Premierul Tariceanu a solicitat ieri organizarea de sesiuni extraordinare ale Parlamentului in vederea adoptarii a trei legi importante pentru integrarea in UE. In cazul in care legile nu vor fi adoptate pana la inchiderea actualei sesiuni parlamentare, sesiunile ar putea avea loc la inceputul lui iulie si la sfarsitul lui august.
"Am decis sa solicitam Parlamentului organizarea a doua sesiuni parlamentare extraordinare", a declarat Tariceanu. Liberalii sustin organizarea de sesiuni extraordinare in vederea promovarii a trei legi importante, care fac parte din calendarul de aderare, respectiv cea privind finantarea partidelor politice, legea privind organizarea si functionarea Agentiei de Integritate si proiectul de modificare a Legii 31/1991 privind societatile comerciale. Tariceanu a mai spus ca, tinand cont de volumul legilor, "e foarte greu de presupus ca vor putea fi adoptate" in cele mai putin de 20 de zile care au mai ramas pana la inchiderea sesiunii parlamentare.

Indoielile premierului

ßeful Guvernului a adaugat ca, daca Parlamentul reuseste totusi "aceasta performanta" a adoptarii legilor pana la sfarsitul sesiunii ordinare, atunci organizarea unei sesiuni extraordinare va iesi din calcul. Totodata, premierul nu-si ascunde indoielile ca o astfel de "performanta" se va intampla, "tinand cont de agenda extrem de incarcata a Parlamentului". Astfel, el a spus ca va solicita prin intermediul grupurilor parlamentare "sa se prelungeasca sesiunea parlamentara actuala si sa se faca o sesiune suplimentara la finele lui august, in asa fel incat in septembrie, cand se va incheia raportarea privind masurile pe care le-am indeplinit, sa putem figura cu ele in buna ordine".

Bogdan Olteanu da ca sigura sesiunea

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (PNL), este de parere ca "mai mult ca sigur va fi sesiune extraordinara", precizand ca "totul depinde de calendarul adoptarii in Guvern". Olteanu a explicat ca proiectele de lege privind Agentia de Integritate sau cel referitor la modificarea Legii societatilor comerciale nu mai pot fi discutate in sesiunea parlamentara ordinara pentru ca aceste proiecte "n-au plecat inca de la Guvern".
Presedintele Camerei a aratat ca deocamdata nu stie cand va fi convocata aceasta sesiune parlamentara extraordinara, dar ca va "stabili pana miercuri, impreuna cu ministrul Integrarii, calendarul adoptarii acestor proiecte in Guvern si, in functie de asta, voi convoca sesiunea extraordinara la momentul oportun".