Pe punctul de a fi exclusa din Liga 1, in doua randuri, in primavara, Pandurii Targu Jiu s-a autodepasit in partea a doua a anului, cand a practicat cel mai bun fotbal al campionatului
In plina criza economica, clubul Pandurii Targu Jiu s-a luptat din greu pentru a supravietui, pe teren, dar mai abitir pe la comisii, cu partenerii hrapareti, Dinamo si International Curtea de Arges. Aflata pe loc retrogradabil la inceputul anului 2011, Pandurii a cedat, "in numele dreptatii", la "masa verde", jocul cu Otelul Galati (0-3). Pana la urma, gorjenii au fost obligati de comisii sa achite o ultima transa de 1.000.000 de euro in contul lui Dinamo, in cazul "Ilie Iordache", evitand in ultima clipa excluderea din fotbal. Desi a evoluat la Severin, pentru ca terenul din Targu Jiu sa fie refacut, Pandurii a aratat ca stie fotbal si s-a salvat de la retrogradare, insa, inaintea ultimei etape, a fost din nou la un pas sa fie neprogramata si, implicit, exclusa, pentru o datorie la International Curtea de Arges. Pandurii a evitat si aceasta ultima amenintare si a ramas in Liga 1 cu eforturi financiare enorme. Sezonul 2011-2012 a aratat o fata necunoscuta a pandurilor. Trupa lui Petre Grigoras a jucat un fotbal total, extrem de apreciat, si a incheiat anul pe locul 6 in Liga 1. "Am incheiat unul dintre cei mai dificili ani pe care Pandurii Targu Jiu i-a avut in Liga 1. Sa nu uitam ca in prima parte a anului am avut doua momente foarte grele, cand am fost pe punctul de a fi dati afara din campionat inaintea Craiovei. Am trecut peste acel retur, am inceput un tur care s-a dovedit cel mai bun de la venirea noastra in prima divizie. Speram sa continuam la fel. Daca nu am fi avut mici ghinioane in acest campionat, am fi fost mai sus. Ne dorim ca pregatirea de iarna sa aduca plusul necesar pentru a incepe returul bine. Avem doua meciuri foarte dificile, cu FC Brasov si Dinamo, acasa", a facut o retrospectiva seful pandurilor, Marin Condescu.

Europa, dar nu acum

Desi echipa lui Petre Grigoras se afla in zona locurilor de cupe europene, oficialii clubului Pandurii sustin ca nu sunt pregatiti pentru o experienta europeana. Pandurii isi propune sa ajunga in Europa abia in sezonul 2012-2013. "Nu avem in obiectiv sa jucam in Europa si nu suntem pregatiti din punct de vedere al logisticii sa facem fata unei astfel de provocari. Din punct de vedere al tribunelor, e clar ca nu putem sa jucam acasa intr-o competitie europeana, dar nici nu vrem sa fortam cu orice pret realizarea unui astfel de obiectiv. Nefiind pregatiti foarte bine, am cheltui prea multe resurse, atat financiare, cat si fizice. Trebuie sa consolidam baza. Sa vedem cum este in prima parte a clasamentului, pentru ca pana acum nu am fost intr-o astfel de situatie, si apoi vom vedea pentru 2012-2013 care sunt conditiile de participare intr-o competitie europeana", a declarat Condescu.
Grigoras: Vrem sa furnizam surpriza

Tehnicianul pandurilor, Petre Grigoras, are asteptari mari in 2012 de la echipa sa. Grig vrea ca Pandurii sa atace locurile de cupe europene, chiar daca obiectivul oficial al clubului este o clasare in locurile 6-10. "De la anul 2012 imi doresc sanatate, dupa care urmeaza puterea de munca si dorinta de a ne autodepasi. Imi doresc ca echipa pe care o antrenez sa urce in clasament. Va depinde in principal de noi, de starea de sanatate, de forta de munca si de increderea capatata in acest an. Dintr-o echipa care anul trecut se lupta pentru evitarea retrogradarii, acum am avut meciuri foarte bune, castigate impotriva unor formații mult mai titrate decat noi. Ne-am dovedit ca se poate si mai mult si as vrea ca echipa sa furnizeze o surpriza de proportii in acest sezon. E foarte greu sa ajungem in Europa League, dar nimic nu e imposibil in sport", a declarat Grigoras la sptfm.ro.