Scoala de Vara a Tinerilor liberali a continuat si in cursul zilei de joi, ocazie cu care tinerii i-au avut ca profesori pe Dan Motreanu, secretar general al PNL care a vorbit despre „Administratia publica din perspectiva liberala“ si senatorul Puiu Hasotti, vicepresedinte, la nivel central, al PNL. Potrivit declaratiilor secretarului general al PNL, Alianta isi propune o serie de modificari la legea administratiei locale.
Conform propunerii de modificare, consilierii judeteni vor fi alesi prin vot uninominal la viitoarele alegeri locale din 2008. Reprezentantul PNL a explicat ca aceasta prevedere va fi cuprinsa in pachetul de legi privind reforma administratiei, pentru care Guvernul intentioneaza sa-si asume raspunderea in aceasta toamna. „Credem ca, prin aceasta masura, daca vor fi alesi nominal, presedintii de consilii judetene vor avea o mai mare legitimitate si nu se vor mai intampla mizeriile, tradarile si actele de mita de pana acum, cand se alegeau sefii de consilii”, a adaugat Dan Motreanu. In acelasi pachet de reforma a administratiei, secretarul general al PNL a precizat ca va figura si prevederea prin care presedintii de consilii judetene vor putea fi schimbati daca li se acorda jumatate plus unu din voturi, la fel cum au fost si alesi. De asemenea, aceasta prevedere va fi in vigoare pana in 2008, cand se va schimba modalitatea de alegere a sefilor de consilii judetene. Tot din acest pachet legislativ, Dan Motreanu a declarat ca mai face parte o propunere prin care primarii de localitati vor fi care ii vor propune pe viceprimari, pentru ca situatii ca cea de la Bucuresti, cand, „Basescu le dadea sa ascuta creioane primarilor de sectoare sa nu se mai repete“.

„UE reprezinta un platou mare pe care fiecare tara aseaza mancarea traditionala”

Liberalul Puiu Hasotti le-a vorbit tinerilor aspiranti la titlul de politicieni liberali, „tineri mai europeni decat generatia mai in varsta, mai liberi“, dupa cum i-a descris Hasotti, despre principiile fundamentale ale liberalismului si despre Europa, reforma prin mentalitate si asumarea valorilor europene. Potrivit declaratiilor acestuia, integrarea in UE, reprezinta o „problema institutionala, respectarea unor principii : libertate, egalitate, piata libera concurentiala, proprietate si justitie“. Astfel, in viziunea senatorului PNL, metaforic vorbind, „UE reprezinta un platou mare pe care fiecare tara aseaza mancarea traditionala“. Referitor la recenta remaniere care a avut loc, liberalul Puiu Hasotti ne-a declarat ca se simtea nevoie de o astfel de asumare, „din punct de vedere politic si al eficientei Guvernului, in special in Sanatate si Finante, astfel PNL dand dovada de vointa politica si puterea de a guverna“.