Intalnirea premierului Calin Popescu-Tariceanu cu romanii din diaspora s-a concretizat in propunerea venita din partea romanilor care traiesc in strainatate de a avea un reprezentant in Parlamentul Romaniei. Desi nu au primit un raspuns clar, ei au asigurari ca la nivel guvernamental exista o serie de propuneri pentru sprijinul comunitatilor romanesti din strainatate.

Romanii din diaspora vor sa fie reprezentati in Parlamentul Romaniei. Cererea a reiesit in urma discutiilor premierului Calin Popescu-Tariceanu, care sambata a participat la Mangalia la deschiderea lucrarilor simpozionului „Romanii de pretutindeni“, cu cei peste 120 de reprezentanti romani din 23 de tari.
In timpul dezbaterilor referitoare la politicile statului roman in relatia cu romanii din strainatate, reprezentantul Frantei, Bartolomeu Savoiu, a explicat ca cei 10 milioane de romani din diaspora ar trebui sa aiba un reprezentant in Parlamentul Romaniei, „in conditiile in care chiar si micile minoritati din tara au deputatii lor“.
Un alt punct al discutiilor l-a reprezentat si situatia creata de criza pasapoartelor. Premierul a precizat ca „a fost o furtuna intr-un pahar cu apa“ si a adaugat ca trebuie respectate cerintele UE. „Am vorbit la telefon cu premierul Spaniei, care mi-a spus ca spaniolii sunt pro-romani, insa Franta si Austria si-au facut un titlul de glorie din respingerea imigratiei ilegale, mai ales din tari noi intrate in UE“, a argumentat Tariceanu.

Interes guvernamental

Premierul Calin Popescu-Tariceanu le-a atras atentia reprezentantilor diasporei romanesti asupra preocuparii permanente a Guvernului Romaniei pentru pastrarea specificului national si conservarea culturii si limbii materne, oriunde traiesc grupuri etnice de romani in exteriorul statului.
„Am ascultat si am consemnat cu atentie toate sugestiile, dificultatile de care va loviti in mijlocul comunitatilor de care apartineti, indiferent de tarile in care aveti rezidenta in momentul de fata si va asigur ca pe toata perioada simpozionului vor fi abordate si transmise pentru solutionare colegilor din Guvern, Parlament sau Coalitie toate temele aduse in discutie. Pentru unele aspecte semnalate avem deja solutii, cum ar fi posibilitatea elaborarii unui act normativ pentru constituirea unui Consiliu Provizoriu al Reprezentantilor Romanilor din Diaspora, pe langa Parlamentul Romaniei organism care ar putea elabora si propune forului legislativ un set de acte normative destinate ameliorarii vietii si conservarii identitatii nationale pentru cei care traiesc in afara granitelor“, a precizat Calin Popescu-Tariceanu.

In sprijinul votului prin corespondenta

Premierul s-a declarat, de asemenea, in favoarea instituirii votului prin corespondenta pentru cetatenii romani cu rezidenta in strainatate. El a adaugat ca preocuparea Guvernului o reprezinta organizarea de centre culturale deosebit de puternice in afara granitelor tarii, acolo unde sunt comunitati mari, dupa exemplul celor deschise de curand la Chisinau si Cernauti, prin intermediul Fundatiei Culturale Romane.