Presa consemneaza si azi, ca in fiecare an, evenimentul de la 23 August 1944. Actul istoric de la 23 August 1944 este extrem de controversat, atat din punctul de vedere al implicatiilor ulterioare, cat si al desfasurarii evenimentelor in acea zi de rascruce pentru istoria moderna a Romaniei.
In ziua de 23 August 1944, Regele Mihai iesea in fata natiunii si, intr-o proclamatie catre tara, anunta iesirea Romaniei din razboiul contra Natiunilor Unite. Totodata, era arestat maresalul Ion Antonescu si ministrii sai.
"Romania a acceptat armistitiul oferit de Uniunea Sovietica, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii. Din acest moment inceteaza lupta si orice act de ostilitate impotriva armatei sovietice, precum si starea de razboi cu Marea Britanie si Statele Unite" spunea tanarul rege Mihai in proclamatia sa catre tara.
La putere era inscaunat un nou guvern, format de noua coalitie Blocul National Democratic, din care faceau parte atit taranistii, liberalii, social democratii cit si comunistii.
"Astazi dictatura a fost inlaturata. Poporul reintra in drepturile lui. Regimul politic pe care il vom infaptui va fi un regim democratic", se spunea in declaratia de constituire a Blocului National Democratic
La 23 August, Romania a intrat in sfera de influenta a URSS. Dincolo de implicatiile politice ale evenimentelor de la 23 August, Armata Romana a jucat un rol determinant, spun unii istorici, in desfasurarea celui de-al doilea razboi mondial.
Alaturi de militarii sovietici, militarii romani au eliberat Transilvania si au ajuns, luptand impotriva armatei germane, pana aproape de portile Berlinului. Dupa razboi, 23 August a devenit ziua nationala a Romaniei fiind sarbatorita cu fast, in fiecare an, de regimul comunist.
Ce ar trebui sa sarbatorim astazi? O tema de dezbatere pentru istorici, politicieni si nu numai. Dincolo de controverse, raman insa faptele consemnate de cartile de istorie.