Vremea votului independent al alesilor PNL si PD pare sa fi trecut. Consiliul de conducere judetean al Aliantei D.A. a hotarit ca toti consilierii judeteni liberali si democrati sa aiba o atitudine unitara in cazul proiectelor de hotarire si a initiativelor promovate de conducerea Consiliului Judetean (CJ). Intrunit la sfirsitul saptaminii trecute, biroul permanent teritorial al PNL a hotarit chiar trimiterea unor scrisori catre membrii de partid care fac parte din CJ, in care acestora li se pune in vedere ca, daca nu se vor conforma votului de partid, vor ramine fara sprijin politic. Cu alte cuvinte, daca nu voteaza cum se hotaraste, consilierii vor deveni independenti si nu vor mai fi sustinuti de partid in nici una dintre actiuni, varianta in care cariera politica li se cam apropie de sfirsit. Pe de alta parte, acceptarea votului impus de partid ar insemna practic punerea interesului politic inaintea celui al cetateanului.
Adresele au fost deja remise si semnate de senatorul Mihai Tabuleac, presedintele PNL Botosani. Acesta este nemultumit ca au fost situatii in care, pentru aceeasi problema, consilierii liberali au votat "in toate trei felurile posibile ", adica s-au impotrivit, s-au abtinut, dar au votat si "pentru ". "Daca are o opinie diferita trebuie discutata inainte in grupul de consilieri. Cel mai tare m-a nemultumit ca unii colegi au votat in contradictie cu prevederi legale ", a explicat liderul PNL, care a adaugat ca nu se vor mai accepta astfel de atitudini si ca in CJ "s-au inregistrat cele mai mari deficiente ".
Hotarirea a fost luata dupa mai multe sedinte in care consilierii Aliantei D.A. au votat diferit atit unele proiecte inaintate de conducerea PSD+PP a CJ, cit si amendamente ale consilierilor PNL si PD. In plus, primarul PNL Catalin Flutur si-a criticat de mai multe ori colegii de alianta din CJ pentru ca nu il sprijina suficient atunci cind se dezbat propuneri legate de municipalitate, precum distribuiri de fonduri sau problema fostului sediu al Corpului Gardienilor Publici, cind unii consilieri ai Aliantei au votat alaturi de cei ai PSD si PP. De altfel, imobilul in cauza si votul consilierilor din sedinta in care i-a fost stabilita destinatia a fost decisiv in trimiterea scrisorilor amenintatoare.
Liderii PD sustin ca, in ciuda deciziei luate, va prima totusi interesul cetateanului. "Ne vom intilni inaintea fiecarei sedinte si vom stabili ce atitudine trebuie sa luam. Nu vom admite tot felul de minuni ", a afirmat consilierul Viorel Alexandru.
Conducerea judeteana a Aliantei D.A. a hotarit desemnarea unor lideri de grup, pentru PD fiind tocmai Viorel Alexandru, iar pentru PNL Ioan Ciobanu.
O decizie asemanatoare este posibil sa se ia si pentru consilierii locali, urmind sa se faca o analiza si a activitatii acestora in privinta modului de votare.