rfi.ro : Ambasadorul Frantei: Parteneriatul strategic franco-roman trebuie sa aiba 2 pagini, nu 20!

Intr-un interviu pentru RFI Romania, ambasadorul Frantei, Philippe Gustin, spune ca parteneriatul strategic dintre cele doua tari trebuie "periat", iar Franta este interesata de privatizarile care au loc acum. El crede ca esecul absorbtiei fondurilor europene se datoreaza si Europei, care a retras asistenta tehnica destinata Romaniei. In chestiunea reformelor din Justitie ambasadorul spune ca europenii trebuie sa ramana vigilenti, dar sa evite sa dea lectii.

- Sunteti ambasador de 7 luni in Romania. Perioada in care ati calatorit mult in afara Bucurestiului. In timpul vizitelor pe care le faceti, va preocupa soarta comunitatilor de romi. Doi ministri francezi au venit recent in Romania pentru a discuta despre acest subiect. Unii oficiali romani remarca faptul ca acest subiect domina agenda bilaterala, ca ocupa prea mult spatiu, in defavoarea altora. Ce raspundeti?

- Cred ca inainte de orice trebuie sa mutam acest subiect de pe agenda bilaterala pe agenda europeana. Repet ce a spus premierul roman: Romania nu trebuie sa se eschiveze, sa evite acest subiect. Subiectul e complex, trebuie tratat cu multa atentie si va lua mult timp. Trebuie lucrat impreuna cu autoritatile romane, si e ceea ce facem, intr-un context european. E ceea ce facem impreuna cu grupul ambasadorilor europeni, carora li s-au adaugat si alti ambasadori din alte cateva tari.

- Franta continua repatrierile romilor si plateste cate 300 de euro fiecarui adult care se intoarce in Romania. Ministrul francez de interne a spus la Bucuresti ca se va gandi daca vor mai fi acordati acesti bani. Ce se intampla?

- Ne gandim in continuare la asta. Toate persoanele cu care s-a intalnit aici ministrul francez de interne i-au spus ca acest ajutor de 300 de euro pentru repatrierea romilor are efecte extrem de perverse. E mai curand o incitare la a pleca din nou in Franta, ceea ce nu ajuta la rezolvarea problemei romilor intre Franta si Romania.

- Intre Franta si Romania exista un parteneriat strategic. Presedintele Traian Basescu spunea recent ca acest parteneriat nu si-a atins "parametrii functionali". Ce e de facut ?

- Actionam deja. Cred ca partenariatul strategic, semnat in 2008, s-a dorit foarte vast, a vrut sa cuprinda toata problematica relatiilor bilaterale intre Franta si Romania. E un document care are mai mult de patru ani, care e foarte dens. Am propus partenerilor romani - si ei au acceptat - sa il curatam putin. Trebuie pastrata filozofia parteneriatului, dar el trebuie periat si trebuie sa ne fixam obiective foarte clare ca mijloace si ca timp. E ceea ce facem acum cu partenerii romani. In final, documentul nu trebuie sa depaseasca doua pagini, fata de cele 18 sau 20 care exista in prezent. Trebuie sa existe si clauze de revizuire pentru a ne asigura ca lucrurile au fost bine facute. Astazi, Franta - prin intermediul meu - a propus un document care nu depaseste doua pagini, iar autoritatile romane il analizeaza. Sper ca acest document sa fie incheiat pana la sfarsitul anului. Obiectivul nostru este de a parasi zona marilor declaratii si de a avea un document extrem de operational.

- Care sunt domeniile prioritare din acest parteneriat revizuit?

- Sunt domeniile din planul meu de actiune pe care l-am anuntat pentru urmatorii trei ani. E, in primul rand, vorba despre dezvoltarea economica, unde avem sectoare privilegiate ca energia, agricultura, sanatatea, industria apararii. Mai e vorba apoi depre politica noastra culturala educativa, universitara, care trebuie dinamizata, intr-un cadru francofon. In fine, toate acestea trebuie sa se articuleze perfect cu politica europeana pe care o ducem, fie ca e vorba despre Schengen sau MCV.

- Sunt mai multi observatori care spun ca actualul guvern este mai deschis catre relatia cu Franta. Premierul Victor Ponta a vorbit in discursul de 14 iulie despre marile proiecte franco-romane care au fost intrerupte, proiecte care ar trebui reluate, cum ar fi cele din domeniul energetic. Aveti deja niste puncte precise?

- In domeniul energiei, avem un grup de lucru care trebuie sa vina cu propuneri. Lucrurile au evoluat dupa descoperirea de gaz in Marea Neagra sau daca ne gandim la ce se intampla in dosarul nuclear, unde peisajul s-a mai schimbat, dupa Fukushima. E nevoie de o reflectie aici. Exista apoi actiuni pe care trebuie sa le facem. Vrem sa facem chestiuni concrete in domeniul energiei. Suntem interesati si de infrastructuri. Sa te deplasezi in Romania e destul de complicat si asta poate frana dezvoltarea economica. Am fost la Craiova recent. E un oras cu un mare potential industrial, nu e departe geografic de Bucuresti, dar trebuie aproape trei ore ca sa ajungi acolo! Dezvoltarea Romaniei nu se poate face numai in jurul Bucurestiului. Trebuie sa existe infrastructuri de transport, fie ca e vorba de infrastructuri feroviare sau rutiere.

(Va urma)