Puteti citi in continuare, preluat dupa site-ul PSD, transcriptul celei de-a doua parti a Conferintei de presa sustinuta de presedintele PSD, Victor Ponta ,dupa sedinta BPN din 12 iulie 2010.

Intrebare: Domnul Crin Antonescu spunea ca PSD nu ar fi interesat de o actiune unitara a opozitiei. Cum raspundeti?
Victor Ponta: V-as ruga sa urmariti ce a spus domnul Crin Antonescu astazi! Am avut ocazia sa ne intalnim in direct la o televiziune de stiri si lucrurile au fost foarte, foarte clare. Nu numai ca suntem interesati, noi suntem cei care o declansam, pentru ca liberalii nu au numarul necesar de voturi. Orice fel de actiune comuna este absolut necesara si o vom face impreuna pana la alegeri. Dupa alegeri noi vrem sa guvernam cu masuri si solutii de stanga, ei vor sa guverneze cu masuri si solutii de dreapta, dar asta numai si numai oamenii pot sa decida, nu o intelegere intre mine si domnul Antonescu sau intre noi ca partide. Imi pare rau ca am fost atat de neclar in luarile de pozitie anterioare in care am spus de nenumarate ori ca PSD-ul intra la guvernare numai dupa alegeri anticipate si ca nu incercam sa sustinem, ci ca asta incercam sa obtinem prin actiunile noastre. Daca nu am fost clar pana acum, vreau sa fiu acum clar! Solutia pentru Romania o reprezinta reintoarcerea la oameni, un Guvern care sa aiba legitimitate, nu care sa fie sprijinit cumparand si santajand parlamentari, ci prin votul oamenilor. Da, PSD-ul va guverna Romania dupa ce va obtine acest suport!

Intrebare: Ati spus ca alegerile anticipate nu sunt o chestie serioasa.
Victor Ponta: Va rog mult sa ma ascultati pe mine si sa nu va uitati pe articole. Si eu vad o multime de articole si prefer sa nu comentez. Am spus un singur lucru si este adevarat ca l-am spus fata de declaratiile lui Traian Basescu si ale lui Emil Boc - ca sunt declaratii total neserioase, ca incearca sa fuga de pe corabia care se scufunda si ca sunt la fel de vinovati si Traian Basescu, si Emil Boc de ceea ce se intampla, iar ceea ce este cel mai grav pentru Romania este ca, de fapt, habar nu au ce sa faca de maine. TVA mai mare, TVA mai mic, taieri pensii, ne-taieri pensii, impozitari, neimpozitari... habar nu au! Nu se sfatuiesc cu nimeni, nu au niciun fel de analiza in fata, oamenii astia iau masuri in Romania ca si cand s-ar apuca sa cioparteasca un copac si dau toporul si vad ce se intampla. Asta este, de fapt, problema Romaniei si, in acelasi timp, asta este obligatia de seriozitate a PSD-ului. In 16 octombrie va vom prezenta oferta noastra de guvernare - nu poti sa spui ca maine vii la guvernare daca nu spui ce vrei sa faci la guvernare, iar asta este obligatia noastra! Oamenii ne cer legitim sa ii scapam de Boc, dar in acelasi timp ne cer sa le spunem ce punem in loc! Or, un partid serios, asa cum este PSD-ul, nu poate sa vina sa spuna "Vreau si eu la guvernare! Dati-mi si mie niste posturi!" Am facut lucrul asta in anii trecuti si ati vazut ce s-a intamplat si nu mai facem lucrul asta: vrem la guvernare ca sa guvernam cu masurile pe care le-am gandit, pe care le-am calculat, pe care le punem in dezbatere publica, in critica publica si pe care le putem imbunatati, pentru ca numai asa poti sa fii un partid serios. Altfel esti un partid care cauta functii si PSD-ul nu mai este un asemenea partid!

Intrebare: Vedeti posibila o guvernare comuna cu PNL?
Victor Ponta: Am tot respectul pentru PNL si am toata convingerea ca Partidul National Liberal este singurul partid cu adevarat de dreapta si care are solutii de dreapta. Prin formatia mea, structura interna, prin faptul ca am fost si voi fi intotdeauna numai membru al PSD, prin faptul ca stiu ce gandesc oamenii din PSD, solutiile pentru Romania sunt solutii de stanga dupa atatia ani de dreapta, asa incat oamenii trebuie sa aleaga intre ceea ce propunem noi si ceea ce propun liberalii. Singurul lucru catastrofal pentru Romania este sa mai ramai pe mana unor oameni - Basescu, Boc, PDL - care nu au nicio gandire, nici de stanga, nici de dreapta, ci numai dorinta de a sta la guvernare si de a se imbogati.

Intrebare: Care este alternativa social-democratilor la cresterea TVA?
Victor Ponta: Am spus-o in programul nostru de masuri alternative si o vom avea foarte clar in programul de guvernare - pentru noi, impozitarea diferentiata este cea care nu numai ca echilibreaza bugetul, ci si societatea. Noi avem un mare dezechilibru in societate, inainte de a avea un dezechilibru in buget. Apoi TVA-ul diferentiat - noi il calculaseram la 22%, putem sa il calculam la 24% - pentru majoritatea produselor care nu sunt absolut necesare, dar pentru produsele de baza. Aici nu vorbesc neaparat despre mancare, ci si despre utilitati, pentru ca in toamna vor reveni utilitatile! Un om nu poate sa traiasca fara mancare, nu poate sa inghete de frig in casa, pentru aceia noi am calculat TVA-ul la 5%, dar poate fi chiar 0%, daca va fi necesar, pentru ca numai in acest fel poti sa echilibrezi, inca o data spun, nu doar bugetul, ci si societatea. Din punct de vedere al cheltuielilor bugetare, categoric trebuie sa tai mai putin de la personal si trebuie sa tai de la cheltuielile de bunuri si servicii si asta este, de fapt, singurul punct din programul economic care ne apropie de liberali. Celelalte ne despart, din pacate! Mai putina politizare si, oricum, mai putina coruptie decat este in acest moment sunt absolut necesare.

Intrebare: Care este strategia PSD pentru declansarea alegerilor anticipate? Legea fundamentala impune o procedura foarte complicata.
Victor Ponta: O stiu foarte bine. Spre deosebire de domnul Boc, cunosc Constitutia Romaniei si cred ca, daca reusim sa avem 236 de parlamentari care sa nu mai accepte sa sustina Guvernul Boc si, asa cum stiti, conform prevederilor Constitutiei, in 60 de zile prim-ministrul propus de catre presedinte, care probabil va fi tot Boc - sau un Boc, tot un Boc! - nu va obtine votul Parlamentului, trebuie sa mergem la alegeri si cred ca in primavara anului 2011 ar fi absolut necesare. PSD-ul nu vrea neaparat alegeri ca sa venim noi la guvernare, PSD-ul isi doreste alegeri pentru a gasi o solutie de iesire din criza. In acest moment nu facem decat sa ne adancim in criza si nu exista niciun fel de solutie oferita de Traian Basescu si de Emil Boc.