Pentru presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, 2005 a fost un an pierdut din punct de vedere legislativ, din cauza disputelor politice si incercarii zadarnice a actualei Puteri de a-l schimba din functie.
ßeful deputatilor a calificat anul 2005 drept "un an pierdut", in ceea ce priveste autoritatea Parlamentului, un an "sub asteptari", deoarece parlamentarii nu au reusit sa rezolve lucrurile pe care si le-au propus in relatia cu alegatorii, in relatiile dintre Putere si Opozitie sau in cele cu mass-media.
Cu toate acestea, deputatii au discutat si adoptat in sesiunea de toamna a anului 2005 peste 200 de proiecte de legi, dintre care 44 au facut parte din Programul legislativ prioritar al Guvernului pentru integrarea Romaniei in UE. Cele mai importante legi votate in sesiunea septembrie-decembrie a acestui an au fost Legea bugetului de stat pe anul 2006 si Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2006. Iar din totalul de 203 proiecte de legi dezbatute de deputati in plen, in aceasta sesiune, pentru 113 Camera Deputatilor a fost Camera Decizionala. Pe de alta parte, la sfarsitul sesiunii, la Camera, se mai aflau in procesul legislativ 236 de proiecte de legi si propuneri legislative, dintre care 84 inscrise pe ordinea de zi a plenului Camerei si 142 la comisiile permanente. La comisii s-au finalizat in sesiunea septembrie-decembrie peste 300 de rapoarte si 560 de avize la proiectele de legi si propunerile legislative cu care au fost sesizate si au fost depuse aproape 4.000 de amendamente, din care peste 2.300 au fost admise. Deputatii au avut peste 1.000 de intrebari si interpelari, iar cei ai Opozitiei au depus sase motiuni simple, din care cinci au fost respinse si una retrasa de initiatori.

Activitate mai intensa in primavara

In sesiunea de primavara a anului 2005, cea mai importanta realizare a parlamentarilor a fost adoptarea Legii pentru ratificarea Tratatului privind aderarea Bulgariei si a Romaniei la UE, semnat de Romania la Luxemburg la 25 aprilie 2005. Numarul legilor adoptate de Camera a fost mai mare - 324 de legi, dintre care Camera a avut putere decizionala pentru peste 200 de proiecte. In prima sesiune a anului, deputatii au modificat si completat Legea privind Codul Fiscal si cea pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, Legea Codului de procedura civila etc. Deputatii PSD au depus o motiune simpla privind deprofesionalizarea si politizarea administratiei publice si una de cenzura la adresa incompetentei Executivului in procesul de aderare la UE, care au fost respinse de majoritate.