Prefectul interimar al Bihorului, Traian Abrudan, se declara pregatit pentru referendumul national privind demiterea presedintelui suspendat, Traian Basescu. Stampilele si buletinele de vot ale bihorenilor vor fi ridicate direct de la Bucuresti sub semnatura prefectului si a presedintelui Tribunalului Bihor. Pentru data de 19 mai in judet vor functiona 626 de sectii de votare, din care 138 in municipiul Oradea.
Traian Abrudan, prefectul interimar al Bihorului, sustine ca nu are simpatii politice in acest referendum si nici in afara lui. El spune ca nu a primit niciun fel de "indicatii" de la liderii PD, partidul care l-a propulsat in functie, cu privire la desemnarea presedintilor comisiilor electorale in functie de "simpatia acestora fata de partid si fata de Traian Basescu", asa dupa cum a afirmat, ieri, liderul PC, Dan Voiculeascu. "Propunerile privind presedintii comisiilor electorale sunt facute de primarii din orasele si comunele judetului, eu nu am facut decat sa le inaintez presedintelui Tribunalului, care urmeaza sa-i desemneze prin tragere la sorti", ne-a declarat Abrudan. Prefectura Bihor s-a incadrat in programul calendaristic care reglementeaza organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 19 mai. Au fost stabilite sectiile de votare, au fost instruiti primarii si secretari din judet carora le-au fost distribuite actele normative adoptate cu privire la referendum, precum si listele electorale permanente de la Serviciul de Evidenta a persoanei, alegatorii putand sa le consulte la sediul primariilor; s-a inaintat presedintelui Tribunalului Bihor lista cuprinzand propunerile pentru presedintii sectiilor de votare din judet, urmand ca acestia sa fie desemnati, prin tragere la sorti, de presedintele Tribunalului Bihor; s-a intocmit Graficul de distribuire a buletinelor de vot si a celorlalte materiale necesare votarii, de catre Institutia Prefectului si Presedintele Biroului Electoral de Circumscriptie Judetean; s-a intocmit situatia efectivelor destinate asigurarii procedurilor de ordine si siguranta publica.
Ultimele pregatiri
In data de 14 mai, ora 14:00, va avea loc, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Oradea, instruirea presedintilor desemnati ai sectiilor de votare de catre presedintele Biroului Electoral Judetean si Institutia Prefectului; in cursul acestei saptamani vor fi preluate buletinele de vot, stampilele cu mentiunea "VOTAT" si celelalte materiale necesare votarii, conform programarii Ministerului Internelor si Reformei Administrative care asigura imprimarea/confectionarea acestora. Buletinele de vot si stampilele vor fi preluate, pe baza de semnatura, de prefectul judetului si presedintele Tribunalului Bihor si vor fi pastrate, sub paza, in custodie la BEC Bihor.
"Cel mai tarziu in data de 18 mai, presedintele Biroului Electoral de Circumscriptie Judetean va preda buletinele de vot, stampilele si celelalte materiale necesare votarii, presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare - pe baza de proces-verbal - conform graficului stabilit. In cel mult 24 de ore de la inchiderea scrutinului si incheierea procesului-verbal de constatare a rezultatului votarii se predau de catre presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare procesul-verbal, dosarul sigilat si stampilat, buletinele de vot si materialele catre BEC Bihor, unde se vor totaliza rezultatele referendumului de la sectiile de votare din judet, iar acestea vor fi apoi inaintate Biroului Electoral Central", a declarat prefectul interimar Traian Abrudan.