o partida a nationalei Romaniei, cea disputata in deplasare in fata Belarusului, incheiata 0-0, pe 7 septembrie 2010, in preliminariile EURO 2012.
El a arbitrat 3 meciuri ale Stelei in cupele europene: Steaua - Nova Gorica 3-0, disputat pe august 2006, in mansa secunda a turului 2 preliminar al Ligii Campionilor, Steaua - Sheriff Tiraspol 0-0, care s-a jucat pe 17 septembrie 2009, in faza grupelor Europa League, si Napoli - Steaua 1-0, ce a avut loc pe 15 decembrie 2010, tot in grupele Europa League.
Sursa: AGERPRES