Machiavelli.ro: Victor Ponta: "Ungureanu ori are puterea de a face ceva in Guvern, ori nu si atunci mai bine pleaca"

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, ca nu ar fi povestit la televizor ce a vorbit cu premierul Ungureanu la telefon, insa ‘‘daca primul-ministru s-a apucat sa povesteasca, trebuia sa aiba curajul sa spuna tot".
"Eu nu povestesc niciodata la televizor cand vorbesc cu cineva la telefon. Eu nu am facut decat sa confirm ceea ce dl Ungureanu a spus la televizor. Eu nu as fi povestit. Am multe discutii telefonice, pentru ca raspund la telefon. Nu prea sun, dar sunt sunat, asa cum m-a sunat si domnul Ungureanu, de exemplu, eu nu l-am sunat pe domnia sa. Acum daca incepem sa povestim la televizor, trebuie sa avem curajul sa povestim tot. Sigur ca se poate supara doamna Anastase sau doamna Udrea sau alte doamne ale domnului Basescu. Dar daca incepem sa povestim, eu zic sa avem curaj. Eu nu am vorbit cu Guvernul, ca am vazut un comunicat al Guvernului, pentru ca nu m-a sunat Guvernul. Pe mine m-a sunat domnul Ungureanu si am vorbit cu domnul Ungureanu. Daca vrea sa povestim in public, povestim, daca nu, nu. Este foarte simplu", a spus Ponta.
Intrebat daca a fost deranjat de faptul ca Ungureanu a povestit la televizor despre discutia telefonica, Ponta a spus ca nu a fost deranjat , pentru ca nu are niciun secret, insa a fost deranjat de faptul ca "daca incepi si spui, dupa aia nu ti-e frica de Roberta Anastase si zici ca nu ai spus". "Asta este o problema de can-can, dar este si o problema de principiu: primul ministru Ungureanu ori are puterea de a face ceva in Guvern, ori nu are si atunci mai bine pleaca din functie. Pe domnul Blejnar a vrut sa il schimbe din functie si nu a putut, ca nu l-a lasat partidul, pe domnul Duta a vrut sa il schimbe si nu l-a lasat partidul, pe doamna Anastase ar cam vrea sa o schimbe, dar nu este dansul sa decida, pe doamna Udrea nici macar nu poate sa o roage sa nu-l mai critice in public, sa nu il mai faca de ras, ca nu stie ce vorbeste. Pai ori poate sa conduca Guvernul, ori nu? Cu maghiarii este decizia coalitiei, nu este a lui, dar el doar semneaza. Cu CAS-urile a spus ca le reduce, presedintele a spus ca sa dea salariile inapoi, iar pana la urma a ramas ca presedintele. La Consiliul European la Bruxelles nu participa. Inteleg ca s-a dus azi doar intr-o vizita, asa cum putem merge cu totii, insa important este sa mergi sa reprezinti Romania la Consiliul European", a mai afirmat Ponta.
Presedintele PSD a spus ca are un sentiment de solidaritate cu Ungureanu, cand vede ca nu poate sa ia deciziile pe care si le-ar dori. "Faptul ca nu este lasat de diverse doamne si domni din PDL intr-un fel imi starneste o solidaritate cu domnia sa: este singur acolo, mai incearca sa mai faca cate ceva, dar de fiecare data ii da cineva peste mana. Dar va fi foarte greu pana in noiembrie sa ia niste decizii importante pentru Romania, pentru ca nu vreau in noiembrie sa preluam o tara complet furata si distrusa de doamna Udrea, de doamna Anastase, de domnul Blejnar si de toti ceilalti. Eu mi-as dori sa preluam o guvernare asa cum a preluat-o Adrian Nastase de la Mugur Isarescu, o guvernare cat de cat stabila si pusa intr-o directie buna. Asa cum s-a preluata in 1991 de la domnul Stolojan. Ori domnul Ungureanu nu poate sa ne spuna doar ce nu poate sa faca, cred ca e bine sa ne spuna si ce poate sa faca. Ma suni pe mine la telefon sa te plangi de echipa ta, nu cred ca pot sa te ajut. Sunt dispus la dialog in interesul public, dar trebuie sa si poti sa faci ceva", a mai afirmat presedintele PSD.
Intrebat daca regreta ‘‘ramura de maslin‘‘ pe care i-a intins-o la investitura in functia de premier, Ponta a spus ca nu regreta, pentru ca el nu a investit in Ungureanu, ci un sistem al acestei tari. "Eu am prezentat atunci in numele USL 15 proiecte importante pentru Romania. Noi il vom sprijini daca vine cu legea privind reducerea numarului de parlamentari si interzicerea migratiei politice, o s-o votam. Daca vine cu legea privind reducerea contributiei la asigurari sociale, o s-o votam. Daca vine cu proiectul privind reducerea TVA la produsele agricole, o s-o votam. Dar pana acuma nu am vazut nimic din acest proiecte. Si nu as vrea sa il vad pe domnul Ungureanu in noiembrie spunand ca el ar vrea sa le faca, dar nu l-au lasat domnul Boc si doamna Udrea (...) Nu poti sa fugi sa joci in ambele echipe, ca mi s-a parut putin ca domnul Ungureanu vrea sa fie in ambele echipe si in nici una. Nu se poate. Trebuie sa te hotarasti pentru cine joci, ca altfel s-ar putea sa nu intri pe teren", a mai afirmat Ponta.
(Sursa: AGERPRES)