“Contestarea prefectului de Covasna, nu pe criteriul competentei, ci pe cel al nationalitatii, este un lucru periculos, intrucat el se situeaza in zona ultranationalismului si a sovinismului“, a declarat presedintele UDMR, Béla Markó. El a spus ca aceste gesturi reprezinta o incercare de reinviere a unor idei si mentalitati de la inceputul anilor ’90, incompatibile cu perioada pe care o traversam, si a subliniat ca UDMR si-a asumat o actiune solidara in interesul relansarii Romaniei din punct de vedere economic, politic si social.
Dupa cum se stie, liderii din Covasna ai PNL si PD au arborat recent steagul Aliantei D.A. in berna, protestand astfel fata de numirea unui prefect maghiar in judetul Covasna.
In ceea ce priveste solicitarea liderilor UDMR din Covasna ca la nivel local institutiile descentralizate sa fie conduse potrivit ponderii pe care maghiarii o detin in judet, Bela Marko a subliniat ca orice comunitate isi doreste sa fie implicata la nivel decizional, insa trebuie luata in calcul ponderea politica si nu etnica la nivelul judetului.