Unde esti tu, Tepes Doamne, ca punand mana pe ei sa-i imparti in cate vrei, dar sa ne scapi de ei! Din pacate, parodierea celebrelor versuri a devenit o nevoie acuta pentru romanii obligati sa asiste zilnic la prostituarea distinsilor politicieni. Cu totii stim ca politica merge mana-n mana cu cea mai veche meserie din lume, dar sa nu uitam ca si in acest domeniu exista nuante si ranguri. Mai exact, una este sa fi prostituata de lux - culta, rasata, dorita si cautata - si cu totul altceva este sa prestezi "una scurta” prin boschete sau prin cabinele TIR-urilor. Spre rusinea lor, dupa cum se comporta, alesii mioritici nu par sa fi depasit nivelul centurii nici dupa 15 ani de buchiseala a abecedarului politicii. Cu numai cateva zile in urma, PUR isi aclama sus si tare "moralitatea politica” si declara ca, sub nici o forma, nu lasa PSD de izbeliste. A fost insa suficient ca Alianta sa le fluture niscaiva ciolane ministeriale pe sub nas pentru ca Voiculescu si ai sai sa se lepede grabnic de orice moralitate, cu un sec "Adio” aruncat peste umar partidului pe seama caruia au ajuns in Parlament. Dupa ce au facut dreapta-mprejur (desi gurile rele sustin ca mai marii partidului au exersat mai toata viata dupa comanda "stanga-mprejur”), liderii PUR au pus decizia pe seama interesului general si a grijii care-i macina fata de stabilitatea viitoarei guvernari. Lasand la o parte penibilele justificari, cert este ca vom avea un guvern de coalitie, iar opt portofolii vor fi impartite, frateste, de PUR si UDMR. Atentie insa: spre deosebire de maghiari, care au fost de acord sa semneze un protocol de colaborare politica impreuna cu Alianta "D.A.”, PUR nu-si va parafa participarea la guvernare printr-un acord oficial, situatie care-i ofera posibilitatea sa-si ia chipiul si sa plece oricand sau sa forteze nota cand vor muschii lui de partid mic cu televiziune mare. Pe de alta parte, daca tot au ajuns sa imparta cascavalul guvernarii pe din trei, nu intelegem de ce Alianta nu a cedat de la inceput, inainte de a pierde presedintia celor doua Camere parlamentare prin rea-vointa PUR si PRM.
Opozitia nu se simte nici ea prea bine

Odata feliate si impartite portofoliile, cu puterea ne-am lamurit. Trist este ca lucrurile nu stau mai bine nici in tabara opozitiei, unde au ramas acum doar PSD si PRM, adica cei doi adversari inversunati care, in timpul campaniei electorale - si nu numai - s-au atacat reciproc cu multa aplicatie. Este suficient sa ne amintim numai cum PSD isi stuchea in san si se ferea ca dracu' de tamaie de orice asociere cu "extremistii” lui Vadim Tudor si de referirile acestuia din urma la "hotii, derbedeii si coruptii” din PSD, nelipsite din orice luare publica de cuvant a liderului PRM. Mai mult, PRM s-a ostenit sa intoarca si pe fata si pe dos viata si activitatea - inclusiv cea extraprofesionala - premierului Adrian Nastase, considerat un adevarat exponent a tot ce avea PSD mai rau. Iata ca acum PSD si PRM au ramas sa combata, impreuna, din bancile opozitiei, greselile si excesele noii puteri. In mod normal, Nastase este dator vandut partidului condus de Vadim Tudor, fara sprijinul caruia nu ajungea presedinte al Camerei Deputatilor. Pe malurile Dambovitei, recunostinta este insa o floare rara, prin urmare nu este exclus ca Vadim Tudor si colegii sai sa aiba parte numai de spinii trandafirilor ocrotiti dintr-o mare eroare politica. In context, este bine sa nu uitam ca Internationala Socialista nu a reactionat inca fata de mai noua aplecare a lui Nastase catre PRM, adica fata de partidul impotriva caruia tot Nastase cerea mai deunazi - cand inca mai spera sa ramana la putere - blamari publice din partea IS pentru a-i impiedica pe liberali si democrati sa se alieze cu Vadim Tudor si sa formeze astfel o majoritate parlamentara. Despre (i)moralitatea si lipsa de scupule a politicienilor nostri se mai pot spune multe, dar nu vrem sa va stea sarmalele si cozonacii in gat. Cu toate acestea, nu putem sa nu mentionam inca un grav abuz, pus de cei implicati tot pe seama PSD.

Evacuat de la putere, PSD-ul se razbuna pe "o anumita parte a presei”

Este vorba de concedierea fortata a redactorului-sef Dan Turturica de la "Evenimentul Zilei” - binecunoscut ziar antiguvernamental caruia patronii de la trustul "Ringier” au mai incercat, nu demult, sa-i impuna o atitudine mai umana fata de PSD. Prima runda s-a soldat cu indepartarea lui Cornel Nistorescu de la conducerea ziarului. Acesta a plecat, dar a reusit sa impuna pastrarea echipei si asigurarea libertatii politicii redactionale. Razbunarea nu a intarziat insa, victima fiind de aceasta data Turturica, adversar declarat al transformarii publicatiei intr-un tabloid usor, golit de stiri si comentarii in favoarea sex-simbolurilor si materialelor facile. "Cititorii nostri sunt mai destepti decat ai lor” atentioneaza mereu un binecunoscut saptamanal de moravuri grele. Stiuta fiind structura electoratului care a votat PSD, pare evident ca cineva doreste sa tina romanii captivi in limitele fotbalului, manelelor, mondenitatii dezbracate si divorturilor rasunatoare. Si totusi, romanii trebuie sa se trezeasca daca doresc sa scape, intr-o zi, de cosmarurile produse de facturi, impertinenta functionarilor publici, aroganta demnitarilor, nedreptatile justitiei, cautarea unui loc de munca, etc. Cu sau fara voia politicienilor de tranzitie - sau mai exact de duzina - acest lucru tot se va intampla, mai devreme sau mai tarziu.