Comisia de ancheta privind afacerile Daimler in Romania, aprobata marti de Biroul Permanent, a fost eliminata de pe ordinea de zi a plenului, care trebuia sa o valideze, cu 59 de voturi ale PD-L, UNPR si UDMR, reprezentantii puterii motivand ca o astfel de initiativa ar arunca in derizoriu activitatea Senatului. Opozitia PSD,PNL si PC a avut 49 de voturi, cele doua voturi lipsa fiind ale lui Dan Voiculescu si Mircea Geoana, absenti la vot.
Liderul grupului PD-L din Senat, Cristian Radulescu, a solicitat scoatarea de pe ordinea de zi a punctului referitor la aprobarea Comisiei de ancheta, explicand ca initiatorul, vicepresedintele Senatului Dan Voiculescu, a cerut o serie de informatii de la Ministerul Justitiei si de la Procuratura Generala pe aceasta tema, care inca nu i-au parvenit, astfel incat infiintarea unei comisii de ancheta care sa solutioneze problema este inoportuna.
"Nu suntem absolut deloc impotriva aflarii oricaror informatii care sa ajute la stabilirea adevarului dorit de dansul, dar daca ne aplecam putin vedem ca nu avem de ce sa facem o comisie de ancheta pentru ca sa-i dea dansului raspunsul procurorul general. Ne asociem in mod oficial demersului dansului pentru obtinerea informatiilor pe care le doreste, dar sa mai facem inca o comisie de ancheta a Senatului aruncam in derizoriu obiectul activitatii noastre, de aceea propunem scoaterea punctului 3 de pe ordinea de zi", a explicat Radulescu.

PSD, impotriva scoaterii de pe ordinea de zi a comisiei de ancheta

Senatorul PSD Adrian Tutuianu i-a transmis pedelistului ca scopul comisiei nu este obtinerea informatiilor de la autoritati, ci verificarea legalitatii afacerilor dintre Primaria Bucuresti si Daimler.
"Eu cred ca daca suntem seriosi in abordarea problemelor care tin de combaterea coruptiei, cred ca PD-L ar trebui sa fie alaturi de noi in acest demers si nu impotriva lui. Astfel incat nu suntem de acord cu scoaterea de pe ordinea de zi a acestui punct", a spus acesta.
Radulescu a revenit la tribuna cu noi motive pentru care aceasta comisie este inoportuna, parafrazand o afirmatie mai veche a liberalului Puiu Hasotti: "Daca vrei sa nu se afle ceva, fa o comisie de ancheta. Noi vrem sa se afle si atunci nu facem comisia de ancheta, fiindca aceasta comisie in mod sigur va starni doar un nor de praf si in urma acestui nor nu se va sti care este adevarul, ci doar se va discuta ca cineva a luat niste bani", a spus Radulescu.
Pe de alta parte, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, l-a ironizat pe Radulescu, spunand ca, desi multe comisii de ancheta au esuat, daca PD-L simte ca are informatii ca la Primaria Bucuresti nu s-au derulat afaceri ilegale cu autobuze sau borduri, ar trebui sa sutina acest demers.
"Nimeni nu banuieste ca la Primaria Bucuresti, in timpul mandatului lui Videanu, s-ar fi facut ceva nelegal, ar fi fost vreo spaga, vreun contract ilegal, vreo bordua pusa aiurea. Nu. Toti suntem convinsi ca acolo totul a fost in regula. Atunci de ce sa nu fim de acord, si mai ales PD-L, cu infiintarea acestei comisii de ancheta care va demonstra, iata, odata in plus, ca la Primaria Bucuresti in timpul mandatului Videanu nu s-a intamplat nimic deosebit", a spus zambind Hasotti.

UDMR sustine punctul de vedere al PD-L

UDMR a sustinut punctul de vedere al PD-L, prin vocea senatorului Verestroy Atilla, care a spus ca o comisie de ancheta nu poate forta Departamentul de Stat al SUA sa ofere informatiile cerute de Dan Voiculescu, ci trebuie o cerere oficiala din partea Ministerului de Justitie al Romaniei.
"Noi in momentul de fata cred ca am facut deja o presiune, am facut deja un anunt aproape oficial la adresa dl. Predoiu sa indeplineasca aceasta dorinta legitima a unui domn senator. Deci sa aflam raspunsul cat de repede de la Departamentul de Stat, pe care legala, oficiala care porneste cu o cerere oficiala a ministrului Justitiei, altfel Departamentul de Stat nu va raspunde", a subliniat Verestoy. Acesta a propus ca stenograma discutiilor din Senat sa fie transmisa Ministerului de Justitie, pentru a pune presiune pe institutie in vederea solicitarii datelor.
Vicepresedintele Senatului, liberalul Teodor Melescanu, a dorit sa informeze plenul ca declaratiile P-DL si UDMR sunt eronate, deoarece Catalin Predoiu a raspuns in termenul legal solicitarii lui Voiculescu, explicand insa ca nu Ministerul de Justitie poate face cererea catre Departamentul de Stat, ci Parchetul General.

Propunerea de eliminare de pe ordinea de zi, votata cu 51 la 49. Cele doua voturi lipsa: Voiculescu si Geoana, absenti la vot

In final, propunerea de eliminare de pe ordinea de zi a fost aprobata cu 51 de voturi "pentru" si 49 "impotriva", fiind aprobata de asemenea propunerea lui Verestoy, de a transmite stenograma sedintei catre Ministerul de Justitie.
Biroul Permanent al Senatului a aprobat miercuri solicitarea senatorului PC Dan Voiculescu privind infiintarea unei comisii de ancheta care sa analizeze legalitatea tranzactiilor incheiate intre autoritatile publice din Romania si concernul Daimler AG.
Voiculescu a solicitat, ca vicepresedinte al Senatului, informatii din partea Procurorului General al SUA privind afacerile Daimler in Romania, insa raspunsul a fost ca o astfel de solicitare trebuie sa vina din partea omologilor romani.
Voiculescu i-a adresat astfel o scrisoare ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, prin care ii cerea sa intervina in acest caz, insa acesta a raspuns ca astfel de solicitari oficiale pot veni doar din partea Parchetului General al Romaniei.
Concernul Daimler AG a fost sanctionat de catre Departamentul de Justitie al Statelor Unite ca urmare a mituirii unor oficiali guvernamentali din mai multe state, inclusiv din Europa.
Potrivit unor informatii aparute in presa internationala, Romania s-ar afla si ea pe lista tarilor in care Daimler a oferit mita, dupa ce Primaria Generala a Municipiului Bucuresti a achizitionat in 2007, sub conducerea lui Adriean Videanu, un numar de autobuze Mercedes. Comisia de ancheta ar urma sa verifice legalitatea achizitionarii acestor autobuze.