Cotidianul - Istoricul Petre Turlea: "Kosovo va fi un precedent pentru Transilvania!"

- De unde atata graba in povestea cu regionalizarea? De unde atata siguranta si nicio umbra de indoiala?

- Treaba este fortata dupa cate stiu eu pentru ca exista o intelegere intre guvernul Ponta si UDMR. In orice conditii s-ar face regionalizarea - stiti ca se discuta; 8-10-20 de regiuni - ea inseamna inceputul disolutiei statului national-unitar roman. Deci, dupa regionalizare sunt posibile o sumedenie de lucruri, se poate face mult mai usor federalizarea. Dupa federalizare se poate realiza foarte usor o secesiune a unei regiuni, deci chestia cu autonomia ramane undeva in urma, pentru ca telul UDMR va fi realizat altfel.

- Pe ce va bazati cand vorbiti despre pactul Ponta-UDMR?

- E vorba despre niste precedente destul de clare. Domnul Ponta si USL au castigat alegerile in toamna trecuta fara drept de apel -70%. V-aduceti aminte desigur ca UDMR a fost solicitat la guvernare desi n-avea absolut niciun sens. In plus, stiti foarte bine reactia populatiei romanesti. USL ca purtator de cuvant al majoritatii populatiei a luptat impotriva domnului Basescu si a tuturor aliatilor sai. Cel mai fidel dintre aliati i-a fost UDMR-ul. Sa iesi exact in seara respectiva si sa-i chemi la guvernare, inseamna ca incalci ceea ce le-ai promis alegatorilor. Eu am impresia ca in perspectiva PSD-ul si domnul Ponta urmaresc izolarea PNL si formarea unei alte majoritati parlamentare. Singura solutie pentru o alta majoritate parlamentara este UDMR.
Si-apoi vedeti in spatele grabei acesteia pentru regionalizare o multimede lucruri dubioase. Printre altele, am aflat saptamana trecuta la Targu-Mures ca se urmareste scaderea pragului de la referendum de la 50 la 30% si iata ca s-a si intamplat. Regionalizarea va putea fi aprobata doar cu un sfert dintre voturile electoratului roman contra a 75%. Asta inseamna democratie in ochii domnului prim-ministru. Si evident - sunt sigur de asta - vor intra in joc si manevrele oculte ale celor mai versati in acest domeniu din PSD care sunt domnii Hrebenciuc si Cosmanca. V-aduceti aminte in 2003 cand a mai fost o modificare de Constitutie? Atunci s-a inventat un lucru nemaiauzit in istoria electorala romaneasca; votul in doua zile. Reactia populatiei a fost una "nepotrivita" pentru ei si chiar si-a doua zi la ora 18 nu se atinsese pragul de prezenta. In decurs de doua ore Hrebenciuc si cu SRI, evident, au facut ca proiectul acela care avantaja evident in multe domenii UDMR-ul sa treaca. La fel se va-ntampla si-acum, dar lucrul cel mai grav este scaderea pragului la 30%. Apoi, dupa ce-a avut loc aceasta conferinta de la Targu-Mures privind regionalizarea, exact a doua zi, domnul Ponta s-a dus slugarnic la Congresul UDMR zambind in stanga si-n dreapta. Eu sunt convins ca exista deja o intelegere.
Acum vreo zece zile, reprezentantii UDMR au iesit si-au spus cu fermitate si cu incruntarea de rigoare ca ei sunt impotriva oricarei forme de regionalizare, insa in spatele acestui comportament sta o intelegere, pentru ca daca ar fi spus ca sunt pro-regionalizare, suspiciunea romanilor, mai ales a celor din Transilvania i-ar fi facut pe acestia sa voteze impotriva regionalizarii. Asa, prin faptul ca UDMR este impotriva, poate ca unii dintre electorii romani vor vota propunerile acestea bezmetice ale guvernului.

(Va urma)