Presedintele Uniunii Civice Maghiare - Scaunul Sfantu Gheorghe, Gazda Zoltan, sustine ca urmatorul pas in lupta pentru obtinerea autonomiei teritoriale este valorificarea pe plan intern si extern a rezultatelor referendumului intern, neoficial, organizat de Consiliul National Secuiesc.
Potrivit lui Gazda, daca cei care doresc autonomia Tinutului Secuiesc vor fi mai hotarati in acest demers, sansele de a obtine dezideratul cresc.
Gazda Zoltan, a declarat, miercuri seara, ca organizatia locala a UCM a sprijinit organizatorii mitingului de simpatie fata de independenta provinciei Kosovo deoarece Uniunea apreciaza si considera ca ceea ce s-a intamplat in Kosovo are o valoare. "Daca un popor vrea sa obtina suveranitatea si daca este unit, are toate sansele ca sa obtina acest lucru. Este un mesaj si pentru comunitatea maghiara. Normal, noi nu vrem sa modificam hotarele, nu vrem un stat independent, noi vrem doar autonomie teritoriala fara modificarea hotarelor. Lupta noastra este intemeiata numai pe baza legala, respectam legile tarii", a subliniat Gazda. El a adaugat ca urmatorul pas pentru obtinerea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc este valorificarea rezultatelor referendumurilor interne organizate de CNS in judetele Covasna, Harghita si Mures. "Avem un referendum organizat de CNS care trebuie valorificat. O sa ne adresam organelor europene, dar si celor din tara noastra si speram ca daca vom fi mai hotarati in lupta noastra, pe baze legale, vom si obtine", a conchis liderul local al UCM, Gazda Zoltan. Consiliul National Secuiesc va face publice, sambata, rezultatele finale ale referendumurilor interne privind autonomia Tinutului Secuiesc. Referendumul intern, neoficial, cu urnele mobile, s-a organizat in decurs de un an in scaunele secuiesti din Covasna, Harghita si Mures.