HotNews informeaza: Guvernul a adoptat noul Cod al muncii si l-a trimis la Parlament pentru angajarea raspunderii.
Membrii Guvernului au adoptat, in sedinta speciala de luni dimineata, proiectul de lege pentru modificarea si completarea legii 53/2003 - Codul muncii. Potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, Ioana Muntean (foto), proiectul de lege a fost trimis la Parlament, pentru ca Legislativul sa stabileasca data la care Guvernul isi angajeaza raspunderea pentru document. Crin Antonescu, presedintele PNL, a declarat imediat ca "o motiune de cenzura se impune de la sine".
Daca in termen de trei zile de la angajarea raspunderii, deputatii si senatorii nu au initiat nici o motiune de cenzura la adresa Guvernului, atunci proiectul de lege sau programul pe care acesta si-a angajat raspunderea se considera adoptat (art. 114, alineat 3 din Constitutie).
Reprezentantii opozitiei au anuntat, insa, ca vor depune o motiune de cenzura la adresa Cabinetului Boc imediat dupa o eventuala asumare a raspunderii asupra Codului Muncii.
Agerpres aminteste ca, joi, premierul Emil Boc a declarat, pentru TVR, ca a asteptat avizul de la Consiliul Economic si Social si de la Consiliul Legislativ. "Am dat o forma finala codului, urmand ca in procedura parlamentara sa discutam si chiar sa acceptam amendamente ale parlamentarilor. (...) Saptamana viitoare, Guvernul isi va angaja raspunderea pe Codul muncii‘‘, a precizat seful Executivului.
Vineri, reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor au analizat noua forma a Codului muncii, dar fara sa ajunga la un acord in privinta modificarilor. Opozitia si-a anuntat intentia de a depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului, dupa angajarea raspunderii.
De altfel, la finalul discutiilor de vineri, premierul Emil Boc a anuntat ca este dispus sa accepte eventuale modificari venite din partea sindicatelor la proiectul Codului muncii daca acestea vin cu argumente rationale. El a precizat ca se doreste aprobarea unui Cod al muncii "pentru toti romanii si nu pentru sindicate".
Florian Costache - presedintele Consiliului Economic si Social (CES) a declarat, luni, ca noul Codul al muncii a fost trimis Guvernului fara niciun aviz din partea CES. Proiectul nu a putut fi dezbatut in sedinta de saptamana trecuta, din cauza lipsei sindicatelor.
Florin Costache a explicat ca Guvernul a trimis proiectul Codului Muncii la Consiliul Economic si Social, iar acesta s-a aflat pe ordinea de zi a sedintei de joi, 24 februarie. Totusi, sedinta plenului CES de joi nu s-a putut desfasura deoarece partea sindicala nu a venit. In aceste conditii, Codul Muncii nu a fost dezbatut in CES si a fost trimis la Guvern fara niciun aviz. Avizul CES este unul consultativ, iar Guvernul poate sa-l introduca pe ordinea de zi spre adoptare.