Zeci de locatari ai unui bloc din Bals au ramas de luni fara apa si fara caldura, din cauza datoriilor mari pe care asociatia le-a acumulat catre furnizorul de apa. Desi singura iesire din aceasta situatie o reprezinta separarea consumului de apa si plata restantelor, peste 80 de familii nu au facut aceste demersuri pana acum.

Peste 80 de familii care locuiesc intr-un bloc din Bals au ramas de luni fara apa la robinete. Din cauza datoriilor mari catre societatea furnizoare de apa, locatarii au fost obligati sa faca separarea consumului de apa, prin realizarea unei instalatii noi, cu contor pentru fiecare locuinta. O buna parte din cele 100 de familii care locuiesc in blocul G3 de pe strada Nicolae Balcescu nu au platit aceasta noua instalatie. Mai mult, oamenii au datorii mari la asociatie, iar pentru a se bransa la aceasta instalatie trebuie sa achite restantele care, in unele cazuri, ajung si la 10.000 de lei pentru o familie. Astfel, s-a ajuns in situatia in care zeci de familii nu au apa si nici caldura. Locatarii sunt revoltati si spun ca furnizorul de apa, Aquatrans, nu ar fi trebuit sa le opreasca apa pe vechea conducta, in conditiile in care doar cateva locuinte au fost racordate la instalatia noua.

Contradictii

Unii locatari acuza firma care s-a angajat sa execute lucrarile de separare, Aprov Construct, ca nu are personal suficient si nu face la timp bransarea. „Am platit inca de luni cei 200 de lei care s-au cerut pentru instalatie. Am luat de la asociatie si dovada ca suntem la zi cu plata, insa nici pana astazi nu avem apa la robinete. Sunt medic pneumolog si tratez pacienti care sufera de boli grave, unele dintre ele transmisibile. Cand ajung acasa, nu am apa sa ma spal. Nici caldura nu avem, pentru ca avem centrala termica individuala, care nu functioneaza fara apa. În aceeasi situatie sunt toti locatarii acestui bloc de 100 de garsoniere“, a spus Camelia Jianu, una dintre locatarele imobilului cu pricina.
Pe de alta parte, patronul societatii care executa lucrarea, Ion State, a spus ca locatarii care au platit conductele si executia lucrarii au deja apa la robinete. „Doar 13 locuinte au apa la robinete. Acestea au fost singurele care au achitat lucrarea executata de noi si care au prezentat dovada ca nu au datorii la asociatie. Restul vor avea apa atunci cand vor plati. Despre cazul familiei Jianu, tin sa va spun ca nu a platit toata suma pentru lucrare, respectiv 235 de lei, ci numai 200 de lei. Eu voi lega si locuinta dansilor la noua retea, chiar daca imi mai datoreaza bani, insa, deocamdata, nu am ajuns cu lucrarile acolo“, a spus Ion State.
Cazul a ajuns si in atentia Primariei Bals, care nu poate insa interveni. „Noi am mers la fata locului si am analizat situatia. Aquatrans impreuna cu societatea care realizeaza lucrarile de separare au decis sa inchida vechea conducta de apa, pe de o parte din cauza datoriilor foarte mari ale locatarilor, iar pe de alta parte, din cauza ca aceasta nu mai prezenta siguranta. Oamenii trebuie sa inteleaga ca nu au alta solutie decat sa isi plateasca datoriile la asociatie si sa achite firmei contravaloarea lucrarilor, pentru a avea din nou apa la robinete. În acest sens, ne gandim sa realizam, impreuna cu asociatia, un plan de reesalonare a datoriilor“, a spus Cristi Popescu, purtatorul de cuvant al Primariei Bals.
Avand in vedere numarul mare de locuinte aflate in blocul G3, dar si restantele imense pe care unii proprietari le au la asociatie, multe familii vor fi nevoite sa stea in continuare fara apa curenta.