Presedintele Comisiei parlamentare de ancheta privind suspendarea din functie a presedintelui Basescu, senatorul Dan Voiculescu, si-a exprimat intentia de a trimite o scrisoare sefului statului in care i se va solicita sa trimita comisiei documentele necesare in derularea anchetei.
"Vom insista, printr-o scrisoare adresata presedintelui Traian Basescu, sa ne ajute sa obtinem documente care sa clarifice comisia daca intalnirile Domniei Sale au fost oficiale sau au fost inregistrate convorbirile si comisia este interesata sa cunoasca continutul acestora", a declarat Voiculescu. Solicitarea comisiei parlamentare de ancheta vine ca reactie la raspunsul negativ al consilierului de stat pe probleme cetatenesti din cadrul Presedintiei, Gabriel Piscociu, caruia comisia ii ceruse sa trimita registrul de intrare-iesire a documentelor trimise la Cotroceni.

Valentin Dinescu: Piscociu se crede "smecher"

Referindu-se la raspunsul consilierului de stat Piscociu, purtatorul de cuvant al comisiei, Valentin Dinescu (PRM), a apreciat ca acesta "se crede semcher" si "inventeaza o pretinsa anchetare a presedintelui pentru a se sustrage dansul de la aceasta audiere". Dinescu a precizat ca Voiculescu a primit o adresa din partea lui Piscociu in care se sustine ca "Parlamentul nu are atributiile constitutionale necesare si legale de anchetare a presedintelui, a Administratiei Prezidentiale si a consilierilor presedintelui". In plus, consilierul a transmis prin intermediul scrisorii ca "nu considera oportuna si nici necesara prezenta sa in fata comisiei", a mai afirmat Dinescu. De asemenea, in adresa mai este precizat faptul ca Legea 544, a liberului acces la informatiile de interes public, se refera la dreptul la informare al persoanelor, iar nu al autoritatilor si institutiilor publice.
Abordand acelasi subiect, Voiculescu a adaugat ca membrii comsiei nu sunt interesati de "disputele, vendetele si dialogurile interminabile cu consilierii presedintelui" si ca, probabil, acesta nu va mai fi invitat la comisie. Si social-democratul Florin Iordache a precizat ca membrii comisiei doresc sa afle data la care au venit la Cotroceni delegatiile companiilor Niro si Alro si daca aceste intalniri au avut un caracter "preferential".

"Citatii" comisiei au avut alte prioritati

In cea mai buna traditie caragieleasca, Comisia Basescu, "inarmata" cu o lunga lista de audieri "grele" programate, a asteptat zadarnic ca persoanele citate sa onoreze invitatia. In afara de consilierul de stat Gabriel Piscociu, care si-a declinat invitatia in fata Comisiei, invocand "neconstitutionalitatea ei", si ministrii Anca Boagiu si Sebastian Vladescu au preferat sa fie prezenti la sedinta Guvernului in defavoarea audierilor. Un alt membru al Executivului citat, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a trimis o informare in care precizeaza ca se afla intr-o deplasare externa, iar fostul director SIE, Gheorghe Fulga, se afla in imposibilitate de a se deplasa, fiind internat in spital. In aceste conditii, Dan Voiculescu a anuntat ca audierile programate pentru luni au fost anulate. In cazul audierii directorului SRI, George Maior, Voiculescu a apreciat ca aceasta ar putea fi stabilita pentru miercuri, deoarece comisia trebuie sa-l anunte in prealabil asupra subiectelor pentru care a fost invitat la audieri. Senatorul PC a mai precizat ca sedinta de audieri a fost transformata intr-una tehnica, in care se lucreaza pe materiale si cereri primite in aceasta perioada, urmand ca vicepresedintele comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, sa stabileasca o noua lista cu audieri, pentru ziua de miercuri, in urma confirmarilor ce vor fi primite la comisie. "Comisia lucreaza de luni pana joi pentru a se respecta termenul de 21 martie. Sigur ca, daca nu va fi posibil, nu ne vom pune semnatura pe un raport care nu ne-a permis sa audiem toate persoanele care sunt considerate utile in ancheta si vom cere, probabil, o prelungire a termenului pentru predarea raportului", a mai mentionat Voiculescu.