Politia a intrat pe firul unor afaceri de amploare, derulate cu statul, in mare viteza, la sfarsitul anului trecut, pentru ca niste firme sa se infrupte din buget inainte ca fostul guvern sa plece acasa.

Parchetul de pe langa Judecatoria Craiova a confirmat, la inceputul acestei saptamani, inceperea urmaririi penale in doua dosare care vizeaza "tunuri" financiare de amploare, in dauna bugetului Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare. Afacerile cu pricina, anchetate in prezent de Biroul de Investigarea Fraudelor din cadrul Sectiei Regionale de Politie Transporturi Craiova, s-au derulat in ultimele luni ale anului trecut, cand guvernul liberal - inca in functie - tocmai se pregatea sa-si faca bagajele. Ambele dosare penale vizeaza lucrari de imbunatatiri funciare efectuate pe raza judetului Dolj de aceeasi firma - SC MARCONF SRL Piatra-Olt.

Doua afaceri, doua dosare

Prima dintre cauzele penale amintite il vizeaza chiar pe Gheorghe Badita, de 56 de ani, din Bucuresti, directorul general al firmei MARCONF. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), managerul firmei din Piatra-Olt "este cercetat pentru comiterea infractiunilor de inselaciune, fals intelectual si uz de fals, precum si complicitate la inselaciune".
Concret, firma MARCONF trebuia sa execute lucrari de decolmatare a unor canale de irigatie de pe Valea Dunarii, in zona orasului Bechet. Potrivit anchetatorilor, in perioada noiembrie - decembrie 2008, firma nu a efectuat toate operatiunile de decolmatare contractate, insa, prin semnatura lui Badita, a intocmit si decontat lucrari fictive, producand statului un prejudiciu in valoare de 266.527 de lei, stabilit de Curtea de Conturi Dolj.
Cea de-a doua afacere vizeaza lucrarile de consolidare a digurilor de protectie impotriva inundatiilor, de-a lungul Dunarii, in zona Rast - Nedeia, puternic afectata de revarsarea fluviului in anul 2006. Lucrarile au fost contractate cu aceeasi firma - SC MARCONF SRL Piatra-Olt - care trebuia sa consolideze digurile si sa le ridice la o anumita inaltime. Si de aceasta data, potrivit anchetatorilor, lucrarile au fost decontate in mare graba, in perioada septembrie - decembrie 2008. "Angajatii prestatorului au introdus articole suplimentare in deviz fara a fi cuprinse in contractul de executie a lucrarii, fara justificare legala, in valoare de 477.289 de lei, prejudiciul fiind constatat de Curtea de Conturi Dolj", informeaza IGPR printr-un comunicat.
In acest caz, cel vizat de ancheta este Marcel Calitoiu, de 53 de ani, din Calafat, inspector de zona in cadrul Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare Dolj, in baza atributiilor sale de diriginte de santier care avizeaza lucrarile efectuate, in vederea decontarii. Potrivit IGPR, Calitoiu "este cercetat pentru comiterea infractiunilor de inselaciune, fals intelectual si uz de fals, abuz de incredere, precum si complicitate la inselaciune".

Materiale de constructii decontate... la serviciu

Politistii Biroului de Investigarea Fraudelor din cadrul Sectiei Regionale de Politie Transporturi Craiova ancheteaza si alta frauda, in dauna SC Electrificare SA Bucuresti - Sucursala Craiova. Potrivit comunicatului IGPR, Gheorghe Mitroi, de 52 de ani, fostul contabil-sef al unitatii, si Valentina Ghizdovat, de 55 de ani, contabila cu gestiunea de materiale la aceeasi unitate, "sunt cercetati pentru comiterea infractiunilor de delapidare, abuz in serviciu contra intereselor publice, evaziune fiscala, fals intelectual, complicitate la infractiunile de delapidare, abuz in serviciu contra intereselor publice si evaziune fiscala".
Anchetatorii au stabilit ca, doar in cursul anului 2008, contabilul-sef a achizitionat cantitati impresionante de materiale (preponderent de constructii), pe care apoi si le-a insusit, prejudiciind prin aceasta unitatea cu 953.086 de lei. Totodata, cele doua persoane sunt cercetate si pentru inregistrarea in mod nelegal a facturilor in evidentele contabile, diminuand impozitul pe profit si TVA si deducand ilegal 331.692 de lei. "In desfasurarea activitatii infractionale, barbatul a fost ajutat de contabila cu gestiunea de materiale, care, desi avea cunostinta ca marfa nu a fost receptionata de unitate, a inregistrat facturile fiscale in evidentele contabile pentru a face posibila efectuarea platilor", precizeaza IGPR.
Oamenii legii nu au stabilit inca unde s-au "topit" materialele de constructii, insa au banuiala ca, de multi ani, cei doi se indeletniceau cu astfel de delapidari. Politistii asteapta in acest sens ca un control intern la unitatea amintita sa scoata la iveala si alte fapte similare din anii anteriori, fapte care le-ar ingrosa dosarul in care Parchetul de pe langa Judecatoria Craiova a dispus deja inceperea urmaririi penale.