Curtea Constitutionala a publicat, vineri, motivarea deciziei referitoare la Legea Educatiei. Potrivit documentului, angajarea raspunderii de catre Guvern asupra acestei legi a declansat un conflict juridic intre Guvern si Parlament.
Cu toate acestea, se arata in motivare, cererea de anulare a angajarii raspunderii depaseste competentele Curtii, iar solutia apartine in exclusivitate autoritatilor aflate in conflict.
"Curtea constata ca angajarea raspunderii Guvernului asupra proiectului Legii educatiei nationale, in conditiile in care proiectul de lege se afla in proces de legiferare la Senat, in calitate de Camera decizionala, a declansat un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament, intrucat prin exercitarea de catre Guvern a unei competente, cu nerespectarea cadrului constitutional care o circumstantiaza, s-a incalcat competenta Parlamentului de unica autoritate legiuitoare", se arata in motivarea Curtii.
"Cu privire la solicitarea autorului sesizarii, in sensul ca instanta de contencios constitutional sa oblige Guvernul sa renunte la procedura angajarii raspunderii, Curtea constata ca aceasta cerere excedeaza competentei sale, solutia apartinand in exclusivitate autoritatilor publice aflate in conflict", precizeaza judecatorii CCR.
Curtea Constitutionala arata, in motivarea deciziei privind Legea educatiei, ca, daca la prima vedere posibilitatea angajarii raspunderii nu este supusa niciunei conditii, oportunitatea si continutul initiativei ramanand teoretic la aprecierea exclusiva a Guvernului, acest lucru nu poate fi absolut.
"Asa cum a statuat Curtea in jurisprudenta sa, respectiv prin Decizia 1557 din 18 noiembrie 2009, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, 40 din 19 ianuarie 2010, la aceasta modalitate simplificata de legiferare (prin asumarea raspunderii de catre Executiv -n.r.) trebuie sa se ajunga in extremis, atunci cand adoptarea proiectului de lege in procedura obisnuita sau in procedura de urgenta nu mai este posibila ori atunci cand structura politica a Parlamentului nu permite adoptarea proiectului de lege in procedura uzuala sau de urgenta", se arata in motivarea CCR.
Judecatorii CCR au hotarat, saptamana trecuta, ca angajarea raspunderii de catre Guvern pe aceasta Lege este neconstitutionala.
Presedintele, premierul si mai multi lideri ai coalitiei de guvernamant au anuntat in repetate randuri ca asteapta motivarea Curtii in acest caz.
Motivarea CCR privind Legea Educatiei poate fi citita pe site-ul: http://www.ccr.ro/decisions/pdf/ro/2010/D1431_10.pdf