Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a acuzat Romania, intr-un interviu acordat unui portal in limba rusa, de amestec in afacerile interne ale Republicii Moldova, iar ambasadorul roman la Chisinau a fost convocat la MAE moldovean, dupa un interviu acordat de Ion Caramitru presei moldovene.
Voronin a declarat ca Romania "incearca sa impuna Moldovei anumite reguli de joc, situatii si principii, pe care incearca sa ni le bage pe gat in toti cei 15 ani de independenta. Daca e sa dam o apreciere obiectiva, aceasta se numeste amestec in treburile unui stat suveran", a spus Voronin.
Presedintele moldovean a adaugat, in interviul publicat de Ziua Nationala a Romaniei, ca "Moldova este in stare sa-si asigure si integrarea europeana, si dezvoltarea democratica interna a statului, si sporirea nivelului vietii social-economice a oamenilor muncii, fara o astfel de incalzire, fara prietenii si avocatii care ne sunt impusi de dincolo de Prut".
Pe fondul acestor acuzatii, ambasadorul Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu, a fost convocat luni la MAE moldovean, unde "i s-a atras atentia asupra comportamentului sfidator fata de Republica Moldova si autoritatile ei legitime de care a dat dovada actorul Ion Caramitru".
Ion Caramitru, presedinte al Uniunii Teatrale din Romania (UNITER), a sustinut, recent, un spectacol la Chisinau, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. Autoritatile moldovene au fost deranjate de afirmatiile facute de acesta, intr-un interviu acordat unei publicatii de la Chisinau. Intrebat "ce atitudine are fata de populatia dintre Prut si Nistru, care a acceptat, prin vot majoritar la recentele alegeri parlamentare, sa fie condusa in continuare de partidul comunist", Caramitru a raspuns ca "in ultimii doi-trei ani, de cand s-a schimbat puterea la Chisinau, nu mai este invitat".
"Iarasi se revine la limba moldoveneasca, la vechile naravuri. E simptomatic ca in niciuna dintre tarile ex-sovietice nu a castigat alegerile chiar partidul comunist, acest lucru s-a intamplat doar in Republica Moldova. Sa speram ca acesta e ultimul strigat al ursului, care e pe cale de disparitie", a afirmat Caramitru.
Dupa aparitia interviului, autoritatile au contactat Ambasada Romaniei, care ar fi fost printre organizatorii spectacolului sustinut de actorul Ion Caramitru. "Ambasadorului Teodorescu i-a fost mentionata necesitatea respectarii normelor diplomatice in cadrul evenimentelor in care este implicata ambasada. A fost exprimata solicitarea ca in viitor Ambasada sa asigure organizarea activitatii sale in conformitate cu standardele diplomatice internationale", se arata intr-un comunicat al MAE moldovean.