Cotidianul - Istoricul Petre Turlea: "Kosovo va fi un precedent pentru Transilvania!"

- Avem situatii comparabile in istorie?

- Intotdeauna cand s-a lucrat la reimpartirea administrativa peste capul judetelor- acestea fiind forma de organizare clasica a romanilor, de tip roman - minoritatea maghiara a avut de castigat. In 1938 in timpul dictaturii carliste s-au format 10 tinuturi. Ca sa-i multumeasca, in contextul acesta al formarii tinuturilor, regele si ministrul de interne de atunci ,Armand Calinescu, au acceptat un lucru nemaiintalnit pana atunci in relatiile dintre stat si minoritati; ideea drepturilor colective pentru minoritatea maghiara. Era un pas, toate ziarele maghiare din Transilvania exultau. Conducerea Romaniei de atunci credea ca astfel ungurii vor deveni sustinatori cinstiti ai statului roman. S-a dovedit ca in scurt timp, la Dictatul de la Viena, toti s-au pronuntat impotriva statului roman si n-au cerut doar partea de nord ci si restul Transilvaniei. Ati vazut apoi si comportamentul extraordinar de brutal impotriva romanilor in timpul ocupatiei, dar si impotriva evreilor. Deci ei nu sunt multumiti niciodata, orice le-ai da. In 1952, in alt regim de dictatura, s-au format din nou regiunile. Una dintre ele era Regiunea Autonoma Maghiara. Ordinul de formare a regiunii a venit de la Moscova si conducerea romaneasca l-a acceptat. Eh, s-a crezut ca acceptand formarea regiunii, ungurii vor fi multumiti si va fi o mare veselie in tara.
Dar eu am gasit la arhiva Camerei Deputatilor doua dosare masive din 1952 cu procesele verbale din timpul adunarilor din vara aceea in toate localitatile majoritar maghiare din Transilvania. Gheorghiu Dej a pus sa se faca aceste intruniri pentru a testa fidelitatea ungurilor, el sperand ca o sa culeaga doar laude. Intr-adevar, din procesele verbale rezulta ca erau multumiti pentru moment, dar iata ce cereau in continuare la unison; - o republica secuiasca, apoi un guvern separat maghiar, o armata maghiara, un coridor de unire cu Ungaria, moneda proprie, drapel propriu, justitie si administratie doar in limba maghiara.
Asa-i si-acu’ dupa 1989. Vazand ca nu pot printr-o lovitura de tip Targu-Mures sa rupa Transilvania, au trecut la politica pasilor marunti, iar guvernele de la Bucuresti in prostia lor au spus; "las’ sa le dam asta ca vor fi multumiti". Dar niciodata n-au fost multumiti. Telul lor final este ruperea Transilvaniei. In realitate nu sunt suparati de statutul lor in Romania, desi spun asta, ei sunt suparati pentru faptul ca se afla in Romania si singura solutie pentru a le fi bine este disolutia statului. Si revenim la regionalizare; se face regionalizarea si ce se spune? Ministrii astia mari sustin cu tarie ca regiunile nu vor avea niciodata dreptul la relatii diplomatice proprii si nici armata. Dar, dupa ce se vor infiinta regiunile, va fi fiecare condusa de cate-un baron din asta regional. Fie prin mituire, fie prin santaj asa cum se practica la romani acestia vor fi adusi sa ceara si dreptul de a avea relatii diplomatice cu alte state pe motiv ca relanseaza economia...motive se gasesc usor, frazeologii la fel. Atunci vom avea mai multe state-n stat si o federalizare din care se pot rupe bucati.
Sa va spun ceva ce parea ca nu se stia: Ministerul de Externe stie cu siguranta, dar cel care conduce azi Ministerul de Externe este o nulitate. O tara slaba ca a nostra din punct de vedere militar si economic trebuie sa se mentina daca are un Minister de Externe valabil. Singurul diplomat veritabil este domnul Bogdan Aurescu, dar pentru ca el n-are apartenenta politica, n-a ajuns si nici nu va ajunge vreodata ministru. In anumite sfere superioare de la Bruxelles, sub influenta deosebit de puternica a lobby-ului maghiar se merge pe ideea de a se sugera - si o sugestie de la Bruxelles e obligatie - Romaniei sa se incadreze si ea in mersul actual international, adica recunoasterea statului Kosovo, dar recunoasterea statului Kosovo care s-a format prin secesiunea dintr-un stat national unitar va fi folosita ulterior ca precedent istoric. Si iata cum ajungem inapoi in Romania. In 1999 cand a fost razboiul din Kosovo, un frate al domnului Tokes care traieste in Targu-Mures a spus clar intr-o conferinta publica; " Cazul Kosovo va fi un precedent pentru Transilvania!". In fata acestor presiuni, cu siguranta vom recunoaste pana la urma provincia Kosovo ca stat, se va realiza un precedent, iar pe fundalul regionalizarii si disolutiei puterii statului roman se va face si secesiunea. Ideea statului national unitar dupa regionalizare poate sa ramana ea in Constitutie , dar nu va fi decat o formula fara acoperire in practica.
Iata ca foarte multe lucruri se leaga si revin la ceea ce-am spus la Conferinta de la Targu-Mures. Le cer tuturor romanilor sa voteze impotriva regionalizarii si acestui proiect de Constitutie care face posibila regionalizarea.

(Va urma)