Markó Béla, presedintele UDMR, a declarat ieri ca principala problema a Coalitiei ramane lipsa de disciplina si de organizare, facand aluzie la atacul declansat de parteneri impotriva Statutului minoritatilor. El considera insa ca Guvernul Tariceanu a reusit sa indeplineasca obiective importante, avand o performanta mai buna decat reflecta presa. Legile proprietatii si adoptarea, de catre Guvern, a Statutului minoritatilor sunt considerate de presedintele UDMR cele mai importante acte normative adoptate in actuala legislatura.
Markó Béla a semnalat insa lipsa unor strategii in dezvoltarea infrastructurii si in alte domenii „vitale“ pentru Romania. In opinia liderului Uniunii, „deficienta cea mai mare a actualei Coalitii este lipsa de coerenta, de disciplina si de organizare“.
„Cu toate ca nu avem contradictii de fond si nici programe diferite in esenta, unii politicieni nu au inteles ca intr-o coalitie trebuie sa fie capabili de compromis si trebuie sa accepte opinia celuilalt, fara a avea sentimentul permanent al cedarii“, a declarat Markó Béla.
Pe de alta parte, presedintele UDMR a recunoscut ca Statutul minoritatilor nationale nu va fi dezbatut si adoptat in acest an de catre plenul Camerei Deputatilor, din lipsa de timp. El crede ca acest act normativ ar putea trece, pana la sfarsitul anului, doar de comisiile de specialitate.
Markó Béla spune ca este ingrijorat din cauza declaratiilor din aceasta saptamana ale unora dintre partenerii de Coalitie in privinta Statutului, facand astfel referire la PC si mai ales la PD. (Cristian Anghelache)