Agerpres noteaza ca Traian Basescu cere Opozitiei sa puna jos armele si sa ridice mana in Parlament pentru adoptarea legilor.
Presedintele Traian Basescu le-a cerut, joi, senatorilor si deputatilor din opozitie sa respecte moratoriul pe care l-a solicitat, sa puna armele jos si sa vina la Parlament pentru a vota legile dorite de Guvern in sensul respectarii acordului international de finantare.
"Sper ca oamenii politici sa gaseasca resursele de intelepciune pentru a face cei 3-4 pasi care trebuie facuti in asa fel incat Romania sa-si indeplineasca angajamentele din interiorul acordului cu cele trei institutii financiare. Acesta este si motivul pentru care am propus un moratoriu care se pare ca are sensuri diferite. Cand propunerea este a unui moratoriu, a unui armistitiu, se pun armele jos, se fac cele 3-4 obligatii care nici nu necesita mare efort. Doar trebuie sa stai pe scaun si sa ridici mana in Parlament. Sau s-o lasi in jos, dar sa faci ceva", a spus presedintele, prezent la un forum pe teme economice.
In context, el a criticat opozitia pentru conditiile pe care aceasta le pune pentru respectarea moratoriului cerut de presedinte. ‘Se pare ca termenul de moratoriu pentru unii inseamna sa punem conditii, sa repunem. Eu am cazut in plasa incercarii de a rezolva politic, de a da o solutie politica partidelor parlamentare plecand de la premisa ca toti blamau‘, a explicat Traian Basescu.
Totodata, el a cerut marilor investitori sa vorbeasca mai des publicului despre economia romaneasca, in conditiile in care persoane neavenite - in opinia presedintelui - ar avea interventii televizate care ar urmari interese proprii.
‘Exprim un regret ca despre economia Romaniei vorbesc oameni care, de fapt, dezinformeaza populatia, pentru a-si rezolva meschinele lor batalii politice sau meschinele lor interese legate de o afacere mai mica sau mai mare. Sugestia mea si apelul meu la dumneavoastra este sa vorbiti dumneavoastra despre economia romaneasca. (...) Avantajul ar fi ca populatia ar putea redeveni optimista, ar vedea profesionisti vorbind despre economie si solutiile lor si nu neaveniti care isi apara un business marunt, fie ca e cu gaini, fie ca e cu macelaria sau mai stiu ce‘, a afirmat Traian Basescu.
Pentru finalizarea cu succes a actualului acord cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana, Guvernul a solicitat Parlamentului sa adopte, pana la finalul anului, legea pensiilor, legea salarizarii unitare in sectorul bugetar pentru anul 2011 si legea bugetului de stat pe anul 2011. Ultimele doua proiecte nu au fost inca depuse de Guvern la Parlament.