Daca motiunea PC aparea, la depunere, ca un gest absurd, avand in vedere ca era o motiune a Puterii impotriva Puterii, acum demersul conservatorilor a devenit nerealizabil, deoarece cei 14 deputati PSD care sustineau motiunea PC impotriva lui Markó Béla si-au retras semnaturile, in urma deciziei conducerii partidului.

Motiunea simpla initiata de PC impotriva liderului UDMR Markó Béla, depusa ieri la Camera Deputatilor si semnata de 57 de deputati PC, PSD si PRM, nu se va mai discuta in plen, pentru ca a ramas fara sustinerea necesara, dupa ce deputatii PSD si-au retras semnaturile. Astfel, Biroul Permanent al Camerei a constatat ieri ca motiunea nu mai are sustinerea necesara, de minimum 50 de semnaturi, pentru a fi dezbatuta, deoarece grupul deputatilor PSD si-a retras semnaturile. Astfel, social-democratul Victor Ponta a anuntat marti seara ca cei 14 deputati PSD care semnasera motiunea simpla "Autonomia teritoriala solicitata de vicepremierul Markó Béla sfideaza Constitutia Romaniei", initiata de PC, si-au retras semnaturile, decizia apartinand conducerii partidului. Ponta a explicat ca decizia de retragere a semnaturilor le-a fost comunicata celor 14 deputati de catre liderul grupului, Viorel Hrebenciuc.

Voiculescu l-a sunat pe Geoana

Imediat dupa anuntul facut de deputatii social-democrati, liderul PC, Dan Voiculescu, l-a sunat pe presedintele PSD, Mircea Geoana (foto), solicitan-du-i ca deputatii sai sa-si mentina semnaturile pe textul motiunii simple initiate de conservatori. La randul sau, Mircea Geoana a confirmat, pentru Mediafax, faptul ca a fost sunat de Voiculescu pe aceasta problema. Geoana a spus ca, deocamdata, nu i-a furnizat un raspuns univoc lui Voiculescu, pe motiv ca nu poate lua o asemenea decizie pana cand nu se consulta cu ceilalti lideri social-democrati. El a adaugat ca deputatii social-democrati semnasera motiunea in lipsa unei decizii politice a conducerii PSD in acest sens si in lipsa unei discutii politice PSD-PC pe aceasta tema. Geoana a subliniat ca PSD nu poate sustine o motiune "prin strangere de semnaturi pe holuri, fara a exista o discutie politica si o decizie a conducerii in acest sens". El a adaugat totusi ca retragerea semnaturilor deputatilor social-democrati nu inseamna respingerea ca atare a initiativei PC, ci "un gest de disciplina politica".

Partenerii de coalitie cer retragerea

Pe de alta parte, liderii PNL, PD si UDMR le-au solicitat conservatorilor, in sedinta de marti seara a Coalitiei guvernamentale, sa decida in cadrul Biroului Politic al formatiunii retragerea motiunii impotriva liderului UDMR, vicepremierul Markó Béla. Astfel, senatorul PC Sabin Cutas a declarat, dupa furtunoasa sedinta, ca si-a prezentat punctele de vedere, dar ca "nu au fost acceptate". Intrebat daca partenerii de coalitie le-a cerut conservatorilor sa iasa de la Guvernare, Cutas a spus ca nu li s-a cerut acest lucru. La randul sau, deputatul PC Petru Calian a precizat ca nu este cazul ca PC sa retraga motiunea pentru ca, prin retragerea sprijinului PSD, "aceasta nu mai poate sa-si continue cursul, fapt pentru care ea nu va mai fi dezbatuta saptamana viitoare".