Mihai Gotiu a realizat un interviu cu Vasile Dancu, publicat pe voxpublica.ro, sub titlul: 'Vasile Dancu: "Pot promova social-democratia si in alt partid"'. Este vorba despre partidul gestant al generalului Gabriel Oprea, care i-a dat o comanda si Dancu o executa. Pe bani. Puteti citi textul interviului in continuare .
'Daca PSD nu se va schimba dupa congres, Vasile Dancu nu exclude posibilitatea de a se implica intr-un alt partid de stanga, in cazul in care acesta se va naste. Intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru VoxPublica, unul dintre liderii social-democrati ai Grupului de la Cluj vorbeste despre sansele PSD de a se reforma, de ce partidul nu a reusit sa se impuna in Transilvania, profilul alegatorului PSD si de ce il sustine pe Cristian Diaconescu in competitia pentru sefia partidului.
Maine puteti si partea a II-a a interviului, in care Vasile Dancu explica cum considera ca se poate reforma PSD cu Adrian Nastase si Miron Mitrea in echipa de conducere, de ce momentul Timisoara (1 Decembrie 2009) a dus la infrangerea lui Mircea Geoana si de ce considera ca estimarea lui Silviu Brucan, referitoare la trecerea a 20 de ani pentru ca romanii sa inteleaga ce este democratia a fost o previziune optimista. "Pentru a se schimba un sistem, sustin sociologii, e nevoie de doua generatii, adica 60 de ani", spune Vasile Dancu.

Mihai Gotiu: Domnule Vasile Dancu, este sau nu, la ora actuala, o criza in PSD?
Vasile Dancu: Este evident o criza in PSD. In general, orice partid intra in criza dupa ce a pierdut alegerile. Pe de alta parte, daca e sa ne luam dupa criteriile politologice, partidismul romanesc se afla in criza. Este o criza de sistem in primul rand, iar o parte din criza din PSD vine si din aceasta directie. Dupa pierderea alegerilor, in orice partid, ca si la fotbal, intervine o miscare de restructurare. La fotbal, dupa o serie de rezultate proaste se schimba antrenorul si, de multe ori, echipa obtine rezultate bune fara sa aduca jucatori noi, ci doar prin faptul ca apare o noua mobilizare, se restructureaza anumite posturi.

Echipa noua cu aceiasi jucatori

Mihai Gotiu: Poate PSD sa-si revina din criza fara sa aduca jucatori noi?
Vasile Dancu: Nu cred ca, pe termen lung, isi poate reveni din criza fara sa aduca jucatori noi. Pe termen scurt, da, cred ca se poate obtine un rezultat direct doar pe baza schimbarii echipei de conducere. Nu poti aduce o echipa noua in partid, schimbarea trebuie sa vina tot din interior - nu poti sa candidezi venind din afara partidului, trebuie sa ai o anumita vechime in partid. Noua echipa de conducere ar putea aduce cu ea un nou program, o noua pozitionare, poate chiar si unele modificari care tin de ideologie, niste adapari la realitatea lumii contemporane pentru PSD. Cred ca nu s-au schimbat foarte multe lucruri din 1990 incoace, lucruri foarte serioase cu privire la pozitionarea politica.
Pe termen lung insa este nevoie de jucatori noi. Noua echipa de conducere, daca va veni o echipa noua, trebuie sa intinereasca echipa. Peste tot stanga se bazeaza pe tineret. La noi, din pacate, nu avem un sistem serios, sincer si eficient de promovare a tineretului, de deschidere spre tineret. Daca se lucreaza la un nou statut sper sa se aiba invedere si o restructurare. Noi, acum, si toate partidele din Romania, avem doar membri, nu si simpatizanti. Peste tot, in lumea civilizata, partidele au membri, dar si simpatizanti care sunt un fel de membri, sa le zicem, cu jumatate de norma. Nu au obligatii statutare, dar sunt inregistrati ca facand parte din marea organizatie a partidului, sunt tinuti aproape, sunt informati si, apoi, sunt cei mai eficienti in campanie.
Apoi, mai ales pentru viitor, PSD are nevoie sa se deschida catre intelectuali, care trebuie sa aiba o pozitie in partid. Nu e vorba doar de a avea intelectuali. Noi aici, la Cluj, avem foarte multi decani, rectori, profesori universitari, scriitori membri de partid, dar nu exista pentru ei o platforma in partid. Ei nu au o tribuna de la care sa se poata exprima. In partide principalul criteriu ramane numarul de voturi pe care l-ai adus, daca ai obtinut intr-un catun 60% din voturi poti sa vorbesti in spatiul public, altfel nu. Asta e o confuzie, o confuzie intre idei si practica mobilizarii politice. Un partid se sustine in spatiul public nu prin cei care au castigat alegerile, pentru ca, de regula, acestia sunt oameni de actiune, ci se sutine prin ceea ce intelectualii aduc - prin programe de mobilizare, prin energia ideilor, prin noutati. Un partid devine atractiv in momentul in care naste in jurul lui o dezbatere de idei, la care participa toata societatea civila. Altfel, esti prizonierul propriului tau electorat si nu te dezvolti niciodata.

Fuga electorala: electoratul PSD nu difera de cel al PD-L

Mihai Gotiu: Cum a evoluat profilul alegatorului PSD, din 1990 in 2000 si acum, in 2010?
Vasile Dancu: S-au produs foarte multe modificari in structura societatii romanesti, de aceea e foarte greu sa compari structura din 1990 cu cea din 2010. Societatea romaneasca s-a schimbat fundamental. In 1990, in primii ani, pana in 1996, Romania mai era inca structurata dupa vechiul sistem - ancien regim - aveam muncitori in fabrici, aveam tarani pe camp, aveam intelectuali inchisi in institutiile de la orase, nu aveam comercianti, nu aveam oameni plecati in strainatate. Toata aceasta destructurare a tesutului societatii noastre s-a produs in paralel cu o fuga a electoratului, oarecum haotica, de la un partid la altul.
Sa va dau cateva exemple. Mult timp, PSD a avut un alegator mai putin scolarizat, mai degraba din mediul rural sau din orasele mici si mijlocii, fara sa conteze in marile orase si in capitalele de judet. Dupa 2005 am avut urmatorul paradox: PNL, cu Tariceanu, fiind la putere, a produs prima bresa in electoratul rural al PSD-ului, astfel incat, dupa ce a fost la guvernare, PNL a castigat cele mai multe voturi la tara. Acum, PSD a pierdut o mare parte din electoratul de la tara, a ramas inca un electorat puternic in orasele mici si mijlocii si cu un procent satisafacator in orasele mari si capitale de judet.
Ceea ce a ramas constant din 1990 si pana acum a fost profilarea pe zone geografice. In Transilvania PSD-ul nu a reusit sa castige, a continuat insa sa castige in zonele mai sarace, cu un spirit comunitar mai slab, cu un electorat mult mai dependent si mai imbatranit, in Moldova si in sudul tarii. Exceptand aceasta determinanta geografica, nu avem o diferenta majora intre electoratul PD-L, PSD si PNL. Este un electorat care se plimba de la un partid la altul, in functie de putere - avem un electorat dependent, care alearga catre putere. De exemplu, PD-L care avea un electorat mai degraba tanar, a castigat acum cu un electorat mai in varsta, astfel incat, din punct de vedere demografic, intre electoratul de stanga al PSD si cel al PD-L nu avem acum mari diferente. Electoratul PNL-ului este mai tanar, mai scolarizat, mai urban. Asta este singura diferenta in spatiul politic. Altfel, electoratul niciunuia dintre partide nu se diferentiaza ideologic, pe teme mari ideologice. Asta si pentru ca partidele din Romania nu au proiecte ideologic foarte bine structurate.

"Transilvania a fost un debuseu pentru parasutati politic"

Mihai Gotiu: De ce nu a prins PSD-ul in Transilvania?
Vasile Dancu: O prima cauza cred ca este tipul de model de social-democratie. Am senzatia ca in sud si in Moldova a prins o stanga interbelica, de tip Dobrogeanu Gherea, venita dinspre Rasarit, de unde venea lumina intr-o anumita perioada, structurata mai degraba pe revendicarile unei anumite clase, un proletariat mai degraba sarac, agricol, a dobandit pana la urma legitimitate si dupa 1990. Inclusiv prin modul de conservare a istoriei partidului. Pastrez un document din 2003, era o aniversare si colegii nostri de la Institutul "Sincai" impreuna cu conducerea partidului au facut un film despre istoria social-democratiei in Romania. In acest film, istoria era foarte interesanta, cu Partidul Muncitoresc Roman si primul PSDR din sud, dar nimic despre social-democratia din Transilvania. Asta chiar daca am avut sase social-democrati, alaturi de sase membri ai Partidului National Roman, care au infiintat Romania - statul national, in 1918. Erau social democrati autentici, scoliti la Viena si Budapesta, care aveau ingemanata o miscare de eliberare nationala, alaturi de o miscare de eliberare sociala. Majoritatea dintre ei au murit in puscariile comuniste. Este o datorie a social-democratiei din sud fata de cea din Transilvania. Nu doar de a-i recunoaste, ci si de a incerca sa facem o legatura.
O alta cauza e si ca am avut foarte putini ardeleni in conducerea partidului. Au fost cativa intelectuali care nu au capatat insa o prea mare legitimitate in spatiul social-democratiei dupa 1990. Spatiul din Transilvania a fost folosit pentru a aduce parlamentari din Bucuresti, care sa candideze aici. Mai degraba a fost un debuseu pentru parasutati politic. Acest lucru a continuat. Organizatiile din Transilvania nu au fost ajutate sa se fortifice. Amintesc metoda lui Cozmanca, neaprobata de toata lumea, dar care mergea inainte, o metoda veche, fanariota, de a cultiva doi lideri intr-o organizatie din Transilvania, astfel de fiecare data organizatiile de aici erau divizate. Primul care a creat o bresa in aceasta filosofie, si care a si avut rezultate, a fost Adrian Nastase. Adrian Nastase a dus la Guvern trei oameni din Cluj, doi din Timisoara, altul din Pitesti, altul din Galati. Pentru prima data a facut jumatate de Guvern cu oameni din provincie, si in mare parte din Transilvania si Banat. Avand un spatiu de exprimare, pentru prima data PSD-ul s-a fortificat la Cluj. In 2004 a castigat pentru prima data alegerile la Cluj si nu stiu daca o sa se mai intample asta foarte repede. A castigat pentru prima data in fata Aliantei D.A., care atunci era un experiment la Cluj, si apoi a izbucnit cu rezultate foarte bune. Au fost rezultate foarte bune in Bistrita-Nasaud, Hunedoara, Maramures. Acest drum a fost insa oprit.
Pe de alta parte, Transilvania are un alt tip de raportare la politic. In Transilvania, exista un spirit comunitar mai puternic. Comunitatea este mai importanta decat alte partide pe care le suprapui. Nu partidul este cel mai important pentru un membru din Transilvania. Mai importanta este comunitatea lui, apoi vine Romania si apoi vine partidul. Sunt lucruri pe care cei "de la centru" le inteleg mult mai greu. Nu inteleg ca nu exista pentru cei din Transilvania o loialitate gen "servilism". In Transilvania oamenii nu pun totul pe o singura carte, nu pun totul pe activitatea lor politica. In primul rand isi rezolva problemele lor personale si apoi participa la viata politica. In alta parte, si ii respect pentru asta, in masura in care este vorba de o mobilizare morala, i-am vazut mobilizandu-se, merg pe teren, fac un "door to door" perfect. Dar acolo se duc si foarte multi bani de la buget in campanie sau inainte de campanie.
Social-democratia din Bucuresti nu a avut niciodata o relatie buna cu Transilvania. Transilvania a fost, mai degraba, tolerata.
Si mai este o cauza, in anii din urma, organizationala, cand s-a facut votul uninominal pentru Consiliul Judetean, care este neconstitutional. PD-L si PSD s-au inteles insa sa-si imparta tara dupa acest criteriu. De aceea, colegii mei din Bucuresti, pentru a obtine o functie importanta, fara negocieri, prin alegere directa, au vrut sa-si intareasca pozitiile in Moldova si in Sud, unde erau siguri ca vor castiga alegerile, si au lasat Transilvania pe mana PD-L. Apoi, cand s-a facut alianta PD-L - PSD s-au inteles ca acolo unde au presedinti de Consilii Judetene sa puna prefecti de aceeasi culoare politica. Astfel au acceptat ca PD-L sa-si intareasca zonele din Transilvania si Banat, pentru a-si securiza zonele din Moldova si din sud.

"Il vom sustine pe Cristian Diaconescu"

Mihai Gotiu: Revenind in actualitate si la noua echipa a PSD. S-au anuntat pana acum Miron Mitrea, Cristian Diaconescu si Mircea Geoana, posibil si Adrian Nastase. Grupul de la Cluj Vasile Dancu - Ioan Rus, candideaza sau nu?
Vasile Dancu: Nu stiu daca vom candida. In principiu ne-am obisnuit cu viata pe care o avem. Nu creditam viata politica ca fiind o solutie, ci ca pe un sacrificiu pe care nu stiu daca il mai putem face. Nu stiu inca, este o dinamica in legatura si cu echipele. Daca trebuie sa fortificam la un moment dat o echipa s-ar putea sa ne implicam. In acest moment nu suntem hotarati sa participam la vreo echipa. Sigur ca vom sustine, participand la proiecte, la nasterea unui program, o echipa. Am anuntat public ca il vom sustine pe Cristian Diaconescu si o echipa care se va naste in jurul lui, la care sper sa participe si Miron Mitrea, care si-a anuntat acum candidatura singur. Pentru Miron Mitrea a fost insa mai degraba un gest de barbatie, pentru ca nimeni nu avea curajul sa-si anunte candidatura si cred ca a vrut sa fie asa, un "declansator de candidaturi", si cred ca i-a reusit acest lucru. Ma gandesc insa ca el ar putea sa participe la o echipa care sa asigure innoirea. Intr-o astfel de echipa ar putea sa participe si Victor Ponta. Ne intereseaza ce se intampla cu social-democratia, ne implicam ca simpli membri, dar mai mult nu garantam.

Mihai Gotiu: Cum si cand a intervenit aceasta schimbare? In urma cu cativa ani ati spus ca v-ati hotarat sa intrati in politica convins ca schimbarea poate sa vina doar din interior.
Vasile Dancu: Am incercat mai multi ani dupa 2005. Am avut rezultate partiale - impunerea lui Geoana, schimbarile legate de statut, democratizarea partidului, crearea unei echipe cu oameni din Romania, nu doar din Bucuresti, cum era in 2005. Geoana a mers o perioada cu acest proiect, am schimbat identitatea partidului, am facut cateva proiecte interesante, cum ar fi "Generatia 2008". Toate acestea s-au blocat.
Am facut tot ce s-a putut, am fost pe punctul de a fi dat afara de mai multe ori pentru ca am spus ca e nevoie de reforma, pentru ca am polemizat cu Ion Iliescu. Am facut ceea ce pentru constiinta mea am crezut ca este necesar. Nu ma poate acuza nimeni ca nu am incercat. Aceasta este cel mai grav: sa nu incerci. S-a observat insa ca in mediul politic de la Bucuresti chiar si reformatorul Geoana a fost inghitit de aceasta mlastina. Am stat alaturi de acest proiect cat s-a putut, pana am fost data afara, pana cand mi-a fost dizolvata organizatia. Atunci mi-am dat demisia din conducere, considerand ca nu se poate face de acolo nimic.

"Ma indoiesc din ce in ce mai mult ca PSD e reformabil"

Am ramas insa in partid pe baza aceleiasi credinte, ca, totusi, trebuie sa actionezi, trebuie sa nu taci, sa spui pana la capat punctul tau de vedere, chiar daca iti creaza foarte multe deservicii. O sa fac acest lucru in continuare, dar incep sa ma indoiesc tot mai mult ca PSD-ul este reformabil. Mi-au spus foarte multi colegi, prieteni, dar eu m-am incapatanat, "Batman, Batman"!, vorba lui Prigoana, ca se poate. Inca eu cred ca se poate. Vreau sa vad rezultatele de la acest congres. Daca nu, o sa incerc sa promovez social-democratia, chiar daca Vanghelie si Geoana ma trimit la PD-L n-o sa plec nicaieri, pentru ca nu sunt un intelectual de dreapta. O sa promovez social-democratia in alte cadre, ori in cadrul unui alt partid daca el se va naste, ori in cadrele pe care mi le ofera societatea civila. Pot sa ma dea afara din partid, dar nu pot sa-mi ia dreptul la cuvant.
Am observat ca exista o cerere de stanga din ce in ce mai mica, din cauza greselilor care s-au facut, a aliantelor in momente nepotrivite si ca este o cerere din ce in ce mai mare pentru un alt partid de dreapta. O sa fac publice datele acestea, dar dupa ce trec congresele, pentru ca nu vreau sa-i incurc pe colegi, dar sunt date care spun ca este cerere pentru un nou partid de dreapta, desi exista deja doua partide de dreapta.

Maine puteti ci partea a II-a a interviului, in care Vasile Dancu explica cum se poate reforma PSD cu Adrian Nastase si Miron Mitrea in echipa de conducere, de ce momentul Timisoara (1 Decembrie 2009) a dus la infrangerea lui Mircea Geoana si de ce considera ca estimarea lui Silviu Brucan, referitoare la trecerea a 20 de ani pentru ca romanii sa inteleaga ce este democratia a fost o previziune optimista. "Pentru a se schimba un sistem, sustin sociologii e nevoie de doua generatii, adica 60 de ani", spune Vasile Dancu. De asemenea, Vasile Dancu explica de ce o eventuala apropiere a viitoarei echipe de conducere a PSD de PD-L ar fi toxica.'