Cotidianul - Istoricul Petre Turlea: "Kosovo va fi un precedent pentru Transilvania!"

- In cazul unui asemenea vot nu i se va da apa la moara presedintelui care va creste precum Fat-Frumos in sondaje?

- Eu nu cred...Domnul Basescu este iesit din istorie, sau va intra in istorie ca un personalitate cu totul negativa a secolului 21 indiferent de ceea ce va face de-aici incolo si trebuie sa ne aducem aminte ca el a pregatit foarte multe lucruri care au contribuit la situatia de fapt din Romania. Cum de-a fost ales domnul Tokes europarlamentar daca nu cu serviciile secrete ale domnului presedinte? In judetul Vaslui sunt 40 de unguri si l-au votat pe Tokes 8000 de oameni. Si-asa a ajuns el mare demnitar al Parlamentului European cu un cuvant greu de spus acolo, datorita acestui domn Basescu care ar face orice ca sa poata sta la butoane in continuare si dupa cum vedeti ii iese, pentru ca actualul prim-ministru este un om slab si de o lasitate extraordinara. Se tine cu dintii de scaun si ar face si el orice pentru a se mentine acolo, inclusiv toate aceste conventii secrete cu domnul Basescu.

- Vor exista cu siguranta voci care va vor taxa drept un nationalist prafuit si ca regionalizarea e foarte buna din punct de vedere economic...

- Cum e foarte buna economic domnule? In relatia noastra cu Uniunea Europeana cine a avut de castigat pana acum? Sau a avut Romania ceva de castigat pana acum? Si banii acestia despre care se spune ca vin de la UE...Romania da ea niste bani si primeste mai putin decat da. S-au pus atat de multe conditii pentru banii pe care-ar trebui sa- primim incat sa nu poata fi indeplinite. Noi finantam, in ultima instanta, Uniunea Europeana. Si pentru a intra in aceasta Uniune vestita am dat tot; finantele, bogatiile subsolului, totul, totul, totul...Si-acum suntem tratati exact ca o colonie. Va amintiti in 2012 cum au venit pe rand - era pelerinaj!- diversi fruntasi europeni si un bezmetic de american, care-au batut cu pumnul in masa ca sapte milioane si jumatate de romani nu au dreptul sa voteze impotriva domnului Basescu si ca acesta trebuie sa ramana? Si guvernantii de la noi, alianta aceasta care a pregatit extrem de prost referendumul a lasat capul in jos frumos si astazi am ajuns la statutul de colonie americana. S-a protestat vehement impotriva unor masuri luate de PDL privind aurul, gazele de sist si altele. Si actualul guvern care atunci protesta da tot ! Dar acum le da el nu le dau altii.
Eu fiind istoric contemporan fac comparatie si constat ca se aseamana situatia extraordinar de mult cu relatiile romano-sovietice de dupa 1945 cand exista subordonare deplina prin SOVROM-uri, o jefuire sistematica a bogatiilor tarii, la fel cum se intampla si astazi dar de catre occidentalii care vin cu statutul de democrati. In domeniul militar erau chiar trupe sovietice aici, si-acum sunt trupe americane aici, care culmea, cand fac chiar crime pe teritoriul nostru n-avem voie sa-i judecam. Pai nu suntem colonie? Dar e o deosebire mare; dupa 1945 eram subordonati unui stat dictatorial comunist, bolsevic, acum suntem subordonati unor state care se pretind democratice, dar democratia functioneaza doar pentru ele si nu pentru statele acestea mici subordonate complet. Ba isi mai si bat joc de noi vanzandu-ne la pret de top tot soiul de produse scoase din uz, vezi avioane -sicrie zburatoare si fregate de la fier vechi. In plus suntem tratati de la o inaltime astrala de catre baronii astia occidentali iar raspunsul romanesc este de-a dreptul in genunchi. Nu am deloc o simpatie deosebita pentru politica cu totul urata fata de Romania a multora dintre dintre conducatorii maghiari, dar e de admirat faptul ca majoritatea liderilor de la Budapesta isi tin coloana dreapta in fata Occidentului si Occidentul vazand acest lucru trateaza Ungaria cu respect, pe cand noi suntem tratati cu dispret suveran si mai suntem si jefuiti.