Mihai Giurgea afirma pe Standard.money.ro ca, "in timp ce noi dormim, in Palatul Victoria si in Palatul Cotroceni e razboi. In opinia comentatorului, i se pare foarte plauzibila informatia pe care a auzit-o aseara, despre conditiile puse de FMI in schimbul banilor. Ca trebuie schimbati ministrul de Finante, ministrul Economiei si alti ministri cheie. Ca au dat o lista de tehnicieni apolitici, care trebuie pusi in loc".
Puteti citi in continuare opiniile lui Mihai Giurgea despre falimentul politicii economice a Guvernului PD-L.
'Romania a ajuns un butoi cu dinamita. Iar politicienii romani se plimba veseli pe langa el, cu trabucurile aprinse.
Nu doar FMI e ingrijorat; chiar mai ingrijorata este Uniunea Europeana. In special Germania. Deja e foarte greu sa-i salveze pe greci, spanioli si portughezi. Asa ca dupa 20 de ani de incompetenta politica romaneasca, o guvernare straina chiar e singurul lucru care mai ramane de facut.

Pe ce a cheltuit Guvernul Boc 9 miliarde de euro?

Unii spun ca pe salarii si pensii. Cat de aberant e asta, s-a spus de un milion de ori. Amuzant e ca a spus-o si Traian Basescu. Dar asta nu l-a oprit sa faca exact acelasi lucru.
1. Unii afirma ca sistemul bugetar are prea multi angajati, desi a produs someri.
2. Pe de alta parte sistemul privat ar avea nevoie, teoretic, de un 1 milion de angajati in plus care sa produca.
3. Deocamdata, Guvernul PD-L a reusit sa bage in criza si sistemul privat, care a dat oameni afara.
4. Concluzia logica era ca banii FMI sa fie folositi pentru restructurarea sistemului, darea mai multor oameni afara si pentru plata compensatiilor de somaj.
Ce a facut Guvernul Boc? A cheltuit toti banii pe pensii si salarii, spre fericirea mall-urilor si hypermarketurilor, carora valuri de bugetari le-au rupt usile, ca sa cumpere masini de gaurit de la "reduceri". Culmea e ca imbecilitatea asta a fost denumita "strategie macroeconomica de incurajare a consumului". Si cu ea au fost de acord toate partidele si toti politicienii aflati la guvernare.

Guvernul PD-L a marit cheltuielile statului

PD-L zice ca PNL a facut paranghelie pe bani publici in 2008. Corect! Dar in 2009, in plina criza, PD-L a marit cheltuielile statului cu 11%. Deci, PD-L a facut o paranghelie si mai mare! De 4 luni, PD-L guverneaza singur. A dat vreun bugetar afara? A dat, dar a si angajat, oameni cu carnet portocaliu, deci paranghelia continua! In ultimii 20 de ani, cei mai seriosi ministri au fost ai UDMR-ului. Dar si ei s-au manjit langa portocalii.
Cat timp vor toca politicienii PD-L bani? Simplu: cat timp o sa aiba! De aceea, inca un imprumut de la FMI nu rezolva nimic. Guvernul PD-L trebuie sa piarda puterea.

Reforma va dura ani de zile si va costa 20 de miliarde de euro. Guvernarea straina e singura solutie

Daca FMI da bani acum Guvernului PD-L, astia or sa promita orice: capitalism, reforma, anticoruptie - tot ce vrea sa auda Uniunea Europeana! Doar sa se vada cu banii in buzunar. Ce or sa faca dupa aceea? Pai, or sa-si dea coate: uite, am mai reusit sa-i prostim inca o data!
Politrucii PD-L au avut mult timp la dispozitie sa consolideze capitalismul. De exemplu, Traian Basescu a fost timp de 16 ani din 20 in diverse pozitii de putere: ministru al transporturilor, primar general, presedinte al Romaniei. Ce a facut, vedem cu totii. Basescu si camarazii lui s-au dovedit nu inteligenti, ci doar smecheri. Nu competenti sa guverneze, ci doar competenti la furat.
E mai bine cu guvern strain? E mai bine sa devenim colonie? Milioanele de romani care au plecat deja din tara au si raspuns la intrebarea asta. Ei se simt mult mai bine sub guverne straine!

Mihai Tanasescu - prim ministru?

In timp ce discutiile cu FMI continua, iar declaratiile oficiale au fost oprite, ultimele informatii neoficiale il dau pe Mihai Tanasescu drept posibil premier. Traian Basescu i-a mai oferit acestuia postul de prim-ministru, in timpul crizei guvernamentale din toamna. Atunci, Mihai Tanasescu a refuzat, ca sa nu fie pus in situatia de a fi respins, cum a patit Lucian Croitoru. Ne amintim ca atunci, in Parlament exista o majoritate decisa sa blocheze orice propunere a lui Basescu, pana la alegeri. Acum situatia s-a schimbat din punct de vedere politic: PD-L a rupt 24 de parlamentari de la PSD si PNL si a creat un partid balama - UNPR, util la vot. Dar si economic situatia e alta, mult mai proasta.
Daca vine premier, Mihai Tanasescu va avea de condus o tara cu datorii mai mari ca in toamna, cu o economie privata in plina prabusire si cu un context european nefavorabil, in care se prefigureaza falimente in lant in tari ca Grecia, Spania, Portugalia sau Irlanda.
Daca vom avea in fine un guvern serios, cu un program serios de reforma, acesta va avea nevoie de toata sustinerea din partea populatiei. Alta sansa nu mai avem!'