Aflat intr-o vizita oficiala la Washington, presedintele Traian Basescu le-a cerut americanilor sa creasca asistenta financiara pentru Armata romana la 50%, sa asigure logistica pentru trupele romanesti din Irak, sa solutioneze corect cazul Teo Peter si sa dea drumul la vize. Cu acest prilej, s-a convenit ca in 2007 militarii americani sa fie dislocati in bazele de pe teritoriul Romaniei deja stabilite.

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit cu secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, joi seara la Pentagon pentru a pune la punct ultimele detalii legate de prezenta bazelor americane in Romania. In acest sens, Traian Basescu a anuntat ca trupele americane vor veni in tara noastra in 2007, iar facilitatile militare americane ar putea fi asigurate integral in toate cele cinci locatii strategice: Mihail Kogalniceanu, Babadag, Cincu si Smardan. Basescu si-a exprimat speranta ca "toate segmentele tehnice de aplicare a acordului semnat cu SUA in decembrie 2005 sa fie finalizate prin negociere pana la sfarsitul acestui an". El i-a solicitat secretarului american al Apararii ca SUA sa creasca asistenta financiara pentru Armata romana la 50%, desi Rumsfeld a anuntat initial ca Statele Unite au in vedere o majorare de doar 20%.
Presedintele a mai cerut Pentagonului "rezolvarea imediata" a asigurarii logisticii pentru trupele romanesti din Irak. Mai mult, Basescu i-a solicitat lui Donald Rumsfeld sa solutioneze corect partea de despagubiri din cazul Teo Peter, mentionand ca este "corecta" solicitarea de un milion de dolari, si nu oferta foarte scazuta care s-a facut" de catre americani.

Romania ramane aliatul SUA in Irak si Afganistan

Inainte de intalnirea de la Pentagon, Traian Basescu a fost primit de presedintele SUA, George W. Bush, la Casa Alba. In cadrul intrevederii din Biroul Oval, Basescu l-a asigurat pe Bush de sprijinul Romaniei in Irak si Afganistan.
"Romania va continua sa ramana un aliat al SUA, sa sustina regimurile democratice in Irak si Afganistan si libertatea in regiune", a declarat presedintele la finalul intalnirii. La randul sau, George W. Bush a multumit poporului roman si presedintelui Basescu pentru sprijinul acordat in Irak si Afganistan. "Contributia dumneavoastra, domnule presedinte, a fost una importanta, pentru care atat poporul irakian, cat si eu va suntem recunoscatori", i-a spus Bush omologului sau roman.
Pe de alta parte, Bush a precizat ca a discutat cu Traian Basescu si pe tema Marii Negre si a Balcanilor de Vest, o zona la care americanii trebuie sa fie atenti. "Rolul Romaniei este vital" in aceasta zona si in regiune, a subliniat presedintele american, explicand ca l-a ascultat cu atentie pe Basescu vorbind despre faptul ca aceasta regiune este una cu conflicte istorice si in care democratia abia se naste.

Ingaduinta pentru vize

In cadrul vizitei in SUA, presedintele Basescu a mai abordat si problema vizelor pentru cetatenii romani. Astfel, seful staului i-a sugerat lui George W. Bush o politica mai "ingaduitoare" in privinta acordarii vizelor pentru cetatenii romani. "Avem sentimentul ca suntem un pic discriminati", le-a spus Basescu americanilor, adaugand ca romanilor le-ar placea sa fie tratati ca parteneri si in ceea ce priveste problema vizelor.
La randul sau, Bush a spus ca Statele Unite sunt prietene cu Romania si ca cele doua tari trebuie sa coopereze la acest lucru, in contextul in care in SUA exista o dezbatere aprinsa pe tema imigratiei si urmeaza sa fie pusa la punct o noua legislatie in domeniu. El a adaugat ca aceste noi legi ar urma sa le permita strainilor sa munceasca legal in Statele Unite, dar "numai temporar". "Cu fiecare tara in parte se lucreaza la o foaie de parcurs, pentru usurarea regimului de vize", a explicat seful Statelor Unite. Totodata, Basescu a afirmat ca Romania doreste ridicarea vizelor in special pentru tinerii care vin in numar din ce in ce mai mare la studii in Statele Unite, dar si pentru oamenii inteligenti care sunt cautati in America si lucreaza la companii importante, mai ales in domeniul informatic.