Variatiunile pe tema formarii unui nou guvern includ PSD la guvernare, fie alaturi de PNL, fie alaturi de PD. Mircea Geoana a declarat vineri in judetul Dolj ca PSD va reveni in curand la guvernare, iar in ultima vreme, in partid, procedurile de suspendare ale sefului statului sunt plasate in subsolul listei de prioritati a social-democratilor si ideea eliminarii PD de la guvernare este evitata.

Geoana spune acum "nu" guvernului de uniune nationala si "da" unuia monocolor liberal si insista asupra faptului ca asteapta o decizie in acest sens din partea premierului Tariceanu. Pe de alta parte, PSD ar putea primi, din partea lui Basescu, propunerea postului de prim-ministru in noul guvern. O alta varianta vehiculata este eventualitatea ca seful statului sa ofere portofoliul de prim-ministru actualului guvernator al BNR, Mugur Isarescu, care a mai condus si in ultimele luni ale CDR un guvern.

PSD afirma ca este dispus la compromisuri

Vicepresedintele PSD Dan Nica a declarat ca prima solutie pentru rezolvarea crizei politice este ca premierul Tariceanu sa pre-zinte o formula de guvern restructurat. "Daca nu este capabil si nu doreste sa faca acest demers, este clar ca toate celelalte solutii sunt deschise, inclusiv alegerile anticipate, daca nu se adopta o alta solutie. Noi reiteram faptul ca alegerile anticipate ar trebuie sa reprezinte ultima solutie", a spus Nica.
El a mai aratat ca PSD este "in favoarea oricarei solutii rapide" pentru rezolvarea acestei crize. Vicepresedintele PSD a evitat sa precizeze daca, in opinia social-democratilor, o formula restructurata a Executivului inseamna un Cabinet fara ministri democrati, asa cum, in repetate randuri, solicitase Mircea Geoana. Intrebat ce compromisuri ar putea accepta PSD, Nica a mentionat ca PSD nu va renunta la procedura de suspendare din functie a presedintelui Basescu, nefiind dispus la un astfel de compromis. El nu a precizat, la capitolul acestor compromisuri, eliminarea sau pastrarea ministrilor PD intr-o eventuala formula de guvern restructurat. Totodata, Nica a tinut sa infirme ceea ce a numit "speculatii" pe tema nominalizarii unui alt premier, inclusiv din randul PSD, considerand ca astfel de solutii sunt neconstitutionale, pana cand Tariceanu nu va demisiona sau nu va fi demis.

PNL vorbeste despre o retragere a lui Tariceanu

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat ca are informatii privind posibila propunere a lui Mircea Geoana pentru functia de premier, mentionand ca Traian Basescu are dreptul constitutional sa faca acest lucru daca postul de premier este vacant. Liberalul a mai sustinut ca premierul Calin Popescu-Tariceanu va trebui "sa se dea la o parte" si sa paraseasca Palatul Victoria, daca va constata ca nu se mai poate baza pe o majoritate in Parlament.
"Lucrurile vor trebui transate public. In acest moment, Cabinetul Tariceanu nu beneficiaza de 235 de voturi in Parlament. Aceasta este o situatie care nu poate dura pe termen lung. Trebuie gasita o formula: fie ca actualul Guvern gaseste o sustinere politica parlamentara - ceea ce nu inseamna ca si alte forte trebuie sa intre in Guvern - fie trebuie gasita o noua solutie guvernamentala. Aici, rolul prim-ministrului este esential. El trebuie sa traga la un moment dat concluzia daca are sau nu sprijin in Parlament si, daca nu, sunt convins ca va sti sa se dea la o parte si sa ceara presedintelui o solutie politica", a mentionat Bogdan Olteanu.