Presedintele Traian Basescu a fost suspendat ieri din functie cu votul majoritatii Parlamentului, Romania traversand acum cea mai grava criza politica de la caderea comunismului, in 1989. Au votat pentru suspendarea presedintelui 322 de parlamentari, in timp ce 108 au votat impotriva, iar 10 voturi au fost anulate. Din totalul de 465 de parlamentari, si-au exprimat votul 440 de senatori si deputati. Pentru ca seful statului sa fie suspendat era nevoie de 235 de voturi. Hotararea Parlamentului privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu a fost publicata in Monitorul Oficial, dar nu a ajuns inca la Curtea Constitutionala. Din acest motiv, Traian Basescu ramane pana luni presedintele Romaniei. "M-ati votat de trei ori. Cu siguranta vom avea ocazia sa ne intalnim la vot pentru a patra oara. Va asigur ca dupa cei voi reveni in functie ca presedinte, voi actiona in acelasi mod", a declarat Basescu in fata miilor de oameni adunati sa-l sustina si sa-i ceara demisia premierului Tariceanu. "Imi asum pe deplin actul de guvernare, cu atat mai mult cu cat Romania are nevoie in urmatoarea perioada de stabilitate. Toate institutiile statului functioneaza normal, iar statul roman nu este in suferinta. Doresc sa fac un apel la calm si sa evitam trasferarea conflictelor politice in strada", a reactionat si Tariceanu.
Pe langa satisfactia creata de succesul suspendarii presedintelui, politicienii vor chiar mai mult acum si-i cer lui Basescu sa-si dea si demisia, dupa cum a promis. In plus, se pune la punct un proiect de lege care, odata adoptat, il va impiedica pe Basescu sa mai candideze la presedintia Romaniei. Razboiul politic este aproape de a scapa de sub control, vocile din Piata Universitatii vorbind chiar despre un razboi civil. Democratii cred ca lucrurile pot degenera, iar populatia ar putea trece la violente, daca Parlamentul l-ar impiedica pe Basescu sa mai candideze. Mai mult, aceiasi democrati cred ca ar trebui sa se forteze dizolvarea Parlamentului.
Hasotti: "Daca Basescu va castiga alegerile, il vom suspenda din nou"

Senatorul liberal Puiu Hasotti ne-a declarat ca Traian Basescu ar face bine sa nu mai participe la alegerile prezidentiale care vor urma daca isi va da demisia, pentru ca risca sa fie suspendat din nou: "Cred ca Basescu nu ar trebui sa participe la alegerile prezidentiale, pentru ca are un temperament si caracter conflictual si va intra din nou in conflict cu un Parlament care nu va fi schimbat, cu un Guvern care nu va fi schimbat si vom fi nevoiti sa-l suspendam din nou". Vicepresedintele PNL vrea ca Basescu sa "le ceara romanilor, acolo, in Piata Universitatii, sa respecte Constitutia si sa le ceara sa mearga acasa". Altfel, Basescu ar putea fi acuzat de instigare la incalcarea ordinii constitutionale, este de parere Hasotti, potrivit caruia manifestatiile de ieri "au fost ticluite de acum doua zile, sunt perfect legitime, dar sunt impotriva unei ordini constitutionale".

Vicepresedintele PC, deputatul Nicolae Popa: "Basescu da dovada de lasitate si milogeala catre popor"

"Ce-a poftit domnul Basescu, asta s-a si intamplat", ne-a declarat deputatul Nicolae Popa, vicepresedintele PC. "Era in conflict cu toata lumea si si-a cautat-o cu lumanarea", considera conservatorul, care crede ca Basescu a facut o gafa enorma prin acceptarea tacita a mitingului din Piata Universitatii. "O demonstratie de forta, in fapt o gainarie a lui Basescu, dar lumea e satula pana peste cap de scandalurile lui Basescu si ale PD-ului", crede liderul conservator. "Tara nu va intra in haos", s-a aratat de parere Popa, "ba, dimpotriva, abia acum intram in normalitate, dupa suspendarea lui Basescu". Deputatul considera dezonorant gestul lui Basescu de a organiza mitinguri: "Da dovada de lasitate, de milogeala- asta e intoarcerea lui catre popor?! prin milogeala?". "Si pentru ca a facut atatea gafe, viitorul presedinte al Romaniei nu va mai fi Traian Basescu", a punctat Popa. Conservatorul crede ca viitorul presedinte va fi un candidat comun desemnat de partidele care au votat pentru suspendarea lui Basescu, foarte probabil un tehnocrat: "Sunt 15.000 de presedinti mai buni decat Basescu".

Deputatul PRM Gelil Eserghep: "Ma asteptam la mai mult din partea PD-ului. Noi adunam 10.000 de oameni in cateva minute"

"Treaba era clara de multa vreme in privinta presedintelui, asa ca nu a mirat pe nimeni suspendarea lui Basescu. Eu am pus pariu ca nu-si va da demisia si se pare ca am castigat", ne-a declarat deputatul Gelil Eserghep. "Daca isi va da demisia vom avea alegeri anticipate peste trei luni, daca nu, referendum pe 25 mai", a explicat deputatul PRM. In eventualitatea unor alegeri, Gelil Eserghep considera ca Vadim Tudor ar avea cele mai mari sanse de castig, dar ca nu este nimic stabilit. Ca o paranteza, deputatul PRM s-a aratat amuzat de reactia slaba a PD: "Cam slabuta activitatea PD. Eu nu cred in chestii de astea ad-hoc, romanii au lehamite de politica, nu ar iesi ei in strada. De aceea ma asteptam sa fie mult mai multi oameni adunati de PD. Daca eram in locul lor, noi adunam 10.000 de oameni in cateva minute".

Deputatul PD Stelian Dutu: "Societatea civila ar trebui sa forteze dizolvarea acestui Parlament, din care mi-e rusine ca fac parte"

Deputatul democrat constantean a fost poate primul politician care a pronosticat foarte exact cele petrecute ieri. Acum doua luni, el a prezentat cu acuratete scenariul suspendarii lui Traian Basescu, vorbind atunci despre "mineriada de catifea" si lovitura de stat organizata de Tariceanu. Liderul organizatiei judetene Constanta a PD este de parere ca premierul Calin Popescu Tariceanu este "unul din cei mai mari tradatori din istoria contemporana a Romaniei, si in viata intima, si in partid si pe Basescu". Dutu considera ca "cel mai regretabil lucru il reprezinta faptul ca Parlamentul s-a lasat antrenat in jocul politic al oligarhilor. Cel mai regretabil lucru este ca cel mai curajos politician a fost sanctionat". Deputatul sustine ca nu a fost un fan al lui Basescu si ca a avut mai multe contre cu acesta, dar l-a apreciat cand a avut dreptate. "Nu am nici un fel de indoiala ca Basescu va castiga alegerile, doar daca nu-i interzic astia dreptul de a candida. S-ar putea lasa insa cu revolte de strada si ar fi pacat", considera Dutu, potrivit caruia Romania se afla intr-o criza profunda. Democratul crede ca societatea civila ar fi trebuit sa reactioneze mai vehement, "desi nu e timpul pierdut": "Ar trebui sa forteze dizolvarea acestui Parlament, din care imi este rusine ca fac parte".

Nicusor Constantinescu, presedintele CJC: "Romania va merge inainte si cu Basescu suspendat"

Nicusor Constantinescu, presedintele CJC, considera ca suspendarea lui Traian Basescu nu afecteaza cu nimic Romania, reprosandu-i insa acestuia ca nu si-a dat demisia, dupa cum a promis. "Au trecut cele 5 minute si nu si-a dat demisia. In rest, Soarele va rasari ca si pana acum de la rasarit, va apune ca si pana acum la apus, iar Romania va merge mai departe si cu Basescu suspendat", ne-a declarat Constantinescu.