Tarile membre UE vor confirma, la summitul de azi si maine, intentia de a incetini procesul de extindere a Uniunii, cel putin pana dupa reformarea institutiilor comunitare, comenteaza AFP.
Dupa suspendarea, luni, a negocierilor de aderare a Turciei la UE, aceasta polemica nu mai este inscrisa pe agenda summitului, cu exceptia cazului in care vor aparea noi evolutii in ultimul moment.
Conform proiectului de declaratie finala, liderii europeni urmeaza sa sublinieze ca UE trebuie "sa mentina si sa aprofundeze propria dezvoltare, continuand si programul de extindere".
Acest lucru implica gasirea unei solutii pentru impasul institutional provocat de respingerea, la referendumurile din Franta si Olanda, a tratatului constitutional. Dupa aderarea Romaniei si a Bulgariei, la 1 ianuarie 2007, "va trebui gasita o solutie institutionala pana in momentul in care un stat candidat va fi pregatit sa intre in Uniune", a declarat, ieri, comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn.
Liderii europeni trebuie insa sa ajunga la un punct de vedere comun privind "capacitatea de integrare" a Uniunii, au afirmat surse europene. Acest concept, denumit pana acum cateva saptamani "capacitate de absorbtie" - un termen preferat inca de Franta sau Danemarca -, se refera la capacitatea UE de a integra politic, economic si institutional noi membri.
Se doreste sprijinul populatiei UE
Franta, considerata drept una dintre tarile cu atitudinea cea mai ostila fata de o noua extindere, propune realizarea, in 2007, a unui "studiu global de impact asupra angajamentelor UE in prezent", au afirmat surse europene. Aceasta formulare se refera la evaluarea consecintelor financiare, economice, politice si institutionale ale eventualei aderari a celor sapte candidati - cu statut oficial sau neoficial: Croatia, Macedonia, Albania, Muntenegru, Bosnia-Hertegovina, Serbia si Turcia.
Pe de alta parte, tinand cont de ostilitatea tot mai evidenta a opiniei publice, liderii europeni vor pune accentul pe importanta unei mai bune comunicari in legatura cu acest proces, "pentru asigurarea sprijinului public".
"Fara sustinerea cetatenilor lor, extinderea se va opri", a avertizat, luni, ministrul francez de Externe, Philippe Douste-Blazy.
Pentru a oferi asigurari propriilor cetateni, liderii europeni urmeaza sa salute si noile reguli ale Comisiei, care va evalua mai riguros progresele si deficientele tarilor candidate. "Comisia va imbunatati calitatea procesului de aderare", a afirmat Olli Rehn.
Proiectul concluziilor summitului afirma si ca UE nu va mai stabili, in viitor, date pentru aderarea candidatilor. Aceasta, pentru a evita situatia in care
s-a aflat in cazul Romaniei si Bulgariei: "Cei 25" au promis celor doua tari ca vor adera in 2007 sau 2008 si, tinand cont de deficientele importante in domenii-cheie cum sunt sistemul judiciar si lupta impotriva coruptiei, acestea vor intra in UE la 1 ianuarie, sub supraveghere, afirma AFP. Pentru a evita situatia in care noile reguli ar descuraja tarile din Balcani - cu exceptia Croatiei -, pentru care nu a fost invocata nicio data de aderare, liderii UE urmeaza sa reafirme ca viitorul acestora "este in Uniunea Europeana".