Stransi in "patria" lui Boc, la Cluj, democratii si-au evaluat performantele de guvernare care au determinat integrarea la termen a Romaniei in UE. Mai mult, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a anuntat ca democratii si-au construit un miniguvern din umbra, care va monitoriza si va face propuneri pentru "performantizarea" actualului Executiv.

Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat sambata, la Colegiul Director al partidului de la Cluj, ca a activat Comisia de strategie a democratilor, din care fac parte fostii ministri Ene Dinga si Gheorghe Pogea, pentru "upgradarea" Guver­nului dupa aderarea Romaniei la UE. Adriean Videanu a precizat ca aceasta comisie "va monitoriza permanent" Guvernul, si, in cadrul viitorului Colegiu Director al PD, va avansa mai multe propuneri de "perfor­mantizare" a Executivului, potrivit standardelor europene.
Videanu a spus ca democratii vor monitoriza "din afara" performanta Guvernului, dupa ce, "din ratiuni politice corecte, PD nu mai are ministru de stat". El a aratat ca membrii comisiei vor prezenta conducerii democrate solutii pentru "cresterea ofertei interne de bunuri si servicii".
Ministrii PD, la raport
Totodata, ministrii democrati
si-au prezentat sambata, in fata Cole­giului Director al PD, rapoartele de activitate pana in momentul prezen­tarii Raportului Comisiei Europene. In acest sens, ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a spus ca democratii trebuie sa fie mandri, pentru ca, prin contributia ministrilor PD", "la 26 septembrie 2006, Roma­nia a cumparat biletul catre UE". Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a lipsit, dar si-a trimis doi secretari de stat pentru a transmite ca "transporturile se afla astazi in plin efort pentru accelerarea actiunilor de construire, modernizare si reabilitare a infrastructurilor de transport". Sulfina Barbu a anuntat ca in ultimele doua luni Garda de Mediu a mai administrat vreo 25 de amenzi in valoare de 235,5 mii de euro, iar ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a spus ca are ca prioritati modificarea Legii pensiilor, Legea privind protectia persoanelor varstnice si cresterea salariului minim brut. Mai mult, ministrul Mihail Hardau a spus ca si invatamantul preuniversitar va fi descentralizat, se vor continua investitiile in campusurile universitare, scoli si gradinite, iar scolile vor fi informatizate.
Macovei s-a ciondanit
cu Blaga
Pe de alta parte, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a spus ca, desi in sedintele de guvern s-a "ciondanit" cu ministrul Admi­nistratiei si Inter­nelor, Vasile Blaga, care "bate cu pumnul in masa", iar ea "tipa", PD a sustinut-o fara ex­ceptie in realizarea reformei justitiei. Ea le-a multumit, din nou, de­mocratilor, si in special euro­observatorilor PD, pentru aju­torul pe care i l-au dat.
Potrivit ra­portului lui Macovei, in 2007 vor fi finalizate noile Coduri de Procedura Penala si Civila. Ea a conchis ca nu mai exista dovezi de interferenta politica in actul de justitie, ca fiecare magistrat are propriul calculator, ca s-a aprobat un imprumut de 100 de milioane de euro pentru reabilitarea sediilor instantelor.