Multa vreme, in Romania am avut o inflatie de partide social-democrate. Dupa ce crestin-democratia traditionala a intrat definitiv in dizgratia electoratului roman, pe esichierul politic romanesc tot mai multe partide adera la curentul popular european. In acest moment, se prefigureaza o inflatie de partide populare.

Lupte intestine la orizont

Prima formatiune care a aderat la curentul popular european, si chiar s-a afiliat acestuia, a fost UDMR. Uniunea, desi la baza o formatiune politica cu un caracter etnic, a avut usile deschise la Partidul Popular European (PPE) datorita multelor “platforme“ interne care aveau la baza doctrina populara.
De curand, PNTCD, aflat de multa vreme in criza de identitate, si-a schimbat statutul si chiar denumirea, tocmai pentru a forta intrarea in marea familie populara europeana si pentru a putea, astfel, sa reintre pe scena politica romaneasca. Dupa o comasare cu URR, un alt partid de buzunar, PNTCD a devenit Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD).
Presedintele noii formatiuni politice, acelasi Gheorghe Ciuhandu, a declarat ca PPCD este o sansa pentru relansarea miscarii crestin-democrate si populare din Romania. El a precizat ca partidul sau exclude orice colaborare cu PSD si cu PRM, “partide construite pe structuri securist-comuniste, care au dovedit ca nu pot si nu doresc reconstructia tarii pe bazele capitalismului democratic“.
Declaratia lui Ciuhandu ar putea sa duca, in curand, la o batalie interna intre “populari“, asa cum, pana acum, am asistat la o dusmanie pe fata intre doua partide social-democrate - PSD si PD. PRM s-a transformat, peste noapte, in partid popular - Partidul Popular Romania Mare (PPRM). Daca strategia lui Corneliu Vadim Tudor va da rezultate, cel putin in sensul unui sprijin tacit, la vremuri grele, din partea popularilor europeni, atunci cu siguranta vom asista la disensiuni grave intre popularii autohtoni.

Alianta inca tatoneaza

Paridele care compun acum Alianta D.A. - PNL si PD - cocheteaza si ele de mai multa vreme cu orientarea populara. Inca din momentul in care s-a pus problema fuziunii lor, s-a discutat despre o afiliere la curentul popular european. Cele doua partide, prin amanarea fuziunii, au pierdut insa startul. Pentru PD, lucrurile s-au incurcat si mai tare.
Democratii fac parte deja din Internationala Socialista si ei nu pot miza decat pe o colaborare cu PPE, chiar cu riscul de a-i supara pe socialisti. Oricum, derapajul spre dreapta al PD, prin alierea cu un partid liberal, i-a suparat pe socialisti, care nu le-au acordat democratilor romani nici un sprijin la alegerile din toamna.

FOTO: Ciuhandu, “popular“ de trei saptamani