Iulian Badea publica in Cronica Romana articolul "Omisiuni intentionate", pe care il puteti citi in continuare.
Sustinerea neconditionata a Uniunii Social Liberale, accentele mesianice pe care o parte importanta a mass-media, chipurile independenta, le pune pe aceasta alianta reprezinta o mare diversiune. Indiscutabil, guvernul Boc, nu doar premierul, trebuie sa isi prezinte demisia. Si-a demonstrat cu varf si indesat incompetenta crasa, aroganta tipica marilor profitori politici, obsesia maladiva de a devaliza sistematic bugetul de stat. Mai mult, trebuie reduse urgent parghiile decizionale ale unui presedinte disperat sa controleze si manipuleze totul la nivel guvernamental, parlamentar, institutional. Important, crucial chiar este ce punem in loc. Daca pleaca o gasca politica si vine alta, nu rezolvam nimic...
M-au revoltat reprosurile unui lider PSD, impartasite de cei care umpleau pana la refuz platoul unei televiziuni a lui Voiculescu la adresa unor ziare, percepute de el drept antibasesciene, care, in opinia sa, fac inconstient jocurile Puterii prin criticile aduse USL. Distinsul lider, cu partea sa consistenta de vina la drama pe care o traiesc romanii, sustinea ca PSD, PNL si PC au pus bazele singurei alternative viabile in acest moment, iar criticii USL trebuie sa aleaga una din cele doua tabere. Populatia (au sarit imediat si alti invitati din platou) trebuie indrumata spre singura alternativa posibila, anume USL. In caz contrar, cetatenii vor ramane acasa, iar absenteismul masiv va ajuta actuala Putere, regimul Basescu.
Ceea ce se omite intentionat este faptul ca PSD si PNL au condus Romania, in diferite aliante, in perioada postdecembrista, peste 15 ani. Au jucat un rol crucial in decredibilizarea institutiilor, in vanzarea pe sume ridicole, dar in schimbul unor comisioane uriase, a unor "bogatii ale statului", in confiscarea judetelor in interes personal si de partid, in pervertirea democratiei si politizarea administratiei, in subordonarea politica a sistemului judiciar. Nu poti sa stergi nonsalant cu buretele toate aceste abuzuri, gafe si mostre de iresponsabilitate, doar pentru ca acum, din Opozitie, promiti ca greselile trecutului nu se vor mai repeta. Mai mult, sa sustii neconditionat USL doar pentru ca reprezinta in opinia unora un pericol mai mic decat Basescu si PDL este o dovada de iresponsabilitate crasa. Populatia nu mai are timp de alte experimente esuate, de alternative mincinoase, de lideri care isi schimba conjunctural parul, fara a avea vreo intentie sa isi schimbe si naravul politic.
Personal, cred ca USL nu isi va putea pune in practica promisiunile facute. Istoria recenta o demonstreaza. Politizarea administratiei nu va putea fi stopata, nici devalizarea bugetului de stat, nici contractele cu statul alocate profitorilor noii Puteri, nici declinul nivelului de trai. De ce ar subordona liderii PSD si cei ai PNL interesele personale si de partid, unui tel national? S-au schimbat atat de mult Nastase, Voiculescu sau Tariceanu, incat sunt decisi sa se sacrifice pe altarul nevoilor populatiei? Sa fim seriosi, oamenii astia vor Puterea pentru ei, pentru uriasul lor ego, pentru filiale, pentru clientela, pentru umilirea celor care la randul lor i-au umilit in ultimii ani. "Ne vine si noua randul. O sa vada ei!", se aude tot mai apasat prin filialele Opozitiei.
Actuala clasa politica nu mai poate oferi solutii, nu se mai poate erija in alternative la ea insasi. Realitatea este sumbra, iar dorinta de schimbare a liderilor de astazi lipseste cu desavarsire. Sunt implicati pana la gat in compromisuri, lupte pentru Putere, afaceri murdare, mize marunte.
Nevoia de o reforma radicala a clasei politice (nu una in care sa apara noi Ridzi, Boureni sau Pasati) devine mai acuta decat oricand. De aceasta schimbare depinde viitorul Romaniei. La orizont trebuie sa apara alta generatie de lideri. Unii necompromisi, competenti, nemanipulabili, capabili sa isi subordoneze propriile interese prezentului si viitorului Romaniei. Ei trebuie identificati, sustinuti, protejati de mocirla in care liderii de astazi vor dori sa ii atraga. Ceea ce nu inteleg actorii politici de astazi si aplaudacii din jurul lor este faptul ca romanii, nu putini, nu vad nicio legatura intre interesele unei tari ce se indreapta spre prapastie si cele doua tabere care continua sa se lupte pentru Putere.