Este de parere deputatul PSD, dr. Aurel Nechita, facind referire la pachetul de legi din Sanatate pentru care Guvernul Tariceanu isi va asuma raspunderea.

Asumarea raspunderii de catre Guvern pentru pachetul legislativ in domeniul sanitar a facut ca reprezentantii Opozitiei sa iasa la rampa si sa critice masurile ce urmeaza a fi luate odata cu intrarea in vigoare a celor 17 legi. Dupa ce senatorul PSD Sorin Oprescu a precizat ca social democratii vor depune o motiune de cenzura pe aceasta tema, in plan local au aparut reactii din partea fostului secretar de stat din Ministerul Sanatatii, in prezent deputat, dr. Aurel Nechita. "Pachetul care reprezinta asa-zisa reforma in sistemul sanitar se bazeaza pe legi vechi, scopul fiind acela de a inlocui, pe criterii politice, toti directorii de institutii sanitare, spitale, directii de sanatate publica sau ambulante. Campania mediatica dusa de ministrul Sanatatii nu face altceva decit sa ascunda dezastrul din sistemul sanitar", sustine deputatul Aurel Nechita.

Fara bani de investitii

In ceea ce priveste noua lege a spitalelor, dr. Aurel Nechita a precizat ca in aceasta apare notiunea de spital regional. "Se vorbeste de 8 spitale regionale. In bugetul Ministerului Sanatatii si CNAS nu exista nici un leu pentru investitii in spitale regionale. De unde se vor lua bani pentru construirea a 8 spitale regionale? Se spera ca din contracte cu Banca Mondiala sau privatizari de banci. Daca se asteapta aceste privatizari si resurse financiare, mai devreme de 4-5 ani nu se va construi nici un spital regional", a mai spus Nechita.

Acesta a mai adus in discutie si situatia profesorilor universitari care predau la facultatile de medicina. Din cite se pare acestia nu vor mai primi nici un ban pentru activitatea de medici depusa in spitale.

Fara CA-uri

Noile reglementari prevad desfiintarea consiliilor de administratie (CA) ale spitalelor si aparitia consiliilor consultative, "cu rol de a-si da cu parerea". "In lege apare managerul de spital. Managerul de felul I si de felul II. Este managerul persoana fizica si managerul persoana juridica. Managerul persoana juridica este o firma profilata pe management, nu neaparat sanitar. Astfel se prefigureaza aparitia unui sistem mafiot care va acapara intreg sistemul sanitar", a mai spus dr. Aurel Nechita.

De asemenea demnitarul galatean sustine ca in pachetul de legi exista si o serie de prevederi care lovesc in reteaua publica de ambulanta si promoveaza asistenta privata de urgenta. "Se pare ca aici dr. Raed Arafat si-a impus punctul de vedere cu societatea dumnealui privata, SMURD", a adaugat Nechita.

Reactii

Dintr-o analiza a bugetului Ministerului Sanatatii pe anul in curs se poate vedea ca acesta este mai mic cu 5,6% decit cel de anul trecut. "Bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate este mai mare cu 7,5%, dar ar trebui sa se tina cont si de inflatie. Vreau sa va spun ca exista colegi in PNL, PD si UDMR care nu accepta ca un pachet de legi asa de masiv sa treaca fara a fi discutat in plen", a concluzionat Nechita.