Ministerul Afacerilor Externe a ramas oficial fara sef. Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de eliberare din functie a lui Razvan Mihai Ungureanu, fortat de gestul primului-ministru Calin Popescu Tariceanu care l-a parat la Curtea Constitutionala.
Situatia incalcita de la varful Ministerului de Externe s-a limpezit un pic, dar ramane tensionata. Chiar daca si-a dat demisia pe 5 februarie, Razvan Ungureanu a continuat sa conduca ministerul, deoarece presedintele Basescu a refuzat sa semneze decretul de eliberare din functie, asa cum i-a cerut premierul Tariceanu. Ungureanu a demisionat din functia de sef al diplomatiei romane dupa ce premierul l-a criticat ca nu l-a informat in legatura cu arestarea a doi romani intr-o baza militara americana din Irak. Suparat ca Basescu nu oficializeaza demisia lui Ungureanu si nu-l accepta pe Adrian Cioroianu, propus de PNL, la carma Ministerului de Externe, primul-ministru a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la refuzul sefului statului. Intr-un comunicat de presa al guvernului, Tariceanu a precizat ca a cerut Curtii sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre presedintele Romaniei si guvern, solicitandu-i, de asemenea, sa intervina in baza competentelor sale pentru a repune in legalitate raporturile dintre cele doua institutii in aceasta problema.
MAE, fara sef
Seful statului a reactionat la gestul premierului. Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, a declarat ieri ca presedintele Traian Basescu a semnat inca de luni decretul pentru eliberarea din functie a ministrului Mihai Razvan Ungureanu. Saftoiu a precizat ca presedintele nu a facut public acest lucru, fiindca a dorit mai intai sa il anunte pe Ungureanu si sa-i multumeasca pentru activitatea sa in fruntea diplomatiei romanesti. In ceea ce-l priveste pe Adrian Cioroianu, purtatorul de cuvant a declarat ca presedintele isi mentine intentia de a nu-l accepta in fruntea MAE. "Presedintele apreciaza activitatea sa de parlamentar, dar in fruntea Ministerului de Externe este nevoie de un om cu experienta in domeniu", a declarat Adriana Saftoiu.
Adrian Cioroianu, cel care a fost propus de premier pentru functia de ministru de externe, a declarat ieri, pentru NewsIn, ca este "dezamagit" de lipsa unui raspuns din partea presedintelui si ca isi vede de treaba in Parlamentul European.